Csabi

A Dell csalódott a Linuxban

A Linux operációs rendszerrel kapcsolatban már több cég is azon a véleményen van, hogy a közeljövőben nem fog rohamosan elterjedni az asztali és a hordozható számítógépek tulajdonosainak körében. Viszont a munkaállomások és a szerverek piacán más a helyzet, ugyanis ott a Linux népszerűsége jóval nagyobb. Mindezek ellenére néhány cég mégis megpróbálkozik olyan asztali PC-k és notebookok forgalmazásával, amelyeken Linux is megtalálható, de úgy tűnik, hogy nem túl nagy sikerrel.

A Dell a Linux operációs rendszerre épülő munkaállomások és szerverek piacának egyik legkiemelkedőbb szereplője. Így joggal gondolhatták a cég szakemberei, hogy az asztali és a hordozható számítógépek esetében is sikeres lehet a Linux. Ezért a Dell olyan PC-ket is forgalomba hozott, amelyekhez Linux operációs rendszer is elérhető volt, igaz csak opcionális kiegészítőként. Kis idő múlva a cégnek tudomásul kellett vennie, hogy a Linux iránti kereslet jóval elmarad a várakozásoktól. A Dell szóvivőjének nyilatkozatából kiderül, hogy ebben az évben nagyon kevés PC-t adtak el Linuxszal.

A kereslet hiánya miatt a Dell úgy döntött, hogy az asztali és a hordozható számítógépeihez többé nem teszi elérhetővé a Linuxot. Erről azonban a cég eddig hivatalosan nem számolt be, pedig a hírek szerint körülbelül már hat hete nem lehet Linuxot rendelni. Sokáig a cég weboldalán egy link segítségével lehet választani a különböző operációs rendszerek között. Ez a link azonban már június 22-e óta nem működik, ami azt jelent, hogy azóta a vásárlók nem rendelhetnek Linuxot.

A Dell mindent megtett azért, hogy a Linuxot népszerűsítse a felhasználók körében, de úgy tűnik, hogy azoknak a szakembereknek van igaza, akik szerint Linux az asztali számítógépek és a notebookok esetében még nem tudja felvenni a versenyt a Microsoft Windows operációs rendszerekkel, legalábbis ami a népszerűséget illeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anti_IQ #8
    Freel
    Nem lehet, hogy inkább te vagy egy kicsit "túl egyszerű"?

    :-)
  • Lez #5
    Ismerek olyat aki Windows alatt MS Office helyett a Star Officet részesíti előnyben, akkor meg ennyi rővel akár már linuxot is lehet használni. Szerintem pont az irodai alkalmazások terén a linux már fölveszi a versenyt a windowssal.
    Lásd Star Office, Abiword meg társai.
    Ahhoz meg, hogy le tudd tölteni a netről a linuxot szükséged van egy működő gépre, ahhoz meg már szükséged lesz egy OS-re itt pedig új gépekről van szó.
    Nem is beszélve akkor még olyanokról, hogy a linux programokat telepítéshez többnyire fordítani kell, ehhez pedig ugye kéne egy működő linux nemde?
    Szóval ezért érdemes fizetni egy disztribúcióért.
    Nem olyan drága mint egy Win, és utánna már akárhány gépre fölteheted jogtisztán, ha egyszer megvetted.
  • Laalee #3
    a dell office pc ket gyart office hoz meg minek linux...