JohnnyCage

Elkészült az Ultra ATA/133 szabvány

A Maxtor Corp. bejelentette a legújabb generációs merevlemez interfész, az Ultra ATA/133 megjelenését. Az új technológiát máris számos hardvergyártó készül implementálni új eszközeibe.

A merevlemezes meghajtókat gyártó Maxtor a technológiának a Fast Drives (Gyors meghajtók) nevet adta. Az új Ultra ATA/133 szabvány, mint ahogy arra neve is utal, 133 MByte/s maximális adatátviteli sebességre képes, vagyis 33%-kal többre, mint a jelenlegi Ultra ATA/100 100 MByte/s sebessége.

Az Ultra ATA/133 természetesen visszafelé kompatibilis a korábbi ATA szabványokkal. Azok a felhasználók, akik Ultra ATA/133 támogatást szeretnének rendszerükbe, vásárolhatnak különálló Ultra ATA/133 vezérlőt egy PCI kártya formájában, vagy olyan új alaplapra van szükségük, amely már integrált Ultra ATA/133 vezérlővel van ellátva. Mindemellett természetesen egy Ultra ATA/133 támogatású merevlemezre is szükség lesz.

A Maxtor elmondása szerint az új Ultra ATA/133 eszközök piaci megjelenése még az éven várható, széleskörű elterjedésére pedig a jövő évben lehet számítani. A VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems (SiS), az Adaptec, a Promise Technology, és a Silicon Image formálisan befejezték a licensztárgyalásokat a Maxtor új technológiájáról. Az új interfész technológia integrálása az Acard, ACER Labs. (ALi), Agere Systems, HighPoint Technologies és Pacific Digital társaságok termékeibe már el is kezdődött.

Vic Jipson, a Maxtor fejlesztési részlegének elnökhelyettese elmondta, hogy "Az Ultra ATA interfész a napjainkban gyártott merevlemezes, CD-ROM és DVD meghajtók majdnem 90%-ában megtalálható."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #4
    Arra meg sokan nem figyelnek, hogy a csatoló mit sem ér, ha nem elég gyors a hdd.
    PL: ATA66 és 5400 RPM
    Sőt, szerintem egy gyors se nagyon tud 33 megánál többet átnyomni, akkor meg hová ez a rohanás, a 133 meg elvileg felső határ lehet legalábbis én úgy tudom hgoy az IDE is pci-on keresztűl kommunikál mégpedi 32 biten ami pont 133 mega. a 64 bites tudja ennek a dupláját.