Csabi

Számítógépek a háztartásban

Szakemberek szerint a jövőben a háztartási készülékek és az egyéb otthonokban megtalálható elektronikai berendezések nem egymástól függetlenül fognak működni, hanem bekapcsolódnak egy automatizált, számítógép által vezérelt rendszerbe.

Ráadásul ez a rendszer az Interneten keresztül a külvilággal is tartja majd a kapcsolatot. A Világhálóról információkat kérdez le, valamint különböző felhasználó által kiadott utasításokat fogad. Az integrált otthoni rendszer lelke természetesen egy kiszolgáló számítógép lesz, amely különböző kommunikációs csatornákon keresztül vezérli az egyes eszközöket. Az IBM szerint az ilyen és hasonló rendszerek óriási jövő elé néznek. Ebből kifolyólag a cég, mint a piac egyik legmeghatározóbb szereplője természetesen már komoly fejlesztéseket folytat, annak érdekében, hogy a különböző eszközök minél jobban megkönnyítsék az emberek életét.

Az IBM az egyik texasi laboratóriumában teszteli azokat a számítógépeket, készülékeket és technológiákat, amelyek lehetővé teszik egy komplett rendszer kialakítását. A mérnökök különböző helységeket (konyhát, nappalit, garázst, stb.) hoztak létre. A konyhában a digitális tűzhely és a mikrohullámú sütő számos automatikus funkcióval rendelkezik, sőt még recepteket is képesek letölteni az Internetről. A hűtőszekrényen megtalálható kijelzőn megtekinthető, hogy a hűtőben éppen milyen élelmiszerek találhatók. A nappaliban egy kis méretű, érintésérzékeny képernyővel rendelkező távirányító található, amellyel vezérelhetők a különböző berendezések. A rendszer nemcsak háztartási készülékeket képes vezérelni, hanem többek között a biztonsági rendszert is felügyeli, sőt a fűtést is szabályozza. A hőfokszabályzó például képes letölteni az időjárás alakulásával kapcsolatos információkat a megfelelő weboldalakról, és ezeknek megfelelően állítja be a hőmérsékletet. Természetesen mindent egy kiszolgáló számítógép vezérel korszerű vezetéknélküli megoldások segítségével. Bill Bodin, az IBM egyik kutatója elmondta, hogy "ehhez a rendszerhez minden létező készülék csatlakoztatható".

Hasonló otthoni rendszerek kifejlesztésével nemcsak az IBM foglalkozik, hanem például a Hewlett-Packard is, amely szintén kialakított egy az IBM-éhez hasonló laboratóriumot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TnS #2
    A digitalis tuzhely mit csinal, felmelegiti az adatokat ? :)