Knee

A Microsoft kevésbé támogatja a Javat

Az MS szép csendben kihátrál a Java mögül, új termékeiben teret engedve annak a rivális technológiának, amely főszerepet játszott a kormányzattal vívott "antitröszt" csatában. A Windows XP megjelenés előtti tesztverzióiban (a végleges változat ősszel kerül a boltokba) már nem található meg a Java alapú programok futtatásához szükséges szoftver, ezért az XP-t használó webezőnek minden ilyen dolog láthatatlan marad, ameddig nem tölti le a szükséges kiegészítést.

A vállalat szóvivője szerint a lépést üzleti szempontok, és a Java alkotójával, a Sun Microsystems Inc.-el tavaly folytatott jogi viták is indokolják. Az MS 7 évre megkapta a jogot, hogy a kód régebbi verzióit használja, de nem kötelezte el magát hogy élni is fog a lehetőséggel. Szerinte a Java támogatás a korábbi Windowsokban nem más, mint: "Rengeteg kód, amelyre sok felhasználónak semmi szüksége, de amennyiben mégis, akkor többféle mód van rá, hogy hozzájussanak, pl. számítógépgyártókon keresztül, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy az XP alá ezt feltelepítsék, vagy a weben keresztül is." Hozzátette még, hogy azon vásárlók, akik korábbi verzióról frissítenek, szintén tovább tudják használni a Java-n alapuló programokat. Az októberi start után a www.microsoft.com websiteról lehet a szükséges plug-int letölteni. Ennek elmulasztása esetén egyetlen olyan oldal sem fog megjelenni, ami Java-s dolgot tartalmaz.

Jan Vitek egyetemi tanár szerint az óriáscég saját technológiáit favorizálja, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a vásárlókat. Ha azt akarja valaki, hogy weblapja széles tömegek számára elérhető legyen, valószínűleg váltania kell. A professzor úgy véli, hogy mivel a Java platformfüggetlenre lett tervezve, hosszabb távon fenyegetheti a Windows hegemónia fennmaradását.

A Microsoft egy másik lépése szintén befolyásolja a Java működését. A Windowsban és az Officeban megjelenő biztonsági opciók beállítása eredményeképp egyes esetekben a Java-s programok is letiltódnak, mondván az ilyen alkalmazások potenciális vírushordozók lehetnek. Először szoftveres "biztonsági frissítés" formájában jelent ez a dolog meg még tavaly, a számítógépes vírusok terjedésének megállításáért tett erőfeszítések részeként. Scott Culp, a vállalat termékbiztonságért felelős vezetője szerint ezek a szigorúbb biztonsági beállítások több MS termék működését ugyanúgy befolyásolja. "A saját dolgainkat ugyanúgy kezeljük, mint a Java-t. Az alapbeállítás a lehető legszigorúbb." A felhasználónak azonban megvan a lehetősége minden egyes dolog külön beállítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kako #4
    A Microsoft isteni otlete, amit itt csak szoftveres biztonsagi frissiteskent emlitenek mindossze annyi volt, hogy letiltotta a VB-scriptek futtatasat. Ergo a furdovizzel kiontottek a gyereket MS-ek, de ha csak ennyihez ertenek:-(
  • Laalee #3
    majd lesz helyette hudejo aktiv x ? vagy mi... a javat eldobni nagy baromsag... ez az xp nagy szivas lesz szerintem...
  • MuERTe #2
    egy kicsit elbízták magukat a fiúk.a hét vicce kidobni a javat.ezzel engem nem nyertek meg az xp-nek.