JohnnyCage

Az Ericsson információt nyújt mobiltelefonjainak sugárzási adatairól

[Reuters] A világ vezető mobiltelefon gyártói okóbertől kezdődően mellékelni fogják telefonjaikhoz azok mikrohullámú sugárzási adatait, közölte az Ericsson egyik szóvivője hétfőn.


A svéd telekommunikációs óriáscég, az Ericsson szóvivője elmondta, hogy a társaság mellett több egyéb, vezető mobilgyártó is nyilvánosságra fogja hozni októbertől készülékeinek sugárzási adatait. Mikael Westmark, az Ericsson egészségügyi vezetője elmondta, a vezető mobilgyártók ezen lépése összhangban van az Európai Bizottság elektronikus eszközök szabványosításával foglalkozó CENELEC részlegének azon kezdeményezésével, hogy a gyártók egységes rendszer szerint adják meg készülékeik sugárzási adatait.

Westmark elmondása szerint a világ vezető mobilgyártója, a finn Nokia, a második legnagyobb gyártó, a Motorola, valamint a negyedik helyet elfoglaló Ericsson együttműködik a bizottsággal az egységes szabvány megalkotásában. "A Nokia-val és a Motorola-val együttesen dolgoztuk ki a szabványt. Ez nem egy figyelmeztetés lesz a készüléken, hanem egy technikai információ arról, amely a gépkönyv technikai adatai között fel lesz tüntetve" - mondta Westmark a Reuters hírügynökségnek.

Az utóbbi időben szinte mindennapos témává vált a mobiltelefonok sugárzásának egészségügyi hatása. A kutatók a közelmúltban egymásnak teljesen ellentmondó vizsgálati eredményeket közöltek a mobilok elektromágneses hullámainak esetleges rákkeltő hatásáról. Jelenleg biztosat senki sem tud mondani a témát illetően, mindenesetre a mostani kezdeményezés a felhasználók számára csak előnyös lehet, hiszen akárcsak a cigaretták kátrány- és nikotintartalma esetében, mindenki maga döntheti el, hogy figyelembe veszi-e a tényezőt vásárláskor.

Az új sugárzási mértékegység, a Specific Absorption Rate (SAR - Specifikus Elnyelési Fok) azt mutatja meg kilogramm/Wattban, hogy a telefon felhasználójára mekkora sugárzási teljesítmény jut. A jelenlegi biztonsági határ a 2.0. A mobilkészülékek sugárzása jelenleg 1.0 és 0.5 között mozog. "A mobiltelefonok gépkönyvében feltüntetett SAR érték a maximális sugárzást fogja mutatni, nem az átlagos értéket. Beszélgetés közben, egy megfelelően kialakított hálózat esetén ez a maximális sugárzási érték csak igen ritkán érheti a telefonálót" - mondta Westmark. Elmondása szerint a SAR érték hívás kezdeményezésekor, az összeköttetés felépülése közben a legmagasabb, annak létrejöttét követően az érték lecsökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)