Franczy

Pressplay a MSN hálózaton

[CNet] A Microsoft képviselői bejelentették, hogy az MSN hálózaton hamarosan a két zenei óriáscég, a Vivendi Universal és a Sony által létrehozott Pressplay szolgáltatás is elérhetővé válik.

Mondhatni elég nehéz szülés eredménye a mostani bejelentés, hiszen a három cég vezetői hónapokon keresztül tárgyaltak egymással az új szolgáltatás beindítása kapcsán, ám végül nemrégiben sikerült megállapodniuk abban, hogy a két hanglemezipari cég zenei felvételeit az MSN hálózat körülbelül ötmillió előfizetője teljesen legális módon töltheti majd le.

A cégek között létrejött szerződés részleteit nem kívánták nyilvánosságra hozni, annyit azonban tudni lehet, hogy a megállapodás nagyon hasonlít a Microsoft és a Yahoo között korábban létrejött megállapodásra, mely különböző digitális zenék online hallgatását és letöltését teszi lehetővé. A Pressplay egy előfizetéses alapokon nyugvó szolgáltatás lesz, melyet ha minden jól megy, valamikor idén nyár végén indítanak majd el. A szerződés egyébként azt is kimondja, hogy a Pressplay szolgáltatáson belül kizárólag Microsoft Windows Media formátumú zenefájlok cserélhetnek majd gazdát, mely kikötés a Microsoft reményei szerint nagyon jó szolgálatot tesz majd a formátum népszerűsítésének.

A három mamutcég egyelőre még nem hozta nyilvánosságra a Pressplay szolgáltatás igénybevételéhez befizetendő havidíj nagyságát, ám a szakértők szerint relatíve kedvező havidíjról lehet majd beszélni, ami azt jelenti, hogy havi 10-15 dollárért az előfizetők olyan híres együttesek és előadók zenei felvételeit hallgathatják meg online, illetve tölthetik le, mint például a U2, a Limp Bizkit, vagy Bob Dylan.

A hanglemeziparban érdekelt cégeket egyáltalán nem lepte meg, hogy a Microsoft a Vivendi Universallal és a Sonyval karöltve saját zenei cserebere szolgáltatást indít, ugyanis miután a korábban óriási népszerűségnek örvendett Napster lényegében elhalálozott, számos kisebb-nagyobb cég jelentette be, hogy többé-kevésbé legális zenefájl szolgáltatást kíván indítani. A Pressplay-t egyébként már a tavalyi év májusában bejelentették, ám az akkor még Duet névre hallgató szolgáltatás nem igazán győzte meg a szakértőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!