Franczy

Bush a kiotói egyezmény jövőjéről

[NewScientist] Mielőtt George W. Bush kedden Európába repült, megtette az első célozgatásait azzal kapcsolatban, hogy milyen módon szeretné felváltani a kiotói egyezményt egy sokkal "tudományosabb" egyezménnyel, mely többek közt az üvegházhatásért felelős gázok szabályozását is kicsit más szemszögből közelítené meg.

A Fehér Háznak az üggyel kapcsolatban kiadott nyilatkozatában az áll, hogy Bush elfogadja az Amerikai Tudományos Akadémia által az elmúlt héten közölt, globális felmelegedéssel kapcsolatos tanulmányainak eredményeit. Bush tehát elismerte, hogy a globális felmelegedés valós veszélyt jelent, azonban nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy a tudósok jelenleg még számos, a témával kapcsolatos területen nagyon bizonytalanok.

"Jelenleg még nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy a Föld természetes hőingadozásának vajon mennyi köze van a globális felmelegedés kialakulásához. Nem tudjuk, hogy a Föld különböző éghajlatai a közeljövőben megváltoznak-e, és ha igen, akkor vajon milyen mértékben. Azt sem tudjuk, hogy az esetleges természeti változások milyen gyorsan mennek majd végbe, és egyelőre az is kérdéses, hogy az emberiség milyen hatással tud lenni ezen változások befolyásolására" - nyilatkozta a napokban Bush elnök. Bush újra felhozta azon nézeteit is, melyeket márciusban már hangoztatott, és amelyek több európai vezetőt felzaklattak. Bush azt mondta ugyanis, hogy a kiotói egyezmény létrehozása egy "végzetesen hibás" lépés volt, ugyanis az egyezmény által kitűzött célok nagyon "önkényesen" lettek megválasztva, és nem "tudományos érveken" alapulnak.


Bush elnök nemrégiben ígéretet tett arra, hogy az amerikai kormányzat a jövőben komolyabb pénzösszegekkel kívánja majd támogatni a különböző tudományos kutatásokat, melyek célja az lesz, hogy a globális felmelegedéssel kapcsolatos, egyelőre még megválaszolatlan kérdéseket megválaszolják, ezzel szemben az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos kormányközi bizottságának létjogosultságát megkérdőjelezte.

A globális felmelegedés és a kiotói egyezmény jövője lesz egyébként az egyik legfontosabb témája annak a Göteborgban (Svédország) megrendezésre kerülő tanácskozásnak, melyen az amerikai elnökön kívül az Európai Unió vezetői is jelen lesznek majd, és megvitatják álláspontjaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #7
    Sajna ez a majom mindent megtesz, hogy a leggazdagabbak azok is maradjanak.
    Ez a tudományos kifogás meg pénz csak kifogás. Napnál világosabb, hogy a "green house effect" ahogy odaát modják a légszennyezés következménye.
    A fogyasztói társadalom egy nagy versenyfutás a halálba, IMHO. Ezt is a buzi amerikaiak találták ki, és terjesztették el szerte a világon. Daráljunk be mindent és szarjunk az egészre, csak hogy jó legyen, no nem nekünk, hanem azoknak, akik milliárdokat keresnek dollárban azon, hogy szarokat adnak el nekünk amit az reklámok agymosása nélkül a kutya nem venne meg.
    Hát nem bizar, hogy a világ egyik felén több millió ember hal éhen évente, a másikon meg több millió ember kapkod fogyikapszulákat és hódol a fitness, wellness és egyéb marhaságoknak, ami megint csak arra jó hogy picit se bízz magadban és minnél többet költs ilyen szarokra, mert így csinálják a menők. Kapd be, Bush!
  • sanya_ #2
    Szerintem meg jól csinálja. Úgy lobbyza el az állam péndzét, hogy szimpatikus legyen az embereknek. De ha amerika foglalkozik ezzel a témával mások is elkezdenek és ez jó az egész bojgónak. (remélem)