Mikeyy

AltaVista irodai keresőszoftver

Egy új üzleti szoftver termékvonalat mutatott be az AltaVista, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozók átkutassák a vállalati hálózatokat, az e-mail fiókokat és személyi számítógépeket, így rengeteg értékes - és néha kellemetlen - információt tudnak összegyűjteni a hatalmas irodai rendszerekről.

Az AltaVista az új terméket a termelékenység növelésének eszközeként hirdeti. Egy számítógépes magánjogokkal foglalkozó neves szakértő szerint azonban az egész a visszájára is elsülhet, ugyanis ronthatja az alkalmazottak munkamorálját az, hogy így sokkal könnyebb lesz turkálni a merevlemezeiken tárolt elektronikus levelek, illetve más érzékeny pontokat érintő adatok között, ezen kívül a szoftver jogi, illetve újabb biztonsági problémákat is felvethet.

A társaság állítása szerint a szoftver személyre szabható, így az iroda számítógépes rendszerének bizonyos területeit le lehet tiltani, és a központi indexben történő keresésre jogosult alkalmazottak száma is meghatározható. A szoftver ugyanazt a szabadalmaztatott technológiát alkalmazza, amely az AltaVista weboldalát a világ egyik legnépszerűbb keresőoldalává tette.

A keresőszoftver egy hasonló peer-to-peer hálózatot hoz létre, mint a népszerű, online zenemegosztásra szolgáló Napster, így könnyedén lehet információkat szerezni a sokféle szerverről, e-mail fiókból és PC-s merevlemezről. Az AltaVista becslése szerint a vállalati hálózatokon és PC-ken tárolt információk 75 százalékát olyan formátumban tárolják, amelyben nem lehet olyan könnyedén keresni, mint egy adatbázisban. Az új szoftver 200 különböző alkalmazásban tud keresni, és 30 különböző nyelvet ismer fel.

Ha egy társaság a központi szerverein, az e-mail fiókokban és a merevlemezeken található információkról egy központi indexet készít, akkor az egyes alkalmazottakat arra csábíthat, hogy irodai pletykák után szaglásszanak, vagy kémkedjenek rivális munkatársaik után, hogy az információk birtokában jobb benyomást tehessenek a főnökre, és ez meglehetősen nagy jogi terheket ró a munkaadókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!