Franczy

Nem túl kelendőek a nagyteljesítményű chipek

[ZDNET] Míg a chipgyártó óriáscégek szakadatlanul azon munkálkodnak, hogy minél gyorsabb processzorokat tudjanak piacra dobni, addig a legtöbb felhasználó teljes megelégedéssel használja a már meglevő alaplapját és processzorát, és esze ágában sincs százezer forintokat kiadni egy olyan új számítógépre, vagy akár csak egy alkatrészre, melynek teljesítményét minden bizonnyal nem tudná teljes mértékben kihasználni.

Ezt igazolja az a legfrissebb felmérés is, melyből kiderül, hogy míg például az Intel egymás után dobja piacra az immáron egy gigahertz feletti frekvenciával rendelkező új processzorait, addig ezen új chipek piaci fogadtatása nem éppen kedvező. Az Intel vezetői korábban úgy becsülték, hogy az idei év folyamán körülbelül 20 millió Pentium 4-es processzort tudnak majd eladni, azonban ez a magas darabszám a szakértők szerint legfeljebb csak álom marad az Intel számára, hiszen a világ legagyobb chipgyártó cége már annak is örülhet, ha 10 millió darabot sikerül eladnia a Pentium 4-es processzorokból.

Klikk ide! Klikk ide!
AMD Athlon 1.4 GHz és AMD Duron 950 MHz

Piaci elemzők szerint a Pentium 4-es chipek jelenlegi relatív sikertelensége több oknak is betudható. Ezen okok közé tartozik a már sokat szajkózott gazdasági hullámvölgy, de legalább ilyen fontos szerepet játszik az elég rossz Pentium 4-es eladásokban, hogy a felhasználók megpróbálnak ésszerűen gondolkozni, és nem vásárolnak meg egy többszáz dolláros áron kapható processzort, csak azért, hogy elmondhassák, hogy nekik az aktuálisan legnagyobb frekvenciájú processzor dohog a számítógépükben. Tény, hogy a legújabb Intel és AMD processzorok minden szempontból bőven elegendő, sőt sokak szerint már túl nagy teljesítményt nyújtanak, így a fanatikus játékosokon és komolyabb alkalmazásokat futtató felhasználókon kívül nem sokan áldoznak pénzt az aktuális CPU csúcsmodellekre. Teszik, illetve éppen, hogy nem teszik ezt annak ellenére, hogy a közelmúltban mind az Intel, mind az AMD jelentős mértékben csökkentette a nagyteljesítményű processzorok árát, de a jelek szerint ezek a jelentős árzuhanások sem hozták meg a várt eredményt.

Klikk ide! Klikk ide!
Intel Xeon 1.7 GHz

Az Intel Pentium 4-es processzorok az idei év végén már 2,2 GHz-es, illetve 2,3 GHz-es változatban is kaphatóak lesznek, de a fejlődés természetesen ekkor sem áll majd meg, hiszen a 2002-es év végén már a 3,4 GHz-es frekvenciájú Intel processzorok sem lesznek ritkák. Az AMD jelenleg az 1,5 GHz-es frekvenciát ostromolja chipjeivel és várhatóan 2002 első negyedévében látnak majd napvilágot az első 2 GHz-es AMD processzorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matula #25
    mind csak arra való hogy lemenjenek a celeron árak....
  • Atus01 #24
    Mozik, színházak, könyvek, éttermek, utazások.
    Ezek mind felesleges dolgok.
  • Bitlisz #16
    Speciel nekem egy Abit KA7 esem van Atlon Classic 600-al (tavaly oktober ota), mx2 es 256mega ram, most Whistler van fenn, es neha napokat elmegy a gep ujrainditas nelkul...max azert kapcsolom ki mert csak:)
    Szakit minden faszan (neha 20-30 task is), es atomstabil
    Szal minek fejlesszek?
  • kowajano #13
    3,4 ghz ,hova szalad el az egész :)
  • leslie #9
    Majd akkor kijonnek, ha a mostani procikbol mar nem tudnak nagyobb orajelut kihozni. Ez 1,6, esetleg 1,7GHz kornyeken lesz.
    Ismerosom 1.3GHz-es TBirdje laza 1600MHz-en megy, ott lazan veri a nem letezo 2GHz-es P4-est.
    Masik, hogy a palominoban ott fog figyelni az SSE2. Kiraj lesz...:)
  • skorpio7 #3
    AMD-t akartál ugye mondani ?!
    Itt egy másik cikkből idézet :
    "...Különböző tesztek során az 1,4 GHz-es Athlon processzorral és DDR memóriával szerelt rendszerek akár 40 százalékkal nagyobb teljesítményt képesek nyújtani, mint az 1,7 GHz-es Pentium 4 alapú rendszerek. A Duron processzorok jó megoldást jelenthetnek az olcsóbb üzleti, illetve otthoni számítógépekben, hiszen az Intel Celeron processzoroknál sok esetben 30 százalékkal is jobban teljesítenek. ..."
    Na csak ezért ! :)))