SG.hu

MI használatával drasztikusan nőhetne a stagnáló portugál termelékenység

Portugália növelhetné a termelékenységet, ha a munkaerő egyharmada mesterséges intelligenciát tanulna - derül ki a tanulmányból.

Portugáliának 1,3 millió munkavállalót, vagyis a foglalkoztatottak mintegy 30 százalékát kell átképeznie a generatív mesterséges intelligenciával való munkavégzésre ahhoz, hogy 2030-ra behozza az Európai Unió átlagához képest fennálló termelékenységi lemaradást - derült ki egy ma közzétett tanulmányból. Az alacsony termelékenység régóta Portugália Achilles-sarka, mivel a termelékenység növekedése 2010 és 2022 között átlagosan mindössze 0,6%-kal járult hozzá az összetett éves GDP-növekedéshez, ami kevesebb mint fele az 1,3%-os uniós átlagnak.

A McKinsey tanácsadó cég által kiadott tanulmány szerint ez a hozzájárulás 2030-ra akár 3,1%-ra is nőhet, ami megfelelne az akkori uniós átlagnak, ha az ország gyorsan alkalmazná az automatizálást és a generatív mesterséges intelligencia technológiákat, és felkészítené az embereket a változásra. A generatív mesterséges intelligencia a múltbeli adatok alapján megtanulja hogyan végezzen el dolgokat, és a képzés alapján új tartalmat - szöveget, képet vagy számítógépes kódot - hoz létre, ahelyett, hogy egyszerűen kategorizálná vagy azonosítaná az adatokat. "Ez egyedülálló lehetőség az ország számára, hogy a növekedés tekintetében közvetlenül versenyezzen a világ fejlett gazdaságaival” - mondta Duarte Begonha, a McKinsey vezető partnere.

Az 1,3 millió munkavállaló mellett, akiknek új technológiai és szociális készségekre van szükségük, mintegy 320 ezer, például ügyfélszolgálati vagy adminisztratív támogatói szerepkörben dolgozó embert kell majd új munkakörökbe áthelyezni. Mindennek megvalósításához a köz-, a magán- és az oktatási szektornak szorosan együtt kell működnie. "A nagy beruházás a folyamatok, eljárások és munkamódszerek megváltoztatása lesz” - mondta Duarte, és kifejtette, hogy a generatív MI-technológiákba fektetett minden egyes euróval együtt 3 eurót kell majd befektetni a szervezeti irányítás megváltoztatásába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!