SG.hu

Hét év börtönt kapott két nigériai emailes csaló

Két nigériai férfit ítéltek el az Egyesült Államokban elkövetett üzleti e-mail csalások miatt, amelyekkel több millió dollárt zsákmányoltak helyi kormányzati szervektől, építőipari cégektől és főiskoláktól.

A 45 éves Oludayo Kolawole John Adeagbót hét év börtönbüntetésre ítélték texasi és észak-karolinai szervezeteket érintő csalási akciók miatt. Ezekben a 42 éves Donald Ikenna Echeazu segédkezett neki, akit 18 hónap börtönbüntetésre ítéltek, és 655 408 dollár visszatérítésre köteleztek. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nem nevezte meg az Észak-Karolinában becsapott egyetemet, de 2022-es médiajelentések azt sugallják, hogy az Appalachian State volt az. Adeagbo és Echeazu 2016 és 2017 között körülbelül hat hónapot töltöttek a csalás megszervezésével, amely 1,9 millió dollárt hozott nekik a konyhára.

A bírósági dokumentumok szerint a páros véletlenül bukkant rá az egyetem nagy értékű építkezési projektjeivel kapcsolatos információkra. Tudták, hogy a folyamatban lévő munkálatok részeként nagy összegű, viszonylag rendszeres kifizetésekre kerül sor, és az egyetem munkatársait célozták meg, rávéve őket, hogy a kivitelező helyett nekik küldjenek pénzt. Adeagbót és Echeazu regisztráltak egy, a projektet irányító építőipari vállalatéhoz hasonló domainnevet, és az egyetemnek erről a domainről küldött e-mail elég volt ahhoz, hogy a bűnözők számlájára megérkezzen a tetemes összeg, amelyet aztán azonnal tisztára mostak.

"Miközben egy észak-karolinai egyetem egy új építkezési projektet indított, Adeagbo egy olyan terven dolgozott, amelynek célja az iskola becsapása volt, közel kétmillió dollár ellopásával” - mondta Robert M DeWitt, az FBI Charlotte-i területi irodájának különleges ügynöke. Ez a szövetségi börtönbüntetés azt mutatja, hogy az FBI mindent megtesz a nemzetközi pénzügyi csalók felkutatásáért és felelősségre vonásáért.”

Texasban 2016 novembere és 2018 júliusa között több hasonló csalást hajtottak végre, amelyekkel Adeagbo és meg nem nevezett bűntársai több mint 3 millió dollárt kerestek. Az áldozatok között ismét építőipari vállalatok, helyi kormányzati szervek és egy houstoni székhelyű főiskola is szerepelt. Bár egyik áldozatot sem nevezték meg, a Houston Chronicle helyi tudósítói szerint az egyik önkormányzat Galveston megye volt, amelyet több mint félmillió dollárral vertek át, miután Adeagbo egy houstoni útépítő cégnek adta ki magát. Egy másik 888 000 dolláros átverés egy Harris megyei esethez kötődik, amely a D&W Contractors céget bízta meg egy parkoló átalakításával.

Adeagbo a houstoni székhelyű Tellepsen Group képviselőjének adta ki magát, egy másik építőipari vállalatnak, amely történetesen a West Houston Institute közösségi főiskolával kötött szerződést. Az ügyészek szerint az észak-karolinai kiberrabláshoz hasonló taktikát alkalmaztak: a célpontok ügyfeleihez passzoló domainneveket regisztráltak, és meggyőzték a gyanútlan alkalmazottakat, hogy rutinszerű kifizetéseket rendeljenek el a saját számlájukra. "Oludayo Adeagbo azt gondolta, hogy elég ügyes, amikor mások pénzét lopta el ezzel az átverésse.” - mondta Michael Nordwall, az FBI ügyvezető igazgatóhelyettese. „De ahelyett, hogy élvezhetné illegális munkájának gyümölcsét, Adeagbo egy szövetségi börtönben fogja tölteni a következő éveket. Az emailes átverés az egyik leggyorsabban terjedő és legköltségesebb csalás, és gyakran csak nemzetközi együttműködéssel lehet ellene küzdeni. Ez az ügy kiváló példája annak, hogy a partnerségek működnek.”

„Az olyan üzleti emailes csalások, mint amilyeneket Adeagbo és társtársai folytattak, kifinomult és pusztító bűncselekmények, amelyek a vállalkozások és intézmények mindennapi működésébe vetett bizalmát célozzák” - mondta Dena J King, az Észak-Karolina nyugati körzetének amerikai ügyésze. "Ezt a bizalmat kihasználva a csalók dollármilliókat lopnak el a gyanútlan áldozatoktól. Ez az ügy bizonyítja hivatalom és bűnüldöző partnereink elkötelezettségét, hogy igazságot szolgáltassunk az ilyen rendszerek által érintetteknek, és felelősségre vonjuk a kiberbűnözőket, függetlenül attól, hogy hol tevékenykednek.” Adeagbo a hétéves börtönbüntetését követően egy év felügyelt szabadlábra helyezést fog letölteni, és 942 655 dollár visszafizetésére kötelezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Orulok hogy vegre elkaptak a Fekete Pakot.