SG.hu

Nem tudják élvezni gazdagságukat az Nvidia alkalmazottjai

Az Nvidiához belépő alkalmazottaknak hosszú munkaórákra és üvöltözős megbeszélésekre kell számítaniuk, és egy olyan vezérigazgatóra, aki úgy véli, hogy "kínoznia” kell az alkalmazottait ahhoz, hogy naggyá váljanak. Cserébe gazdag leszel, valószínűleg nagyon gazdag, a cégben való részesedésednek köszönhetően. A részvényárfolyamok megugrásával együtt az alkalmazottak vagyona is megnőtt, de a milliomosok túl elfoglaltak, hogy sütkérezzenek a hirtelen jött gazdagságukban és egy bizonyos mennyiségű pénz felett a munkával járó stressz kezdi elveszíteni a vonzerejét.

A cég székhelyén, a kaliforniai Santa Clarában luxusautók - Porschék, Corvette-ek, Lamborghinik - sora foglalja el a parkolóhelyeket, amelyeket korábban szerényebb modellek foglaltak el. Néhányuk az Nvidia logójának citromzöld színében virít, tulajdonosuk pedig eközben az irodában húzza az igát. Az Nvidia részvényei 2019 eleje óta 3776%-ot emelkedtek, mivel a vállalat a fő haszonélvezője a mesterséges intelligencia berobbanásának. Chipjei hajtják meg a csevegőbotok mögött lévő algoritmusokat, és a részvényopciók révén számos munkatársuk vált multimilliomosá. Ez egy gyakori Szilícium-völgyi kompenzációs modell: a fiatal, pénzszegény, de potenciáltól duzzadó cégek a fizetésen felül részvényeket is ígérve vonzzák a tehetségeket, így minden alkalmazottat személyesen is ösztönözve a sikerben. Ez különösen jól bevált az Nvidia esetében.

De a dolgozók mégis olyan túlterheltségről számoltak be, amitől még a Wall Street-i bankárok is összerezzenek. A sajtónak nyilatkozó jelenlegi és volt alkalmazottak szerint a munkaidő ugyanolyan fárasztó és stresszes, mint eddig, és hiába engedhetnék meg maguknak új lakás vásárlását, egyszerűen nincs semmi szabadidejük. Az alkalmazottak szerint kulturális probléma van kialakulóban.

A 31 éves chipgyártó gyorsabban halmozta fel piaci tőkéjét, mint bármely más vállalat a történelemben. Az alapító és vezérigazgató, Jensen Huang nagyon magas elvárásokat fogalmazott meg a túlórák terén, és olyan kaotikus struktúrát alakított ki, amelyben egy vezetőnek több tucat közvetlen beosztottja lehet. Huang filozófiája, hogy ahelyett, hogy a versenytársaihoz hasonlóan kirúgná az alkalmazottakat, inkább „nagyszerűségig kínozza őket”. Egy korábbi alkalmazott, aki a vállalati ügyfelek műszaki támogatásában dolgozott, elmondta, hogy elvárták tőle, hogy heti 7 napot dolgozzon, gyakran hajnali 1 vagy 2 óráig. Azt mondta, hogy sok korábbi kollégája - különösen a mérnöki csapatokban lévők - még hosszabb ideig dolgoztak. A nyomásgyakorlás példájára több olyan vállalati megbeszélést is megemlített, amelyeknél kiabálásig fajuló vitákat folytattak, de elmondása szerint a fizetés miatt nehéz volt otthagyni a céget. Májusban távozott, és névtelenséget kért, hogy őszintén beszélhessen a vállalatról.

Egy másik munkatárs, aki 2022-ig a marketing területén dolgozott, és karrierje védelme érdekében szintén névtelenséget kért, elmondta, hogy gyakran napi 7-10 megbeszélésen vett részt, amelyeken több mint 30 ember vett részt, és amelyeket sokszor veszekedések és kiabálás szakítottak meg. Két évig tűrte ezt az „aranybilincs” - a még nagyobb gazdagság lehetősége - miatt. Az Nvidiának az elmúlt években nem volt gondja az alkalmazottai megtartásával, részben azért, mert a részvényjuttatások csak négy év után járnak, ami arra ösztönzi a munkatársakat, hogy maradjanak, hogy kiérdemeljék a részvénycsomagjukat. A 2024-es fenntarthatósági jelentés szerint 2023-ban az alkalmazottak 5,3%-a hagyta el a vállalatot, de miután a vállalat értékelése meghaladta az 1 billió dollárt, ugyanez a fluktuációs arány közel felére, 2,7%-ra csökkent. Az Nvidia szerint a teljes félvezetőiparban a fluktuációs ráta sokkal magasabb, 17,7%.


Egy jelenlegi alkalmazott szerint kínos és szociálisan is nehéz kilépni. Azok, akik megpróbálták, belső kritikák tárgyává váltak. Csak négy év szenvedést kell kibírni a bolygó egyik legértékesebb vállalatánál, ami tökéletes az önéletrajzod fényesítésére. Mi az a további négy, ha korán nyugdíjba mehetsz? Azoknak, akik közel egy évtizede dolgoznak a vállalatnál, több mint elég pénzük lenne a nyugdíjba vonulásra egy volt mérnök szerint, aki júniusban távozott a cégtől. Sokan azonban azért nem mennek, mert a további milliókra várnak, amikor eljön a következő részvényjuttatás ideje.

A részvények robbanásszerű emelkedése azt is jelenti, hogy sok Nvidia-alkalmazott jóval nagyobb vagyonon ül, mint más chipgyártóknál dolgozó társai. Colette Kress pénzügyi igazgató, aki 11 évvel ezelőtt csatlakozott a vállalathoz, mintegy 758,7 millió dollár értékű részvényt birtokol. Az Intel munkatársa, Dave Zinsner, akinek magasabb a fizetése, de rövidebb ideje van a cégnél, mindössze 3,13 millió dollár értékű részvényt birtokol. Az AMD-nél - az Nvidia legközelebbi riválisa, amely szintén gyors részvénynövekedést produkált - a 2023-ban csatlakozott Jean Hu pénzügyi igazgató 6,43 millió dollár értékű részvényt birtokol.

Egy neve elhallgatását kérő egykori mérnök elmondta, hogy 2023 és 2024 folyamán az Nvidia-nál dolgozni azt jelentette, hogy az alkalmazottak gyakorlatilag minden szinten a vagyonukkal foglalkoztak. Elmondása szerint rendszeresen látta, hogy munkatársai ingatlanos honlapokat böngésznek, és alkalmi beszélgetésekben új nyaralókra utalnak. Hozzátette, hogy a dolgozók körében megszokottá vált, hogy olyan nagyszabású sporteseményekre járnak, mint a Super Bowl és az NBA döntő. "Nagyon meglepő, hogy mennyi pénzük van részvényekben” - mondta egy a kaliforniai Palo Altóban dolgozó ingatlanügynök, Spencer Hsu, aki idén már több Nvidia-alkalmazottal is dolgozott együtt - természetesen éjszakánként és hétvégén. Az ügyfelek 40-60%-os előleget fizetnek több millió dolláros ingatlanokra.

A nemrég távozott alkalmazottak közül többen is elmondták, hogy ebédidőben szinte csak az Nvidia napi piaci nyereségéről vagy veszteségéről (de általában nyereségről) szóló beszélgetések zajlanak. Az Nvidia egyik jelenlegi termékmenedzsere elmondta, hogy több ezer alkalmazott van a cég személyes pénzügyi tanácsokkal foglalkozó Slack-csatornáján. De persze nem csak a pénzről van szó: Airan Junior, aki 2020 és 2023 között volt a chipgyártónál, azt mondta, hogy „az Nvidia-nál dolgozni olyan, mint bekerülni Disneyland-be”, mert a csapatok érdekes technikai problémákat oldanak meg. Egy Brazíliával foglakozó értékesítési csapatban dolgozott, és elmondta, hogy a cég kultúrája, bármennyire is szokatlan, hozzájárult a hatalmas sikerhez. Az Nvidia szinte monopolhelyzetben van az MI-chipek piacán, az eladások több mint 90 százalékát adja.

Huangnak 60 közvetlen beosztottja van, és nincs ideje bürokráciára, részletes PowerPoint prezentációkra vagy négyszemközti megbeszélésekre. Mégis, látszólag jelentéktelen döntésekbe, például egy marketingkampány fotójának kiválasztásába is beleszól. Közismert arról, hogy ha az Nvidia alkalmazottai e-mailt küldenek egy központi e-mail címre, amelyben felsorolnak öt dolgot, amin éppen dolgoznak, akkor Huang néha közvetlenül válaszol ezekre az e-mailekre, hogy további részleteket kérjen vagy utasításokat adjon. Huang elmondta, hogy a vezetéshez való hozzáállását az elmúlt több, mint három évtized hatalmas nehézségei alakították ki. Azt mondja a dolgozóknak, hogy itt megvalósíthatják az életművüket. "Ennek így is kell lennie” - mondta Huang a 60 Minutes című műsorban nemrégiben adott interjújában az igényes vezetési stílusáról. „Ha rendkívüli dolgokat akarsz csinálni, annak nem szabad semmit könnyen kezelni.”

Úgy tűnik, a legtöbb alkalmazott helyesli Huang szokatlan vezetői stílusát. A Glassdooron 97%-os a támogatottsága, ami magasabb az Alphabet (94%), az Apple (87%), a Meta (66%) és az Amazon (54%) munkatársainál. Egy volt marketinges azonban figyelmeztetett, hogy Huang lapos vállalati struktúrája néha másképp működik, mint ahogyan azt tervezték. Elmondta, hogy tapasztalatai szerint a vállalat struktúrája miatt az embereket arra ösztönzik, hogy Huang figyelméért harcoljanak, ahelyett, hogy együtt dolgoznának az Nvidia hosszú távú sikere érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!