SG.hu

Máris dollármilliárdos cég lett az OpenAI társalapítójának "biztonságos" MI startupja

1 milliárd dollár tőkét vont be az OpenAI társalapítója, Ilya Sutskever "biztonságos" MI startupja, ezáltal az Andreessen Horowitz és a Sequoia befektetőit is magában foglaló befektetői kör a 3 hónapos vállalatot mintegy 5 milliárd dollárra értékeli.

Az OpenAI társalapítója, Ilya Sutskever 1 milliárd dollárt gyűjtött be befektetőktől egy új, „biztonságos” mesterséges intelligencia modelleket építő vállalkozáshoz. Sutskever startupja, a Safe Superintelligence (SSI) az új befektetést a modelljének fejlesztéséhez szükséges számítástechnikai erőforrásokra és a 10 fős csapatához csatlakozó új munkatársakra fogja költeni. Az OpenAI korábbi vezető kutatója Nat Friedman és Daniel Gross sorozatos MI-befektetőkkel, valamint Daniel Levyvel, az OpenAI korábbi kutatójával együtt alapította a céget. "Egy új hegyet azonosítottunk, amit meg kell másznunk, ami egy kicsit más, mint amin korábban dolgoztam. Nem próbálunk gyorsabban végigmenni ugyanazon az úton. Ha valami mást csinálsz, akkor lehetővé válik, hogy valami különlegeset csinálj” - mondta Sutskever.

A vállalat élvonalbeli MI-modelleket épít, és célja, hogy kihívást jelentsen a már befutottabb riválisoknak, köztük Sutskever korábbi munkaadójának, az OpenAI-nak, az Anthropicnak és Elon Musk xAI-jának. Az OpenAI jelenleg tárgyalásokat folytat befektetőkkel arról, hogy több milliárd dollárt gyűjtsön több mint 100 milliárd dolláros értékelés mellett, míg az Anthropicot és az xAI-t egyaránt közel 20 milliárd dollárra értékelték az idei év elején tartott finanszírozási körökben. Míg ezek a vállalatok mind széleskörű fogyasztói és üzleti alkalmazásokkal rendelkező MI-modelleket fejlesztenek, az SSI "a biztonságos szuperintelligenciához vezető egyenes út kiépítésére” összpontosít.


"Fontos számunkra, hogy olyan befektetőkkel legyünk körülvéve, akik megértik, tisztelik és támogatják küldetésünket, amely a biztonságos szuperintelligenciához vezető egyenes út megteremtése, és különösen az, hogy a termékünk piacra dobása előtt néhány évet a kutatás-fejlesztéssel töltsünk” - mondta Gross, az SSI vezérigazgatója. Sutskever májusban hagyta el az OpenAI-t, miután sikertelen puccsot vezetett Sam Altman vezérigazgató ellen. Sutskever csapata - amely annak biztosítására összpontosított, , hogy az emberi intelligenciát felülmúló MI-rendszerek az emberi érdekek szerint cselekedjenek - szintén feloszlott. Az OpenAI egyik vezetője szerint Sutskever távozásának oka az volt, hogy nézetkülönbség alakult ki arról, hogyan lehet a legjobban skálázni a rendszereket az intelligencia megszerzésére, amikor a vállalat inkább a közeljövő céljaira összpontosított.

Az SSI most egy feszített helyzetben lévő munkaerőpiacon, az MI-szakértelemmel bírók között keres jelentkezőket. A vállalatnak a kaliforniai Palo Altóban és az izraeli Tel Avivban vannak irodái. "Összeállítunk egy karcsú csapatot a világ legjobb mérnökeiből és kutatóiból, akik elkötelezettek az SSI-ért és semmi mással nem foglalkoznak” - írta a cég a honlapján. "Lehetőséget kínálunk arra, hogy életed munkáját végezd, és segíts megoldani korunk legfontosabb technikai kihívását”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • reptile1313 #1
    Nem "biztonsagos".
    Hanem biztonsagos.
    Okkel lepett az OpenAItol.