SG.hu

Jogszerűtlenek volt a 2019-es németországi 5G frekvencia-árverés odaítélési szabályai

A 2019-es frekvenciaárverés nyerteseinek kötelezettséget kellett vállalniuk a bővítésre, míg a kis szolgáltatókat kihagyták. Most egy bíróság döntött: Az Andreas Scheuer akkori miniszter vezette politikai alku törvénytelen volt.

Egy bírósági ítélet szerint a szövetségi hálózati ügynökség által 2019-ben az 5G mobilhálózati frekvenciák árverésére vonatkozó odaítélési szabályok jogszerűtlenek voltak. A kölni közigazgatási bíróság ezzel a Freenet és az EWE Tel mobilhálózat-szolgáltatóknak adott igazat, akik szerint az odaítélési és árverési szabályok eljárási és mérlegelési hibái miatt hátrányos helyzetbe kerültek. A két szolgáltató azt állította, hogy az akkori szövetségi közlekedési minisztérium (BMVI) Andreas Scheuer (CSU) vezetésével jogellenesen befolyásolta a frekvenciaárverés keretfeltételeit.

A kölni közigazgatási bíróság elnöklő bírája ítéletében közvetve bírálta mind az akkori szövetségi közlekedési minisztériumot, mind a szövetségi hálózati ügynökség elnöki kamaráját, amely az odaítélési szabályokért volt felelős. „Nyilvánvaló, hogy az elnöki kamara a BMVI masszív befolyása nélkül a döntését részleteiben másként hozta volna meg” - áll a kedden kiküldött bírósági közleményben.

Az 5G mobilkommunikációs szabvány árverésén négy távközlési konszern csaknem 6,6 milliárd euróért vásárolt frekvenciákat. Az összeg magasabb volt a korábban vártnál. A cégek minimális bővítési célokat vállaltak, például azt, hogy 2022 végére minden tartományban a háztartások 98 százalékát legalább 100 Mbit/másodperces letöltési sebességgel látják el. A szövetségi hálózati ügynökség ezzel szemben az úgynevezett szolgáltatói kötelezettség ellen döntött. Ez arra kötelezné a saját hálózattal rendelkező nagy szolgáltatókat, azaz a Telekomot, a Vodafone-t és a Telefónicát, hogy a saját hálózati infrastruktúrával nem rendelkező kisebb szolgáltatóknak szabályozott áron tegyék lehetővé a hálózatok használatát.

Egy ilyen szabályozás vagy legalábbis szigorú irányelvek jelentősen segítették volna a kisebb mobilszolgáltatókat. Megerősödött volna a pozíciójuk a nagy hálózatüzemeltetőkkel szemben. Az EWE Tel és a Freenet ezért bírósághoz fordult az ügyben. A kölni ítélet most megállapította, hogy a politikusok jogellenesen befolyásolták az elviekben független Szövetségi Hálózati Ügynökséget. Az ügynökség volt felelős az odaítélés és az árverés szabályaiért. A kölni közigazgatási bíróság ítéletében lényegében megerősítette a politikai alku vádját, amely lényegében azt írta elő, hogy a hálózatüzemeltetőknek szigorú bővítési célokat kellett teljesíteniük, de a hálózatbérlés tekintetében meglehetősen elnézően bántak velük.

A jogvita korábban a Szövetségi Közigazgatási Bíróságon keresztül minden instancián át egészen a Szövetségi Közigazgatási Bíróságig ment. A lipcsei legfelsőbb közigazgatási bírák 2021 októberében visszautalták az ügyet a kölni közigazgatási bírósághoz, részben felülvizsgálva a bíróság korábbi ítéletét. Egyelőre nem világos, hogy a kölni ítélet milyen hatással lesz a németországi mobiltelefon-ügyfelekre. Bár a közigazgatási bíróság nem adott engedélyt további fellebbezésre, az ítélet még nem jogerős. A Szövetségi Hálózati Ügynökség most megkísérelheti, hogy a Szövetségi Közigazgatási Bírósághoz forduljon. „Nem számítunk negatív hatásokra a mobilhálózatok további gyors németországi bővítésére” - mondta a dpa hírügynökségnek a szövetségi hálózati ügynökség szóvivője.

A Freenet úgy kommentálta az ítéletet, hogy közel hat év után végre tisztázódott a helyzet, de még az 5G odaítéléséről szóló határozat megsemmisítése sem tudja visszafordítani a verseny miatt elvesztett éveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!