SG.hu

Megduplázta bevételét az Nvidia

A chipgyártóhoz fűzött várakozások a mesterséges intelligencia rendszerek egyik kulcskomponensében betöltött dominanciája miatt az egekbe szöktek, és ezt a cég teljesíteni is tudta: az Nvidia bevétele 122%-kal ugrott meg, ami pozitív jel az iparág számára.

Idén nyáron a Wall Street és a Szilícium-völgy elkezdte megkérdőjelezni, hogy a generatív mesterséges intelligencia elég hasznot tud-e hozni ahhoz, hogy igazolja elképesztő költségeit. Az Nvidia azonban most megmutatta, hogy az MI iránti lelkesedés még mindig hatalmas. A vállalat - amely az MI-re fordított kiadások egyik előrejelzője - egy újabb negyedévben múlta felül a Wall Street várakozásait, és arról számolt be, hogy a júliusban zárult három hónap alatt több mint kétszeresére nőtt az árbevétele és a nyeresége. A vállalat azt is előrevetítette, hogy a folyó negyedévben az eladások 80 százalékkal nőnek az egy évvel korábbihoz képest, ami meghaladja a korábbi becsléseket.

A bevétel 30,04 milliárd dollár volt a negyedévben, ami felülmúlta a májusban becsült 28 milliárd dollárt. A nettó nyereség 16,95 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel ezelőtti 6,19 milliárd dollárról, amivel a Meta és az Amazon legutóbbi negyedéves nyereségét is maga mögé utasította. A vállalat részvényei - amelyek a piac egyik legfelkapottabb részvényei közé tartoznak - a zárás utáni kereskedésben 7 százalékkal mégis estek, mivel a társaság elismerte, hogy a hamarosan megjelenő Blackwell chip gyártásával kapcsolatban némi kihívás merült fel. A vállalat közölte, hogy a chip még idén elérhető lesz a vásárlók számára. A vállalat közölte, hogy további 50 milliárd dollárt fordít saját részvényeinek visszavásárlására. A júliusban zárult negyedévben 15,4 milliárd dollárt költött részvény-visszavásárlásra és osztalékra.

Az eredmények jól mutatják, hogy az Nvidia továbbra is uralja az MI chipek piacát, még akkor is, ha növekvő versennyel és elképesztő elvárásokkal kell szembenéznie. Évekkel más nagy chipgyártó cégek előtt az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang arra fogadott, hogy a grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) hajtják majd meg az MI-rendszereket. Az elkövetkező években úgy építette fel a vállalatot, hogy a piac élére álljon. Az Nvidia ma már az MI építéséhez nélkülözhetetlen chipek több mint 90 százalékát szállítja. A vállalat egyre nagyobb forgalmat bonyolít, miközben a gyógyszeripari vállalatok új gyógyszerek kifejlesztésére használják a technológiát, az olyan vállalatok pedig, mint a Microsoft, a Meta, az Amazon és az Alphabet, a Google anyavállalata összesen több mint 50 milliárd dollárt ölnek adatközpontok építésébe, hogy támogassák az olyan törekvéseket, mint a ChatGPT-hez hasonló chatbotok. Elemzők szerint az MI támogatását szolgáló adatközpontokra és energiaköltségekre várhatóan 1 billió dollárt költenek majd.

A Wall Street jutalmazta Huang előrelátását. Az Nvidia értéke az elmúlt évben megháromszorozódott, 1 billió dollárról több mint 3 billió dollárra emelkedett, és ezzel a Microsoft és az Apple mellett a világ három legértékesebb technológiai vállalatának egyike lett. A terjeszkedés fenntarthatóságával kapcsolatos bizonytalanság azonban kiszámíthatatlanabbá tette a részvények árfolyamát, mint a versenytársakét. A vásárlók több chipet akarnak, mint amennyit az Nvidia elő tud állítani. A dinamika aggodalmat keltett a kormányzati hatóságoknál azzal kapcsolatban, hogy a vállalatnak milyen hatalma van arra, hogy meghatározza, hogyan osszák el a szűkös, de alapvető fontosságú technológiát. Az Igazságügyi Minisztérium, az Európai Unió, Nagy-Britannia és Kína is vizsgálni kezdte a vállalat értékesítési gyakorlatát.

Az Nvidia azzal az aggodalommal is küzd, hogy a chipjei nemzetbiztonsági szempontból kritikus fontosságúak. Washingtoni tisztviselők attól tartanak, hogy a chipeket arra használhatják, hogy Kína vezető szerepet töltsön be az MI-fejlesztésben. Két évvel ezelőtt az amerikai kereskedelmi minisztérium megtiltotta a fejlett chipek szállítását Kínába, ami arra kényszerítette az Nvidia-t, hogy egy kevésbé erős chipet készítsen a kínai piacra. Most a Huawei - Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata - elkezdte saját MI-chipjeinek gyártását, amelyek teljesítménye vetekszik az Nvidia termékeinek teljesítményével. A verseny is egyre erősödik. Az Egyesült Államokban az AMD, az Intel és kisebb szereplők, mint például a Cerebras, egy szilícium-völgyi startup, egyre erősebb chipeket dobnak piacra. Az olyan ügyfelek, mint a Microsoft és az Amazon pedig egyedi chipeket fejlesztenek, amelyek csökkenthetik az Nvidia-tól való függőségüket.

„Minden egyes negyedévvel mindenki egyre szorosabban szorítja az öklét, és azt kérdezi: „Meddig mehet ez így tovább?” - mondta Timothy Arcuri, a UBS vezető félvezető-elemzője. „A vita nem arról szól, hogy az eladási számaik jók-e, hanem arról, hogy a melyik év lesz-e a csúcs. Szerintem a műsor még egy darabig megy.” A legnagyobb kérdés, ami az Nvidia felett lebeg, az volt, hogy a vásárlók meddig akarnak majd többet a chipjeiből, mint amennyit elő tudnak állítani. Májusban Huang azt mondta, hogy a vállalatnak „jóval a jövő év végéig” nem lesz elegendő kínálata a vásárlói igények kielégítésére.

Az Nvidia pénzügyi igazgatója, Colette Kress az elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetés során elismerte, hogy a vállalatnak gondjai voltak a Blackwell-lel, és azt mondta, hogy a gyártás javítása érdekében változtattak a GPU gyártási folyamatán. Elmondta, hogy az Nvidia még idén elkezdi nagyobb mennyiségben gyártani a chipet, hozzátéve, hogy „a kereslet jóval meghaladja a kínálatot”. „Nem voltak funkcionális változások” - mondta Huang a híváson. Az ügyfelek továbbra is az Nvidia GPU-családját vásárolják, mondta, mert „nagyobb számítási teljesítményre van szükségük”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    Ezert kell ovatosnak lenni a reszvenyvasarlassal.

    Sokan vesznek reszvenyt mert azt hiszik tovabb fognak novekedni, nem realizalva, hogy ez a tovabbi novekedes mar most be van arazva. Esannyi novekedesi potencial hogy meg ezt is felulmulja, mar nem biztos hogy van benne.

    Esz nelkul venni a reszvenyt mert milyen sokat nott a multban az csak a buborek definicioja...
    Akinek van esze, az eloszor kiszamolja mekkora a potencialis piaca ezeknek a csipeknek, mekkora profit tarsul ehhez a piachoz, es a potencialis profitbol vissza lehet szamolni az idealis reszvenyarat.
    Es a mostani reszvenyar mar siman e folott lehet meg ugy is, hogy a piac tovabb no, es akkor az AI sikeressege eseten is bukas lehet az NVidia reszvenyekbol.
  • Balu777 #1
    Semmi köze nincs a Blackwell chipeknek ehhez. Az esés oka az, hogy a további növekedés dinamikája erőteljesen kezd visszaesni, ami érthetődő is, hisz a végtelenségig nem lehet növekedni. Magas a cég értékeltsége is. Amúgy jelentős visszaesés nem várható, hisz hosszú távon is továbbra is szép nyereséget termel a cég, csupán ez az overhype fog eltűnni a cég árfolyamából.