SG.hu

Kína az eddigi legnagyobb hasznos teherbírású drónt teszteli

A kínai dróngyártók egyre nagyobb és nagyobb járműveket tesztelnek a jövőbeli hazai keresletre való tekintettel.

A kínai légi közlekedés új mérföldkövet ért el egy olyan pilóta nélküli polgári drón próbarepülésével, amely akár 3,2 tonna rakomány szállítására is képes. A letakart pilótafülkéjű repülőgép csütörtök reggel 40 perces próbarepülést hajtott végre - jelentette pénteken a Hunan Daily napilap, hozzátéve, hogy a repülőgép akár 7300 méter magasan is képes működni és akár 2200 kilométerre is képes repülni. Teljesen megrakodva körülbelül 400 méteres kifutópálya kell neki a felszálláshoz. A koncepció kitalálásától a szűzrepülésig 2 év és 8 hónap telt el. A repülőgépet a Hunan Shanhe Huanyu Aviation Technologyönállóan fejlesztette ki, és a Sunward Aircraft fejlesztette tovább.

Kína lazítja a légtérkorlátozásokat és ösztönzőket vezet be egy alacsony magasságban működő gazdaság kiépítésére, ezzel párhuzamosan a világ vezető dróngyártó országának cégei egyre több tesztrepülést végeznek. Az SA750U próbarepülése gyorsan követte egy szecsuáni székhelyű gyártó e hónap elején végrehajtott drónkísérletét, amely 2 tonna hasznos teherbírással büszkélkedhetett. Két hónappal ezelőtt az állami Aviation Industry Corp of China egy mindössze 700 kg teherbírású drónt tesztelt. Az automata teherszállítás a hatóságok szerint 2030-ra 2 billió jüan (280 milliárd dollár) értékű iparággá válhat - ez 2023-hoz képest négyszeres növekedést jelent. Egy idei jelentésben a kormány először azonosította a kis magasságú gazdaságot új növekedési hajtóerőként, a vertikális mobilitást pedig „új termelőerőként” olyan területeken, mint az utas- és teherszállítás.


A kínai iparági bennfentesek szerint a teherszállító drónok rövidebb szállítási időt és alacsonyabb szállítási költségeket ígérnek. Olyan helyeken is felszállhatnak vagy leszállhatnak, ahol nincs hagyományos légi infrastruktúra, például a sűrűn beépített városok háztetőin. Kína már megkezdte a drónokkal történő kereskedelmi szállítást: májusban az SF Express szállítási óriáscég egy leányvállalata friss gyümölcsök szállítását kezdte el Hainan szigetéről Guangdongba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!