SG.hu

Az ukránoktól tartva a webkamerák és a társkereső appok kikapcsolását kéri az orosz kormány

Az orosz belügyminisztérium arra figyelmezteti az ostrom alatt álló régiók lakóit, hogy kapcsolják ki az otthoni megfigyelőrendszereket és a társkereső alkalmazásokat, hogy Ukrajna ne használhassa azokat hírszerzési célokra.

Figyelmeztetéseket kaptak a brjanszki, kurszki és belgorodi régiók lakosai, úgy tűnik, Oroszországot alaposan megrázta Ukrajna behatolása az ország délnyugati részén. "Az ellenség tömegesen azonosítja az IP-tartományokat a területeinken, és távolról csatlakozik a nem védett térfigyelő kamerákhoz. A magánterületektől kezdve a stratégiai fontosságú utakig és autópályákig mindent megfigyelnek” - közölte a minisztérium. „Ha nincs sürgős szükség, jobb, ha nem használunk videofelügyeleti kamerákat." Az orosz kormány az online társkereső szolgáltatások használatát sem javasolja, merthogy "Az ellenség aktívan használja ezeket az erőforrásokat titkos információgyűjtésre”.

Számtalan hasonló figyelmeztetést adott ki a minisztérium, a cél a fontos orosz személyek, köztük a katonai személyzet, a bűnüldöző szervek ügynökei és az atomenergia területén dolgozók személyazonosságának védelme. A figyelmeztetések az Ukrajna által augusztus 6-án indított váratlanul nagy sikert hozó offenzívát követik, amelynek során Ukrajna benyomult a kurszki területre, és hetek alatt több száz négyzetkilométert foglalt el. Kijev azt állítja, hogy három hét alatt nagyobb területet vont az uralma alá, mint amennyit Oroszországnak idén eddig sikerült. Orosz tisztviselők közel 200 ezer kurszki és belgorodi lakost evakuáltak az ukrán erők előrenyomulását követően.


A helyi lakosok szerint augusztus 6-án kezdődött a háború

A katonákat arra is emlékeztették, hogy ne nyissanak meg olyan linkeket, amelyek nem hivatalos forrásból származnak, és egyáltalán ne használjanak olyan eszközöket, amelyek jelentős mennyiségű állami és/vagy személyes információt tartalmaznak. Az orosz rendőrség tisztviselői szerint "Ellenőrizni és moderálni kell a csevegéseket, és azonnal törölni kell belőlük az ellenség által elfogott személyek fiókjait, valamint azoknak az embereknek a fiókjait, akiknek a telefonjához az ellenség hozzáférést szerzett”. A felhasználókat felszólították, hogy kapcsolják ki a Telegram alkalmazás azon funkcióját, amely lehetővé teszi más felhasználók számára, hogy azonosítsák a hozzájuk földrajzilag közel álló embereket. Azt is tanácsolták, hogy töröljék az összes olyan jelölést, amely egy személyt egy bizonyos hivatáshoz köt, például a katonák, a rendvédelmi dolgozók és az energiaszektorban - különösen az atomenergiában - dolgozók esetében.

A közösségi médiában közzétett bejegyzéseket is ellenőrizni kell, eltávolítva minden olyan képet vagy bejegyzést, amely geotaggel van ellátva, mert azokat az orosz csapatok felkutatására lehet használni. A polgárokat továbbá arra kérték, hogy ne tegyenek közzé a közösségi médiában olyan felvételeket, amelyeket autós menetrögzitő vagy hasonló berendezések készítettek, mivel ezeken konkrét orosz katonai felszerelések láthatók útközben, amelyeket aztán a katonák felkutatására lehetne használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!