SG.hu

Az Apple megfenyegette a Patreont

Az Apple megfenyegette a Patreon platformot, hogy eltávolítják az alkalmazásukat az App Store-ból, ha az alkotóik külső számlázási lehetőségeket használnak, vagy letiltják a tranzakciókat az iOS-en, ahelyett, hogy az Apple saját alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét használnák a Patreon előfizetésekhez.

A Patreon-alkotóknak írt blogbejegyzésben és e-mailben jelentette be, hogy 16 hónapos migrációs folyamatot indított el annak érdekében, hogy 2025 novemberéig minden alkotó áttérjen az Apple iOS alkalmazáson belüli vásárlási rendszerére. A Patreon arról is tájékoztatta az alkotókat, hogy 2024 novemberétől átáll az előfizetéses számlázásra, de ők dönthetik el, hogy magasabb díjjal árazzák-e be a tagságukat, hogy fedezzék az Apple jutalékát, vagy maguk döntenek arról, hogy átvállalják-e a díjat. Emellett az alkotók dönthetnek úgy is, hogy a Patreon beállításaiban 2025 novemberéig elhalasztják az átállást - közölte a vállalat. Ha azonban az alkotók az utóbbi lehetőséget választják, akkor nem tudnak majd tagságokat kínálni az iOS-alkalmazásban, amíg át nem veszik az Apple iOS alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét.

A bejelentés újabb példája annak, hogy az Apple App Store szabályai egyenlőtlenül vannak alkalmazva. Nem ez az első ilyen vád az Apple felé, például a Fortnite-ot készítő Epic Games is ilyen problémák miatt perelte be a technológiai óriást. Bár az Epic nagyrészt elvesztette ezt a pert, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy az Apple nem monopólium, mégis úgy döntött, hogy az iPhone-gyártójának engedélyeznie kell az alkalmazásokon belül más fizetési lehetőségekre mutató hivatkozásokat. Ennek eredményeképpen az Apple mostantól lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy weboldalra mutató linkeken keresztül népszerűsítsék előfizetéseiket, de a szokásos 30% helyett 27%-os jutalékkal, illetve 15% helyett 12%-os jutalékkal a második évben automatikusan megújuló előfizetések esetében. (Az Apple bírósági végzésnek való megfeleléséről még mindig folyik a pereskedés).


Az alkotók vagy árat emelnek, vagy csökken a bevételük az Apple díja miatt. Vagy teljesen kikerülik az Apple-t

Az Apple szabályai és irányelvei ellenére a Patreon egyfajta furcsa szürke zónában létezett, mivel egyes előfizetéses ajánlatai az alkalmazásban is fogyaszthatók voltak, míg mások nem. A Patreon kivételének másik lehetséges oka az volt, hogy sok felhasználó nem azért jött magához a Patreonhoz, hogy felfedezze az alkotókat és a tartalmakat, hanem az más csatornákon már megtörtént - mondta a Patreon vezérigazgatója, Jack Conte. Bár a vállalat elismeri, hogy nincs semmiféle külön szerződése az Apple-lel az App Store-díjak elkerülésére, az alkalmazás egy ideig képes volt megkerülni az Apple alkalmazáson belüli számlázási követelményeit.

A Patreon nyilvánvalóan nem örül az Apple nyomásának, hogy mostantól be kell tartania a szabályzatát. A platform közli az alkotókkal, hogy a bemutatott lehetőségek egyike sem "ideális", tehát sem az előfizetési árak emelése, sem a költségek saját maguk általi felvállalása. "A legtöbb alkotó a Patreonon előfizetéses számlázást használ" - mutat rá a Patreon blogbejegyzése. "Az elmúlt évek során lassan vezettük be, és minden felmerülő akadályt leküzdöttünk, hogy az átállás ne okozzon fennakadást az alkotók számára. Így szeretjük bevezetni a termékeket. Sajnos az Apple időbeosztása és korlátai miatt nem folytathatjuk így a továbbiakban. Ahelyett, hogy segítenénk az alkotóknak áttérni az előfizetéses számlázásra akkor és amikor úgy érzik, hogy ez a megfelelő számukra, most kénytelenek vagyunk minden alkotót az Apple akarata szerint átállítani."


A vállalat emlékezteti az alkotókat, hogy az Apple díjai csak az iOS-alkalmazásra vonatkoznak, és az áremelés nem vonatkozik majd a webre és az Androidra. Azt is tanácsolják az alkotóknak, hogy világosítsák fel rajongóikat az iOS-díjakról, hogy az előfizetők "jobban megértsék annak következményeit, hogy hol vásárolnak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ami eleg etikatlan az az, hogy az ingyenes opciot is betiltotta az Apple, tehat a fizetes letiltasa eseten is torolnek oket. Ez jellemzo az ios-es programokra, hogy az ingyenes open source programok vagy tiltva vannak vagy dijkotelesek. Ez utobbi esetben az arat az Apple hatarozza meg, az elvart haszonkulcs szerint. Tehat ragaszkodnak a hasznukhoz az egyebkent ingyenes, nyilt forraskodu programok eseten is es ahol kifejzetten tiltott a haszonszerzes a licensz szerint, azokat egyszeruen kitiltottak az Apple keszulekekrol.