SG.hu

A TikTok Lite-ügy Európa új digitális törvényének első sikere

Az Európai Bizottság lezárta a TikTok Lite jutalmazási funkciójával kapcsolatos vizsgálatot a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján, mivel elfogadta a közösségi médiaóriás kötelezettségvállalását, miszerint a funkciót véglegesen visszavonja az EU-ban. Az EU korábban azzal fenyegetőzött, hogy ideiglenes hatáskörben leállítja a funkciót, amíg kivizsgálja azokat az aggályokat, amelyek szerint az arra ösztönzi az embereket, hogy túl sok időt töltsenek az alkalmazással.

A TikTok Lite "feladat és jutalom" mechanizmusa - amelyet az év elején Franciaországban és Spanyolországban vezettek be - lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontokat gyűjtsenek az alkalmazáson belüli tevékenységekért, például videók megtekintéséért és tetszésnyilvánításért. Ezeket a pontokat Amazon-utalványokra lehet beváltani. A TikTok Lite a TikTok alkalmazás alternatív, alacsonyabb sávszélességű változata, amelyet a vállalat egyes piacokon kínál. Amikor az EU áprilisban vizsgálatot indított a jutalmazási funkcióval kapcsolatban, a Bizottság azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy a mechanizmus kialakítása negatívan befolyásolhatja a fiatal felhasználók mentális egészségét, mivel "függőséget okozó viselkedésre ösztönöz".

A TikTok nem sokkal azután, hogy a Bizottság vizsgálatot indított, ideiglenesen felfüggesztette a jutalmazási mechanizmust, majd most véglegesen lezárta. A TikTok szóvivője, Elliot Burton nyilatkozatot adott ki a megegyezésről: "Mindig is igyekszünk konstruktívan együttműködni az Európai Bizottsággal és más szabályozó hatóságokkal. A TikTok örül, hogy sikerült békés megoldást találni, és most visszavonta a Franciaországban és Spanyolországban áprilisban elindított TikTok Lite jutalmazási programot, amelyet már önként felfüggesztettünk." Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa így nyilatkozott: "A fiatal európaiak figyelme nem a közösségi média valutája - és soha nem is lesz az. Elértük a TikTok Lite Rewards program végleges visszavonását, amelynek nagyon addiktív következményei lehettek volna. A DSA teljes erőbedobással dolgozik."


Az egyezség azt jelenti, hogy az EB hivatalosan nem állapította meg, hogy a TikTok megsértette volna a DSA-t, így nem jár szankció. Ha azonban a TikTok nem tartja be a vállalásait, a Bizottság hangsúlyozta, hogy a vállalatot azonnal szankcionálhatják a DSA alapján, amely a globális éves forgalom akár 6%-áig terjedő bírságot is lehetővé tesz, anélkül, hogy újabb vizsgálatra lenne szükség. A TikTokot tehát elég nagy megfelelési ösztönzés éri. A TikTok vállalta azt is, hogy nem próbálja megkerülni kötelezettségvállalását, például azzal, hogy ugyanazt a funkciót más néven indítja el, vagy olyan változatot telepít, amely egyenértékű alternatívaként szolgál. Bár a megállapodás az EU által vizsgált TikTok Lite jutalmazási mechanizmusra vonatkozik, nem jelenti azt, hogy a TikTok a jövőben nem indíthat semmilyen jutalmazási funkciót.

A Bizottság egyik magas rangú tisztviselője újságírókat tájékoztatva a háttérben elmondta, hogy elégedettek a végeredménnyel, mivel gyors eredményt hozott, amely lehetővé teszi az uniós polgárok, köztük a kiskorúak védelmét. A Bizottság közölte, hogy a meglévő folyamatok és a DSA hatáskörök felhasználásával, többek között a rendelet általános szabályainak betartását felügyelő tagállami szintű hatóságok segítségével ellenőrizni fogják, hogy a TikTok betartja-e kötelezettségvállalásait.

Míg ez a TikTok DSA-ügy lezárult, egy másik, még februárban bejelentett, szélesebb körű vizsgálat még mindig folyamatban van. Ez az ügy ta TikTok fő algoritmusát érinti. A Bizottság elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a nyomon követésen alapuló ajánlómotor kialakítása "nyúlüreg-hatáshoz" vezethet, ahol a felhasználóknak, akik egy témában egy videót néznek meg, szélsőségesebb videókat ajánlhatnak, ami a káros tartalmak - például az étkezési zavarokat népszerűsítő videók - felerősödéséhez vezethet. Az EU emellett aggódik amiatt is, hogy a TikTok nem alkalmaz elég erős korhatár-biztosítási intézkedéseket, hogy megvédje a gyerekeket a nem megfelelő tartalmak elérésétől. Azt is vizsgálják, hogy a TikTok megfelel-e a DSA átláthatósági követelményeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #1
    Micsoda képmutató banda. Ennél durvább dolgokkal bezzeg lehet hülyíteni a kiskorúakat! Ennyi erővel az egész tiktokot betilthatnák, mert már alapból függőséget okoz (amúgy pont ezért utálom). Jobb lenne inkább azokat az idióta szülőket szankcionálni akik engedik a kiskorúaknak a tikitakizást, meg az okostelefonozást! Ja bocs, azt nem lehet, mert azok pont ők és a szavazóik...