SG.hu

Sorban állnak az emberek az új iPad és Mac gépekért

Bár az iPhone eladások 1 százalékkal csökkentek, a Macek és iPadek eladásai az Apple negyedéves bevételét 5%-kal feljebb vitték.

Idén tavasszal az Apple gyorsabb processzorokkal és új funkciókkal frissítette iPadjeit és Macjeit, és a fejlesztések máris kifizetődnek. A technológiai óriás közölte, hogy az iPadek és Macek eladásai több mint 12 százalékkal ugrottak meg a június végével zárult három hónap alatt, ami segítette a vállalatot, hogy egy sor gyenge negyedév után jó eredményekről számoljon be. Az eladások 5 százalékkal, 85,78 milliárd dollárra, a nyereség pedig 8 százalékkal, 21,45 milliárd dollárra nőtt. A vállalat közölte, hogy a szeptemberben véget érő folyó negyedévben a bevételek további növekedésére számít.

Az iPadek és Macek iránti kereslet segített ellensúlyozni a gyenge iPhone-eladásokat. Az iPhone-ok iránti érdeklődés csökkent Kínában, ahol a Huawei által támasztott verseny erősödött. Kínában a Huawei telefonok eladásai az elmúlt évben megugrottak. A kínai okostelefon-gyártó a júniusi negyedévben 45 százalékkal növelte kínai szállítását, miközben az Apple szállítása 5 százalékkal csökkent. Az Apple közölte, hogy az iPhone eladások 1 százalékkal, 39,3 milliárd dollárra csökkentek a negyedévben. A teljes kínai értékesítés 6,5 százalékkal, 14,73 milliárd dollárra csökkent. A befektetők optimisták, hogy az iPhone-eladások még ebben az évben fellendülnek, miután az Apple új modelleket ad ki generatív mesterséges intelligencia funkciókkal.

Júniusban a vállalat bemutatta az Apple Intelligence-nek nevezett mesterséges intelligencia-termékcsomagját. A rendszer eszközöket kínál az e-mailek, jegyzetek és szövegek javítására, és az egészet egy továbbfejlesztett Siri, az Apple virtuális asszisztense fogja vezérelni, amelyet az OpenAI chatbotjának, a ChatGPT-nek a válaszai egészítenek ki. Az új funkciók - amelyek idén ősszel válnak elérhetővé - segítettek eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy az Apple lemaradt legnagyobb riválisai mögött MI terén. A Wall Street elemzői azt jósolják, hogy az MI funkciók miatt az év utolsó három hónapjában rekordot döntenek majd az iPhone eladások. Az iPhone-tulajdonosok milliói használnak olyan régebbi készülékeket, amelyeken már esedékes lenne a frissítés. Több elemző is azt jósolja, hogy a vállalat több mint 90 millió darabot fog eladni, ami a legtöbb eladott készülék lesz ebben az időszakban 2021 óta, amikoris 88 millió iPhone kelt el.

Az Apple továbbra is profitál abból a néhány évvel ezelőtti döntéséből, hogy az eszközök eladásán túlmenően több szoftver és szolgáltatás értékesítésére összpontosít a meglévő eszközein. A vállalat közölte, hogy az alkalmazások, az Apple Music és az Apple Pay értékesítését magában foglaló szolgáltatási üzletága 14 százalékkal, 24,21 milliárd dollárra növelte forgalmát a negyedévben. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat arra számít, hogy az Apple Intelligence segíteni fog a szolgáltatási üzletág megerősítésében. Cook úr elmondta, hogy az ügyfelek lépcsőzetesen kapják meg a funkciókat, a ChatGPT az év végére válik elérhetővé. "Nagyon izgatottak vagyunk, a magot már elvetettük, meglátjuk mi kel ki belőle" - mondta az alkalmazásfejlesztésekről.

Az Apple jövőbeli növekedését azonban világszerte megkérdőjelezik a trösztellenes hatóságok. Az Európai Unióban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is nyomást gyakorolnak a szabályozó hatóságok az Apple-re, hogy nyissa meg szoftverboltját. A múlt hónapban az Európai Unió azzal vádolta meg az Apple-t, hogy tisztességtelen korlátozásokat alkalmaz a fejlesztőkkel szemben, és megsértette a verseny ösztönzésére hivatott új törvényt. Az Apple megvédte gyakorlatát, de globális bevételének akár 10 százalékát kitevő bírsággal is számolhat. Az Egyesült Államokban pedig egy szövetségi bíró várhatóan olyan döntést hoz, amely felboríthatja a vállalat és a Google üzleti megállapodását. Az igazságügyi minisztérium azzal vádolta meg a Google-t, hogy jogellenesen rögzítette monopóliumát azzal, hogy az ő keresője az alapértelmezett opció az Apple és más márkák készülékein. Ha a bíró megakadályozza, hogy a Google a jövőben fizessen az Apple-nek ezért a pozícióért, azon az Apple évente mintegy 20 milliárd dollárt bukhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #8
    Igazából nem tudjuk mi a valóság, ott a média hazudozásait is egy nagyon azonos érdek irányítja. (A tőzsdei részvények árfolyama, sokkal fontosabb annál, hogy Te vagy én, mindannyiunk, korrekten legyünk a termelési, értékesítési adatokról tájékoztatva. Viszont ami jelzi a bajt, az az elbocsájtások egyre magasabb számai.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2024.08.09. 15:43:45
  • end3 #7
    Mit szeretnél? Még több reklámot és Disqus-t? (Mert az ismeretterjesztő tartalom, - hírek a tech. világából, - hétről-hétre megjelenik és fogyasztható.

    Ha a pc-világból átvett és G-fordítóval magyarított frissebb anyagokra gondolsz, akkor inkább azt ne. "Színesebbnek", "szagosabbnak" sem kéne lennie. Pusztán azért, hogy más legyen a design? Az ugye, nem fejlődés.

    Egyébként is minden borul körülöttünk, úgy tűnik, kapunk az arcunkba egy kiadós gazdasági világválságot. Talán még háborút is. Jó ha van egy-két ismert, bevált oldal, ami még régebbi eszközök gazdáinak is jól elérhető, olvasható. (Olyan mint régen volt évtizedekig az "Élet és Tudomány". Igaz, azt sem olvasta mindenki.)

    Egyre kevesebben vevők az emberek az ismeretekre, (Hódit a Tik-Tok 30 másodperce, a valódi tartalmakat, ismeretek terjesztését jelentő komolyabb, hosszabb videók helyett, és leginkább a bulvár hasít a celebek instás, egyre mezítelenebb fotóival. Még az aszteroidás hírekre is csak úgy olvasnak rá, hogy ha az két nap alatt elpusztítja az egész bolygót. Bár már lassan úgy sem.)
  • Bruce_Willis #6
    Arra a cikkre emlékszem, de mintha lett volna olyan is hogy nem veszik az iPadet.
    Még arról is szó volt hogy Jobs álma kudarcba fulladt.
    Csak hát rémesen szar az sg.hu keresője.
    Amúgy ki itt az üzemeltető? Úgy értem, ért egyáltalán valamihez? (újságíráshoz alig:))
    10 év alatt nulla, azaz nulla fejlesztést vitt véghez ezen a weboldalon.
  • Kotomicuki #5
    Most, hogy a kínai ellenlábasokat hatalmi szóval kizárták a versenyből, így nem csoda, hogy megugrott a "kereslet" a még "versenyben" maradottak portékáiért...

    ...de a "mi" protekcionizmusunk az jó protekcionizmus, csak a másoké rossz!
  • Cat #4
    Szerintem te rosszul emlékszel, a 3000 dolláros VR-szemüveget vitték vissza tömegesen.
  • NEXUS6 #3
    Az Apple nem azért nem rogyasztja ránk a világot, mert jobb a rendszere, mint a Windows, hanem mert kevésbé elterjedt! ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.08.03. 12:19:53
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Windows baromságai miatt nőnek a Mac eladások, ez tény.
  • Bruce_Willis #1
    Nem ti írtatok egy cikket arról, hogy az iPad a kutyának sem kell?
    Most meg sorban állnak érte.
    Hmm.. ki érti ezt?