SG.hu

Hatalmas leépítés az Intelnél

Az Intel nettó veszteségről és csökkenő bevételről is számolt be. A szilícium-völgyi chipgyártó közölte, hogy több mint 15 ezer munkahelyet fog leépíteni, hogy megpróbáljon talpra állni a sorozatos botlások után.

A létszámleépítés az Intel dolgozóinak 15 százalékát teszi ki. A vállalat más átszervezési lépéseket és a tőkekiadások csökkentését is bejelentette, amelyekkel 2025-ig 10 milliárd dollárral csökkentik a költségeket. A készpénz megőrzése érdekében az Intel közölte, hogy a negyedik negyedévben felfüggeszti az osztalékfizetést. "Fájdalmas számomra, hogy ezt a hírt meg kell osztanom" - mondta Patrick Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a dolgozóknak írt levelében. "Tudom, hogy Önöknek még nehezebb lesz elolvasni. Ez egy hihetetlenül nehéz nap az Intel számára, mivel vállalatunk történetében a legkövetkezetesebb változásokat hajtjuk végre". A vállalat részvényei több mint 20 százalékkal estek a zárás utáni kereskedésben. Ha a részvényárfolyam nem korrigál (és osztalékfizetés híján kiesik rengeteg csak ilyen cégeket tartalmazó alapból és indexből), az Intel piaci értéke körülbelül 90 milliárd dollárra csökkenne, ami az Nvidia kevesebb mint 5%-ának és az AMD körülbelül 40%-ának felel meg.

Ugyan az Intel gyártja a legtöbb számítógép elektronikus agyaként szolgáló mikroprocesszorokat, a mesterséges intelligenciához használt chipek versenyében nagyon lemaradt. A cég legutóbb 2016-ban hajtott végre nagyobb átszervezést, amikor a vállalat közölte, hogy akár 12 ezer munkahelyet, azaz a munkaerő 11 százalékát is leépíti. Pat Gelsingert 2021 elején nevezték a vállalat első számú vezetőjévé, azóta azon dolgozott, hogy új lendületet adjon a vállalatnak. Gyorsan az iparág egyik vezető lobbistájává vált az állami támogatások behúzása érdekében, hogy ösztönözze az alapvető alkatrészek nagyobb mértékű amerikai gyártását. Emellett megpróbálta orvosolni az Intel gyártási problémáit is, mert a legtöbb versenytársával ellentétben az Intel nem csak tervezi, hanem gyártja is a chipeket. Mások külső un. öntödékre támaszkodnak, a legtöbben a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-val dolgoztatnak.

A TSMC már Gelsinger előtt megelőzte az Intelt a gyártási technológia rendszeres fejlesztésében, ezért költséges erőfeszítésbe kezdett, hogy négy év alatt öt új technológiai generációt szállítson - amelyek történelmileg körülbelül kétévente érkeztek. Ez az erőfeszítés eredményes, de súlyos költségekkel jár. Gelsinger egy párhuzamos tervet is elindított, hogy több öntödét építsen, és az Intelt egy jelentős bérgyártóvá alakítsa át. Ez a stratégia segített az Intelnek abban, hogy márciusban a CHIPS-törvény néven ismert amerikai jogszabály legnagyobb kedvezményezettjévé váljon, és előzetes információk szerint összesen 8,5 milliárd dollár szövetségi támogatást nyerjen.

A gyártási problémák mellett az Intel termékproblémákba is ütközött. A chipjeit használó személyi számítógépek iránti kereslet tavaly visszaesett. Ugyanakkor az ügyfelek a rivális Nvidia felé fordultak az adatközpontokba szánt MI-chipekért, miközben az Intel az MI-boomra úgy reagált, hogy a standard chipjeihez funkciókat adott hozzá, és egy speciális célú, Gaudi nevű chipcsaládot kínált. Másik riválisa, az Advanced Micro Devices szintén piaci részesedést rabolt tőle a szerverchipek és az MI-re szabott új termékek terén. Az Intel most közölte, hogy szerverüzletágának bevétele 3 százalékkal csökkent a második negyedévben. Ezzel szemben az AMD kedden 115 százalékos ugrásról számolt be adatközponti üzletágában. Összességében az Intel a második negyedévben 1,6 milliárd dolláros veszteségbe fordult, miközben a bevétel 1 százalékkal, 12,8 milliárd dollárra csökkent. A bruttó haszonkulcs - egy fontos mutató, amely egykor átlagosan 65 százalék körül mozgott - 35,4 százalék volt a negyedévben.


Míg az Nvidia az év eleje óta duplázta értékét, addig az Intel majdnem megfeleződött

Az alkalmazottaknak szóló levélben Gelsinger azt írta, hogy a bevételek nem nőttek a várt mértékben, és hogy a vállalat még nem tudta teljes mértékben kihasználni az olyan jelentős trendeket, mint az MI. Az Intel tavaly mintegy 24 milliárd dollárral kevesebb bevételt könyvelhetett el, mint 2020-ban, ugyanakkor a létszám 10 százalékkal magasabb - írta. "Ennek sok oka van, de ez nem egy fenntartható út a jövőbe" - írta. A költségeken túl Gelsinger szerint az Intel még mindig túl bürokratikus és nem hatékony, annak ellenére, hogy a múltban megpróbálták racionalizálni a működést. Elmondása szerint az átszervezés részeként a vállalat csökkenteni fogja az értékesített termékek számát, leállítja a nem létfontosságú munkákat, és több mint 24 százalékkal csökkenti a tőkekiadásokat. Hozzátette, hogy a leépítések nagy részét korengedményes nyugdíjazási és önkéntes távozási programokon keresztül hajtják végre.

A létszámleépítés "alaposan megdolgoztatott, és ez a legnehezebb dolog, amit karrierem során valaha is tettem" - írta Gelsinger. Megígérte, hogy az Intel "az elkövetkező hetekben és hónapokban az őszinteség, az átláthatóság és a tisztelet kultúráját helyezi előtérbe". A folyó negyedévre az Intel 34,5 százalékos bruttó haszonkulcsot és 12,5-13,5 milliárd dolláros bevételt prognosztizált, ami elmarad az elemzői becslések 14,3 milliárd dolláros értékétől.

Gelsinger és David Zinsner, az Intel pénzügyi igazgatója egy konferenciahíváson elmondta, hogy a csalódást okozó előrejelzés egyik oka a PC-piac volt. A számítógépgyártók felesleges chipkészleteket halmoztak fel, mivel az ilyen rendszerek iránti kereslet lelassult, különösen Kínában. Az Intel ugyanakkor arra fogadkozik, hogy az MI PC-k új generációja nagy keresletet fog generálni. Az ilyen gépek egy speciális NPU-lapkát is taralmaznak, amelyek nagy részét külső öntödék állítják elő, és az Intelnek többe kerülnek, mint a saját gyáraiban előállítottak - mondta Zinsner. Ahogy az Intel elkezdi az ilyen alkatrészek belső gyártását, a haszonkulcsok javulni fognak - tette hozzá. Gelsinger azt jósolta, hogy az ilyen komponensekbe történő befektetések megtérülnek, mivel 2026-ra az MI PC-k teszik majd ki a PC-piac több mint felét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A piac magatol szukul. Az utolso nagy huzo nev, a microsoft windows is atall az ARM processzorokra, tehat az intel x86-os architektura szepen lassan meg fog szunni. Az intel-nek mas termeke nem maradt. A videokartya piacra tobb probalkozas utan sem tudtak belepni, az ARM piacrol pedig kivonultak a 90-es evek vege fele. Egyszeruen latjak, hogy mar nincs erteme kutatasra es fejlesztesre penzt kolteni egy megszuno termekvonal eseten. A gyaraik pedig egyre jobban el vannak avulva es megfelelo eloremutato tervek hijan nem tudtak elegseges toket szerezni uj, modern gyarak epitesere. Gyakorlatilag ez egy kontrollalt felszamolas, ami maximalizalja a rovid tavon kiveheto hasznot.
  • Kotomicuki #1
    Az ezek szerint haszontalan vezetők létszámát és fizetését mikor nyirbálják meg?
    Ha meg még így is 30% fölötti haszonkulccsal dolgozik a cég, akkor mi is az a hiba, amiért tovább kell szűkíteni a "piacot" az elbocsájtásokkal?