SG.hu

A Meta levette Trump közösségi média fiókjain lévő korlátozásokat

Nick Clegg, a Meta vezetője szerint a vállalatnak "felelőssége van a politikai véleménynyilvánítás engedélyezésének terén".

A Meta bejelentette, hogy visszavonja a Donald Trump volt elnök közösségi média fiókjaira vonatkozó korlátozásokat, ezzel igyekszik nagyobb mozgásteret adni a republikánus elnökjelöltnek a tartalmak megosztásában. A közösségi médiaóriás közölte, hogy akkor sem léptetik életbe a Trumpra vonatkozó következményeket ha megszegi a tartalmi szabályaikat, például azokat, amelyek tiltják a gyűlöletbeszédet, az erőszakra való felbujtást és a választók kárhoztatását. A Trump fiókjaival szembeni szigorított bánásmódot azt követően vezették be, hogy két évre felfüggesztették a Facebookról és az Instagramról.

A lépés valószínűleg fokozza a Meta előtt álló vizsgálatokat, mivel a cég igyekszik egyensúlyt teremteni a felhasználók számára fontos politikai beszédek megjelenítésére irányuló törekvése és a veszélyes online retorika visszaszorítására irányuló célja között. A Meta már régóta vonakodik a politikusok beszédét ellenőrizni, inkább lehetővé teszik, hogy szavaik - legyenek azok bármilyen ellentmondásosak - a platformjain maradjanak. "Mivel hamarosan sor kerül a pártkonvenciókra, köztük a republikánusok konvenciójára, nemsokára hivatalosan is megnevezik az Egyesült Államok elnökjelöltjeit" - mondta Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke. "A politikai véleménynyilvánítás engedélyezésével kapcsolatos felelősségünket értékelve úgy véljük, hogy az amerikai népnek mindkét elnökjelöltet meg kell hallgatnia."

A Meta 2021. január 7-én függesztette fel Trump fiókjait, mert a milliárdos dicsérte és bátorította a Capitoliumot megrohamozó zavargókat, mely esemény több halálos áldozatot követelt. A vállalat két évig tartotta érvényben a felfüggesztést, és csak tavaly oldották fel, de azóta is kiemelt megfigyelés alatt volt. A Meta szerint Trump és bármely más vezető, akinek a fiókját egy felfüggesztés után visszaállítják, szigorúbb büntetésre számíthat, ha ismét megszegi a vállalat szabályait. Egy új jogsértés egy hónapos korlátozást vonna maga után a posztolásban, és súlyosabb jogsértés esetén újabb 2 éves korlátozás járna.

A vállalat egy sor más lehetséges következményt is bevezetett azon politikusok számára, akik olyan dolgokat posztolnak, amelyek nem sértik a tartalmi szabályokat, de mégis kockázatot jelentenek. A vállalat közölte, hogy továbbra is korlátozhatja az ilyen posztok terjesztését, korlátozhatja a vezető hozzáférését a hirdetési eszközökhöz, eltávolíthatja a továbbosztás gombot a vitás posztokról, vagy megakadályozhatja, hogy a posztokat ajánlják. A Meta pénteken közölte, hogy a vállalatnak nem kellett további büntetéseket kiszabnia Trump fiókjaival szemben, mióta visszaállították azokat. A Meta hozzátette, hogy mind Bidenre, mind Trumpra továbbra is vonatkoznak a vállalat gyűlöletbeszéd terjesztése vagy erőszakra való felbujtás elleni szabályai.

Bár Trump a Facebookon és az Instagramon még mindig posztol videókat a gyűléseiről és néhány kritikát Biden elnökről, de azóta nem nagyon használta a Twittert, a Facebookot vagy a YouTube-ot, és inkább saját közösségi hálózatán, a Truth Socialon tette közzé vitatott retorikáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #9
    Cégvezetők öngyilkos küldetést ritkán vállalnak. Mindig van valami ok, ami miatt megéri (vagy nekik, vagy a cégnek). Nem törvényszerű, hogy a cég érdekeit képviseli a vezető, simán meg lehet vesztegetni, vagy olyan előnyt kap, amiről te nem fogsz tudni, és persze a vezetők is emberek, hibázhatnak, egyszerűen elkottázzák, ezért gyakorlatilag bármi megtörténhet. De te itt eléggé eltértél a tárgytól, ami nem baj, csak úgy mondod, mintha nem lehetne visszaolvasni amit írtam.

    Itt másról volt szó, manypet a hozzászólásában olyanért kritizálta a vezetői döntést, ami nyilvánvalóan a cég védelmében történt. Pedig egy ilyen lépés teljesen normális, létezik olyan cél, amihez segget kell nyalni. A másik dolog amivel mellé fogott, hogy a korlátozás feloldása volt előbb, utána a merénylet. Tévedés az első mondata, ő azt írta a merénylet miatt oldották fel.

    Én azt hittem itt inkább az lesz a téma, hogy ők előre tudták. Jó kis összeesküvés lenne. Természetesen ennek az esélye kerekítve 0.00%, de attól még meg lehet említeni:D
  • barret #8
    Majd felfogadja a bidét tanácsadónak! Aztán csak jó döntései lesznek...Kezdésnek hadat üzen kínának.
  • manypet #7
    Ezzel nem is lenne baj. A gond ott van, hogy eleve nekiálltak belepofázni a politikába. És ha már belepofiznak, akkor érdemes lenne elvhű módon. Vagy sehogy. Egy értelmes cég kimarad a politikából. Miért? Mert cég és nincs köze hozzá. Kivéve persze, ha komoly összefonódásai vannak. Csak akkor már ne beszéljünk se cégről, se pedig a szegény alkalmazottak sorsáról, mert az még kétszínűbb, mint ez a pálfordulás. Onnantól ez nem cég, hanem a politikai hatalmak eszköze. Ott meg az alkalmazottak lófaszt nem jelentenek. De még csak a profit sem, mint ahogy azt láttuk már nem egyszer, mikor a woke fasizmust tolták ezek a cégek. Igen durva pénzügyi károkat szedtek össze, mégis tolták. Azaz nem a profit számított akkor sem.
  • uwu2020 #6
    Az lenne a fura, ha bezuhantatná a saját részvényét egy kis hacsarkodással. Ez egy cég, felesleges megszemélyesíteni. Az a jó cégvezető, aki alkalmazkodni tud a körülményekhez, és nem érzelmi alapon dönt. Te se örülnél, ha a főnököd közölné, hogy ki vagy rúgva, mert nem tud fizetést adni, mivel feltétlenül részt kellett vennie egy elvhű, de értelmetlen kötekedésben. Ráadásul még mindig az van, hogy ők a merénylet előtt léptek.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2024.07.16. 14:39:36
  • mukkelek #5
    Annyi esze van trumpnak, mint egy likas zokninak. Nem azért mert republikánus. Azt se tudja mi az. Jó tövig nyaltak neki.
    Utoljára szerkesztette: mukkelek, 2024.07.16. 14:36:36
  • M2 #4
    Politika és üzlet. A képmutatás alap feltétel.
  • manypet #3
    Csak a képmutatásra hívtam fel a figyelmet. Ez olyan, mint Dopeman, aki korábban rugdosta az Orbán fejet, most meg csontig benyal neki.
  • uwu2020 #2
    Ez aztán mindentbele hsz lett. Úgy írod, mintha nem ez lenne az ésszerű reakció lenne, ha így lenne. Elvárnád, hogy saját maga ellen lépjen? Az már csak hab a tortán, hogy ez a merénylet előtt volt...
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2024.07.15. 23:41:17
  • manypet #1
    Most, hogy a merénylet miatt 90% körülire nőtt Trump esélye a győzelemre, hirtelen mégis feloldják a vele szembeni tiltásokat. Igaz, hogy az előző választáskor az IT cégek jó része bannolta, korlátozta a megjelenését, de most hirtelen "meggondolták magukat". Ja, kurva kínos lenne a kis komcsiknak, ha mondjuk fél év múlva elnökként meg ő vezetne be tiltásokat a Meta ellen. Valamit gyorsan tenni kell, hogy most már azt a segget kezdjük nyalni, amelyiket eddig rugdostunk.