SG.hu

Elmaradnak digitális céljaik teljesítésétől az EU tagállamok

Az EU elmarad a 2030-ig kitűzött digitális célok teljesítésétől, különösen a csatlakoztathatóság és a digitális készségek terén - áll az Európai Bizottság legújabb, a digitális évtized helyzetéről szóló jelentésében, amelyet kedden tettek közzé.

Az Európai Bizottság legújabb jelentése szerint a tagállamok elmaradnak a Digitális Évtized céljaitól. A politikai program 2030-ig Európa "emberközpontú" digitalizációját kívánja javítani, és mérhető célokat tűz ki a csatlakoztathatóság, a technológia elterjedése és a munkaerő képzettségének fejlesztése terén. Az évente közzétett jelentés értékeli a tagállamok által e mérhető célok megvalósításában elért eredményeket. A jelentés megállapításaira reagálva a tagállamoknak december 2-ig felül kell vizsgálniuk nemzeti ütemterveiket, hogy azok összhangban legyenek a szakpolitikai program célkitűzéseivel.

A 2023-as adatok alapján a háztartásoknak csak 64%-a rendelkezik hozzáféréssel a gigabites összeköttetéshez elengedhetetlen üvegszálas hálózatokhoz, ami elmarad a program által 2030-ra kitűzött teljes lefedettségtől. Az európai vállalatok körében a mesterséges intelligencia, a felhő és a Big Data alkalmazása jóval elmaradt a digitális évtizedben kitűzött 75%-os céltól. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ra a vállalkozásoknak csak 64%-a használ majd felhőt, 50%-a Big Data-t és csak 17%-a mesterséges intelligenciát - figyelmeztetett a Bizottság.

Az EU lakosságának mindössze 55,6%-a rendelkezik alapvető digitális készségekkel, ami elmarad a 16-74 évesek körében kitűzött 80%-os céltól. "Semmiképpen sem lehetünk sikeresek az átalakulásban, ha nem biztosítjuk, hogy az emberek rendelkezzenek a szükséges készségekkel" - hangsúlyozta a Bizottság tisztviselője a sajtótájékoztatón. Az előrejelzések szerint 2030-ra az EU-ban 12 millió IKT-szakértőre lesz szükség, és a nemek között tartósan egyenlőtlen a nők és a férfiak aránya. A Digitális Évtized célkitűzése 20 millió foglalkoztatott szakember. Jó hír azonban, hogy az elektronikus személyazonosítás elérhetősége az EU lakosságának 93%-ával közel áll a 100%-os célértékhez.

A jelentés hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a kkv-k ösztönözzék az innovatív digitális eszközök - különösen a felhőalapú és a mesterséges intelligencia - alkalmazását, és további befektetéseket mozgósítsanak a nagy növekedési potenciállal rendelkező startupokba. További kihívást jelent a digitális technológiák korlátozott elterjedése a nagyvárosokon kívül. E probléma megoldása érdekében alapvető fontosságú az európai szereplők közötti, határokon átnyúló és helyi szintű együttműködés előmozdítása - áll a jelentésben. A Bizottság sürgette a tagállamokat, hogy fogadjanak el "átfogó megközelítést" a digitális készségek fejlesztésére az oktatás minden szintjén, és ösztönözzék az érdeklődést a tudományos és műszaki tudományok iránt, különösen a nők körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    >Amúgy meg nem lenne szükség erre a sávszélességre, ha nem tolnák tele szeméttel az oldalakat.

    Viccelsz? Konyhában nálunk 20 megabitet tud a wifi és igazából az is elég, néha 3s-et kell várni, hogy betöltsön egy kövérebb oldal. Erős gépen is sokszor inkább a hardver és a szerveroldali késleltetés a limit weboldal renderelésnél, mintsem a kapcsolat sebessége. Valakinél egy háztartásban nem 10 eszközön szeretnének 4k videót nézni egyszerre, akkor aligha lehet kifektetni egy gigabites internetcsomagot.
  • RJoco #1
    Gigabit jön kábelen is. Nem kell a háztartásokba behúzni az üvegszálat. A cikk nagyon hülyén fogalmaz és azt sugalja, hogy üvegszál nélkül nincs gyors net. Pedig vannak már 5 és 10 Gbit-es portok is, de még a routereken sem túl jellemző a 2,5 Gbit sem. Számitógépen is csak elvétve van.

    Amúgy meg nem lenne szükség erre a sávszélességre, ha nem tolnák tele szeméttel az oldalakat.
    És nem árt a szerver oldalt is figyelembe venni, amelyek sokszor csak a töredékét használják ki. A steam sem küld 700 Mbit-nél gyorsabban adatot. Az Origin még ennyivel sem tolja.

    Ami sokkal fontosabb lenne, az a kapcsolatok létrehozásának a gyorsítása. Mert az kritikán aluli. Általában tovább tart kapcsolódni, mint letölteni és betölteni az oldat.

    Persze koptathatom én itt a billentyűzetet egy Isten háta mögötti kis magyar oldalon. Értelme sok nincs, de legalább kiadtam magamból. Ha másnak nem is, nekem használt.