Mikeyy

Az FBI is tévedhet

Amikor Richard Smith megkapta FBI aktáját, nagyon sok érdekes dolgot megtudott magáról. Megtudta, hogy 1976 óta halott, és korábban valószínűleg egy Mary nevű nő volt a felesége. Tudomására jutott, hogy egyes helyeken Ricky Smith néven is ismerik - konkrétan volt rabtársai egy texasi börtönben. Végül Smith - aki a Titoktartási Alapítvány technológiai vezetője - rájött, hogy FBI aktájában több valótlan adat szerepel, mint valós.

"Kíváncsi voltam, hogy az FBI mit gondol rólam" - nyilatkozta Smith. FBI aktáját mindössze 20 USD-ért kapta meg a Choicepoint-tól - ez egy adatgyűjtő társaság Georgia államban, amely több millió aktát ad el a magánfelhasználóknak, illetve az állami és üzleti felhasználóknak. A Choicepoint és a hasonló társaságok az információkat különböző publikus és magánforrásokból gyűjtik, és az autós ügyektől kezdve a bűnügyekig mindent tudnak.

Az adatokat háttérellenőrzésre, csalások kinyomozására, biztosítási kérvények elbírálásához, és bűnügyek gyanúsítottjainak kinyomozására használják. Régen az FBI ügynökök csak nagy utánajárás után tudták megszerezni a polgárok adatait, de most az ügynökségek porosodó aktái között való turkálás helyett elég bejelentkezniük az FBI saját oldalára a Choicepoint-on, ami egyébként a kormányügynökségek legnagyobb adatszolgáltatója.

"Ezzel az egésszel az a gondom, hogy nagyon óvatosan kell bánni ezekkel az információkkal. Gondoljanak bele, hogy mit történne, ha mondjuk egy állásra jelentkezem, a cég utánanéz az adataimnak, és minden egyes mondatát komolyan veszik" - nyilatkozta Smith. Tulajdonképpen az állást keresőknek nincs is esélyük megvédeni magukat a hamis információk ellen. Hasonló eset történt 1998-ban Chicagóban, ahol egy nőt kirúgtak az állásából, miután a Choicepoint a foglalkoztatójának azt az információt adta, hogy a nő korábban bolti tolvaj volt, illetve drog dealer volt, és emiatt el is ítélték. A nőnek valójában soha nem volt dolga a rendőrséggel, és végül sikerült megállapodnia a munkaadójával.

A legutóbbi amerikai elnökválasztások során azonban ilyen tévedés nem egy emberrel történt. Több ezer fekete bőrű amerikaitól tagadták meg a szavazati jogot, ugyanis azokat tévesen bűnözőnek gondolták. A Choicepoint szerint a hasonló tévedések az általuk eladott adatok félreértelmezéséből adódnak. "Ha ellentmondásos információkat találsz, akkor az azt jelenti, hogy jobban utána kell nézned az adatoknak" - nyilatkozta James Lee, a Choicepoint alelnöke. Smith aktájáról nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozni, hogy nem akar beleavatkozni annak magánéletébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #4
    Amerikai Egybesült Állatok...