SG.hu

Már az Nvidia a világ második legértékesebb vállalata

Átlépte a 3 billió dolláros határt, ezzel megelőzte az Apple-t és rekordmagasságba emelkedett az MI-chipeket gyártó cég árfolyama. Az Nvidia arra készül, hogy június 7-i hatállyal tíz az egyhez arányban felosztja részvényeit, ami növelheti a vállalat vonzerejét az egyéni befektetők számára.

Az Nvidia piaci értékének az Apple fölé emelkedése változást jelent a Szilícium-völgyben, amelyet a Steve Jobs által alapított vállalat uralt az iPhone 2007-es bevezetése óta. Az Nvidia részvényei 5,2%-kal emelkedtek, és a tegnapi napot 1224,40 dolláron fejezték be, ami azt jelenti, hogy a vállalat értéke 3,012 billió dollár. Az Apple piaci kapitalizációja legutóbb 3,003 billió dolláron állt. A washingtoni Redmondban székelő Microsoft jelenleg a világ legértékesebb vállalata 3,15 billió dollárral. "Az Nvidia rengeteg pénzt keres az MI-n, míg az olyan vállalatok, mint az Apple és a Meta csak költenek rá” - mondta Jake Dollarhide, a Longbow Asset Management vezérigazgatója. "Talán eldőlt, hogy az Nvidia megelőzi a Microsoftot is. Rengeteg kiskereskedelmi pénz van, amelyik arra megy, amit egyenesen felfelé ívelőnek látnak."

Az Nvidia részvényei 2024-ben eddig 147%-ot ugrottak, mivel a csúcsprocesszorok iránti kereslet messze meghaladja a kínálatot, miközben a Microsoft, a Meta és a Google-tulajdonos Alphabet versenyben vannak, hogy kiépítsék a mesterséges intelligencia számítási kapacitásaikat és uralják a feltörekvő technológiát. Csak május 22-e óta, amikor az Nvidia kiadta legutóbbi csillagászati bevételi előrejelzését, közel 30%-ot emelkedett a részvényeinek ára. Az Nvidia szerdán közel 150 millió dollárral növelte piaci kapitalizációját, ami több, mint az AT&T teljes értéke.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos optimizmus szerdán széles körben megemelte a chip-részvényeket. A Super Micro Computer - amely Nvidia chipekkel épített, mesterséges intelligenciára optimalizált szervereket értékesít - 4%-kal emelkedett. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang a héten a tajvani televízióban rengeteg tudósítás tárgya volt, és a résztvevők megrohamozták, amikor ellátogatott a Computex technológiai vásárra Tajpejben, ahol született, mielőtt az Egyesült Államokba költözött.

@__199504__ bejegyzése
Megtekintés a Threads alkalmazásban

Miközben az Nvidia a Wall Street MI iránti lelkesedésének hullámát lovagolja meg, az Apple az iPhone-ok iránti gyenge kereslettel és a kemény versennyel küzd Kínában, a világ legnagyobb okostelefon-piacán. Egyes befektetők úgy látják, hogy az Apple lemaradásban van más technológiai nagyágyúkkal szemben, mivel azok igyekeznek a mesterséges intelligencia funkciókat beépíteni termékeikbe és szolgáltatásaikba. Az elemzők előrejelzései az Nvidia jövőbeli nyereségére vonatkozóan meghaladták a részvények csillagászati nyereségét. Az Nvidia a várt nyereség 39-szeresén kereskedik, így ezen az alapon olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a várható nyereség több mint 70-szeresén kereskedtek vele.

Az amerikai részvényeket rekordmagasságokba repítő rally egyre inkább a chipgyártón és alig egy maroknyi más óriás részvényen nyugszik, újjáélesztve az aggodalmakat, hogy a piac teljesítménye a vállalatok egy csoportjához kötődik. Az S&P 500 12%-ot meghaladó éves összhozamának mintegy 60%-át öt olyan vállalat adta, amelyek részvényei az indexben a legnagyobb súlyúak közé tartoznak: Nvidia, Microsoft, Meta, Alphabet és Amazon.com. Ezekből az Nvidia egyedül az index nyereségének mintegy harmadát adta. Ahogy a vállalatok részvényárfolyamai emelkedtek, úgy nőtt a súlyuk az S&P 500-ban, ami nagyobb befolyást biztosított számukra a szélesebb index felett. A négy legnagyobb részvény - Microsoft, Apple , Nvidia és Alphabet - május végén az S&P 500 közel 24%-át tette ki, ami a Bianco Research szerint 60 éve a legnagyobb együttes súlya négy részvénynek.

Sok befektető úgy véli, hogy a vállalatok piaci súlya megérdemelt, tekintettel a robusztus nyereségükre, a domináns versenyhelyzetükre és arra a várakozásra, hogy tőkét kovácsolnak majd a mesterséges intelligencia területén kibontakozó fejlődésből. Egyesek azonban aggódnak amiatt, hogy a nyereségek koncentrációja egy apró megingás esetén is veszélyeztetheti az indexeket. "Ha ezek a nevek nem teljesítenek jól - és nem látjuk, hogy a piac többi része támogatást nyújtana - az potenciális sebezhetőséget jelent” - mondta Angelo Kourkafas, az Edward Jones vezető befektetési stratégája. Az S&P 500 tíz legnagyobb részvényének súlya május végére 34,1%-ra nőtt, ami az eddigi legmagasabb - mondta Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices vezető indexelemzője.


A piaci koncentrációval kapcsolatos aggályok az elmúlt években többször is felmerültek. Az S&P 500 indexet 2023-ban - amikor a recessziós aggodalmak a befektetőket a nagyobb vállalatokhoz vonzották, amelyek kevésbé vannak kitéve a gazdaság ingadozásainak - a technológiai részvények "Magnificent Seven”-nek nevezett csoportjának szemkápráztató növekedése hajtotta. Miközben ezek a részvények szárnyaltak, a piac nagy része langyos maradt. Elemzők több okot is említenek a piac beszűkülésére, többek között a technológiai vállalatok első negyedéves eredménydominanciáját és a mesterséges intelligenciából hasznot húzó vállalatok iránti lelkesedést. "Maga az Nvidia hajtja a növekedést” - mondta Michael O'Rourke, a JonesTrading vezető piaci stratégája. „Ez kockázatot jelent, mert ha korrekció alakul ki ennél a névnél akkor azt nagyon meg fogja érezni a piac”.

Egyes befektetők úgy vélik, hogy a koncentráció egyszerűen a vállalatok gazdasági erejét tükrözi, és önmagában nem ad okot aggodalomra. A techóriások "azért teljesítenek jobban, mert az eredmények és a kilátások erősek” - mondta Peter Tuz, a Chase Investment Counsel elnöke, bár hozzátette, hogy a részvények szélesebb csoportjából származó nyereség gyakran előnyösebb, mivel ez a szélesebb gazdasági erőt tükrözi. Mások optimisták, hogy a piac az elkövetkező hónapokban ismét kiszélesedik, amit az S&P 500 többi részének javuló eredményei is segítenek. Tajinder Dhillon, az LSEG vezető elemzője szerint a Magnificent Seven bevételei 2024-ben várhatóan mintegy 27%-kal emelkednek, szemben az S&P 500 7,4%-os növekedésével, és a különbség az év előrehaladtával csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!