SG.hu

Ismét rekordnyereségről számolt be az Nvidia

A Szilícium-völgyi vállalat eredményében továbbra is a mesterséges intelligencia chipjek eladása a döntő, de növekvő versennyel és megnövekedett elvárásokkal kell szembenéznie.

Az Nvidia egy évvel ezelőtt rendkívüli felfutásba kezdett, köszönhetően annak, hogy ők állítják elő a mesterséges intelligencia alkalmazásokat működtető mikrochipeket. Tavaly májusban közölték, hogy robbanásszerűen növekvő eladásokra számítanak, és ez így is lett. A lelkesedés azóta sem állt meg, az Nvidia néhány havonta emelte a bevételi előrejelzéseit. Részvényei az egekbe szöktek, és a vállalat piaci kapitalizációja mára meghaladta a 2 billió dollárt, amivel értékesebb, mint a Google anyavállalata, az Alphabet. Tegnap a társaság ismét emelkedő bevételekről és nyereségről számolt be, ami aláhúzta, hogy továbbra is az MI boom meghatározó nyertese marad, még akkor is, ha túlzó elvárásokkal és növekvő versennyel küzd.

A bevétel 26 milliárd dollár volt az április végével zárult három hónapban, ami meghaladta a februárban becsült 24 milliárd dolláros bevételt, és a harmadik egymást követő negyedévben megháromszorozta az egy évvel korábbi árbevételt. A nettó nyereség a hétszeresére, 5,98 milliárd dollárra ugrott. Az Nvidia a júliusban záruló folyó negyedévre is 28 milliárd dolláros bevételt prognosztizált, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. "Alapvetően megváltoztatjuk a számítástechnika működését és azt, hogy mire képesek a számítógépek” - mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója az elemzőkkel folytatott konferenciahíváson. „A következő ipari forradalom elkezdődött”.


A tavaly májusban 306 dollárért megvett Nvidia részvény most 1040 dollárért adható el

Az Nvidia részvényei, amelyek idén több mint 90 százalékkal ugrottak meg, az eredmények közzététele után még tovább emelkedtek a zárás utáni kereskedésben. A vállalat 10 az 1 arányban történő részvényfelosztást is bejelentett.

A számítógépes játékok GPU-it értékesítő cég abból profitál, hogy korai és költséges fogadást tett grafikus feldolgozó egységeinek más számítási feladatokra való átalakítására. Amikor az MI-kutatók több mint egy évtizeddel ezelőtt elkezdték használni ezeket a chipeket olyan feladatok felgyorsítására, mint például a tárgyak felismerése a fényképeken, Huang ráugrott a lehetőségre. Kiegészítette az Nvidia chipjeit az MI-feladatokhoz, és olyan szoftvereket fejlesztett ki, amelyek segítik a terület fejlesztéseit. A vállalat zászlóshajó processzora, a H100 lázas keresletnek örvendett az olyan MI chatbotok fejlesztőinél, mint a ChatGPT. Míg a legtöbb csúcskategóriás szabványos processzor néhány ezer dollárba kerül, a H100-asok darabonként 15 000 és 40 000 dollár között mozogtak, a mennyiségtől és más tényezőktől függően.

Colette Kress, az Nvidia pénzügyi vezetője tegnap elmondta, hogy az elmúlt hónapokban több mint 100 olyan ügyféllel dolgoztak együtt, akik új adatközpontokat építenek, és ezekben több száz, vagy akár több tízezer GPU-t használnak. A Tesla például 35 000 H100-as chipet használ az autonóm vezetéshez szükséges modellek betanításához - mondta. Az Nvidia hamarosan megkezdi a H100-as nagy teljesítményű utódjának szállítását, amelynek kódneve Blackwell, és amelyet márciusban jelentettek be. Az új chipek iránti kereslet már most erősnek tűnik, ami felveti annak lehetőségét, hogy egyes vásárlók a H100-as helyett inkább a gyorsabb modellekre várnak. Az Nvidia legutóbbi eredményeiben azonban kevés jele volt egy ilyen szünetnek.

Kress szerint a Blackwell iránti kereslet jóval meghaladja a chip kínálatát, és „arra számítunk, hogy a kereslet még a jövő évben is jóval meghaladhatja a kínálatot”. Huang hozzátette, hogy az új chipeknek az év végén meg kell jelenniük az adatközpontokban, és hogy „sok Blackwell bevételt fogunk látni idén”. A megjegyzések enyhíthetik az Nvidia lendületének lassulásával kapcsolatos félelmeket. "Úgy tűnik, hogy a befektetőknél meglévő, a GPU-k iránti kereslet 'buborékával' kapcsolatos, rövid távon fennmaradó aggodalmai eltűntek” - írta Lucas Keh, a Third Bridge piackutató cég elemzője.

A Wall Street elemzői annak jeleit is keresik, hogy néhány rivális észrevehető részesedést rabolhat el az Nvidia üzletéből. A Microsoft, a Meta, a Google és az Amazon mind saját chipeket fejlesztett ki, amelyek MI-feladatokra szabhatók, bár ők is közölték, hogy növelik az Nvidia chipek vásárlását. A hagyományos riválisok, például az Advanced Micro Devices és az Intel is optimista előrejelzéseket tettek az MI chipjeikkel kapcsolatban. Az AMD közölte, hogy idén várhatóan 4 milliárd dollár értékben ad el MI300 nevű MI processzorából.


Huang gyakran hivatkozik arra, amit ő fenntartható előnynek nevez: kizárólag az Nvidia GPU-it kínálja az összes nagy felhőszolgáltatás, például az Amazon Web Services és a Microsoft Azure, így az ügyfeleknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy az exkluzív chiptechnológia miatt az egyik szolgáltatás használatához kötődnek. Az Nvidia szintén nagyon a számítógépgyártók körében, akik már régóta használják a chipjeit a rendszereikben. Az egyik ilyen a Dell Technologies, amely hétfőn Las Vegasban tartott egy rendezvényt, amelyen Huang is megjelent. Michael Dell, a Dell vezérigazgatója és alapítója elmondta, hogy cége olyan új adatközponti rendszereket kínál majd, amelyek 72 új Blackwell chipet pakolnak egy számítógépes rackbe. "Ne udvaroljon nekem” - viccelődött vele Huang. „Ettől szuperizgatott leszek.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • igazamvanvagyig #5
    https://www.youtube.com/watch?v=C3jPMXu0X6s

    amugy mikor voltam usaban ott ugye a szpronzorok asust meg intel nvidiat nyomnak de sokan mondtak,hogy x3d amd es amd rx vga juk van gigabyte monitor a csucs.....meg msi,giga lapok es razerek deathadderek 1-2-nek logitech de a nagy tobbsegnek nem ,mas a marketing meg a valosag
    ez a video elmagyarazza,hogy szivnak intel nvidiaval -ugye sok versenyen nem lehet sajat gep....
    mar ha nekem nem hisznek hiszen en csak egy troll vagyok:)
    Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2024.05.26. 14:32:52
  • igazamvanvagyig #4
    lol nem ismersz valakit es itelkezel

    akkor tobb milliard embernek nincs elete mert jatszik te nagyeszu

    te vagy a troll, ervek?

    figy nem proli vagyok mint te es ezert mivel tanult ember nagyon jo keresek es sok a szabadidom
    van 2 gyerekem hazam,2 autom,motorom te kis proli
    mivel sok a szabadidom a covid alatt otthon dolgoztam es kiprobaltam a jatekot amivel az egyik gyerekem jatszik
    es mivel lattam,hogy menny eszetlen tehetsegtelen noob van es egybol jol ment (persze razer eger,full pc stb....) hivtak egy klanba majd e-sport
    te szanalmas csoro
  • manson222 #3
    "profi player vagyok" te egy troll vagy, nem profi player, rajtad csak nevetni lehet, mert nincs életed
  • igazamvanvagyig #2
    A sok buta luseren nyernek rajtam nem:) pedig profi player vagyok
    AMD sokkal jobb-alacsonyabb a kesleltetes magasabb fps-es-alacsony fps -es az nvidia a jobb de 240 hz alatt be se kapcsolom a gepem es olcsobb (ray tracyng nem erdekel -nem mintha az amd nem tudna de ott azert kevesebb az fps-online nyomon clanban
  • Kotomicuki #1
    26 milliárd dollár bevételre, nettó 5,98 milliárd dollár nyereség jut, azaz: az árcédulákon, átlagosan, minden 4,35 dollárból egy a nettó nyereség.
    Magyarul: ha 20%-kal csökkentik az áraikat, még akkor is nyereségesek...
    Nem rossz, még a szabad rablás "üzleti"&társadalmi modellhez képest sem.