Mikeyy

Java alkalmazások a Motorola i85s-en

A Motorola az Egyesült Államokban múlt hónapban dobta piacra i85s típusú mobiltelefonját, amely a világon elsőként alkalmazza a Java 2 Micro Edition (J2ME) technológiát, ami lehetővé teszi Java alkalmazások futtatását mobil eszközökön.

Miért olyan fontos a Java? Azért, mert az egy olyan programozási nyelv, aminek segítségével a mobiltelefonok vagy akár a karórák alkalmazási lehetőségeit nagyban kibővíthetjük, így ilyen apró eszközökkel is böngészhetünk az interneten, és kifinomult alkalmazásokat futtathatunk rajtuk. A Java alapjában véve egy platformfüggetlen programozási nyelv, amelyet a Sun Microsystems 1995-ben vezetett be.

Az i85s külsőre egy teljesen átlagos telefonnak néz ki: az eleje szürke, a hátulja sötétszürke, és egy 1,5 collos kijelző található rajta. Akkumulátorának egyszeri feltöltése 165 perc beszélgetési időt, és 75 óra készenléti időt tesz lehetővé. Az i85s képes a Nextel iDen hálózatán is működni - ezt többnyire üzleti felhasználók használják - ahol az előfizetők akár egyszerre 99-en is folytathatnak a walkie-talkie-khoz hasonló beszélgetést.

Ami igazán különleges benne, az a Java platform támogatása. Ez olyan kisméretű alkalmazások futtatását jelentheti, amelyek a programnyelv felépítése miatt nem nagyon fagynak le. Másik nagy előnye, hogy bármilyen operációs rendszeren futtathatók a Java-ban megírt alkalmazások, ha telepítettük a Java virtuális számítógép megfelelő változatát. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt az alkalmazást tudjuk futtatni egy rendes számítógépen, egy Palm OS-el működő kéziszámítógépen, vagy akár egy Pocket PC-n is.

Az i85s alapfelszerelésként három Java alkalmazást tartalmaz: egy számológép csomagot, egy költségelszámolót, és egy Tetris szerű Sega játékot, aminek BorkovBASIC a neve. A legtöbb embernek az volt a véleménye, hogy a telefonon futtatott Java alkalmazások nagyon lassúak lesznek, de ez egyáltalán nem így van, hiszen egy alkalmazás betöltése mindössze egy vagy két másodpercet vesz igénybe. Az egyik számológép képes szöveges felületen átváltásokat végezni font, uncia, gramm, és kilogramm között. A másik pedig futtatható alap, memória vagy kiterjesztett módban, és akár négyzetgyököket is ki tud számolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sabe #4
    laalee te milyen sotet vagy :) javas virusrol hallottal mar? mert en nem
  • Laalee #3
    hura igymar a mobilunk is virusios lehet...
  • sanya_ #2
    Szerintem sok az az 1-2 másodperc. A T28s ban is ez az egy zavart, hogy a minden menüpont a gomb lenyomása után kb 1 másodpercel jelenik meg. Nem akarok megsérteni senkit ez privát vélemény.