SG.hu

Kiverte a biztosítékot az EU-ban, hogy a TikTok pénzt ad a videók megnézéséért

A TikTok Lite jutalmazási programját csütörtökön felfüggeszthetik az Európai Unióban, ha a TikTok nem tudja kezelni a gyermekekre gyakorolt esetleges függőséget okozó hatásával kapcsolatos aggályokat - közölte az Európai Bizottság, amely vizsgálatot indított az új alkalmazás franciaországi és spanyolországi bevezetése miatt.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai pénzbírsággal fenyegették meg a TikTokot az alkalmazás TikTok Lite nevű változatának potenciálisan függőséget okozó funkciói miatt, amelyet azért adtak ki, hogy az a lassabb vezeték nélküli hálózatokon is zökkenőmentesen működjön. Az uniós vizsgálat tovább növeli a TikTok szabályozási kihívásait, miközben az amerikai szenátus egy olyan törvényjavaslat megszavazására készül, amely az alkalmazás tulajdonosát, a kínai ByteDance internetes céget arra kötelezné, hogy adja el a TikTokot, vagy a betiltással kénytelen szembenézni. A vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedik a Kínához fűződő kapcsolatai, adatgyűjtési gyakorlatai és a gyermekekre gyakorolt potenciálisan káros hatásai miatt.

Európában a hatóságok szerint a TikTok nem végezte el a jogilag előírt kockázatértékelést, mielőtt bevezette volna azokat a funkciókat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy jutalmakat, például ajándékkártyákat kapjanak a videók megtekintéséért, a tartalmak lájkolásáért és bizonyos alkotók követéséért. A hatóságok szerint a funkciók pénzügyi ösztönzést jelentenek arra, hogy több időt töltsenek az alkalmazáson, ami a függőség és a mentális egészségi problémák kockázatát hordozza magában, különösen a gyermekek esetében. A most bejelentett intézkedés a második uniós vizsgálat a TikTok ellen, a hatékony korhatár-ellenőrzési védelem és a függőséget okozó dizájnelemek hiánya miatt indított vizsgálat mellett.


Az Egyesült Államokban a törvényhozók a múlt héten fogadták el azt a jogszabályt, amelynek célja, hogy a ByteDance-t rákényszerítsék a közösségi médiaalkalmazás értékesítésére. A szenátus várhatóan ezen a héten szavaz a törvényjavaslatról, amelyet egybekötöttek az ukrajnai, a tajvani és az izraeli segélycsomaggal. A Fehér Ház és a kongresszus tagjai aggodalmukat fejezték ki, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel a kínai kormány felhasználhatja az alkalmazást arra, hogy hozzáférjen az amerikaiak adataihoz vagy dezinformációs kampányt folytasson. A TikTok Lite leginkább olyan országokban ismert, mint India, Brazília és Indonézia, de nemrégiben Spanyolországban és Franciaországban is bevezették. Az alkalmazás kevesebb memóriát használ, hogy a kisebb sávszélességű hálózatokon is működjön.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény - egy, a közösségi médiaplatformok szabályozására 2022-ben elfogadott uniós jogszabály - értelmében a TikTokhoz hasonló nagyvállalatoknak kockázatértékelést kell benyújtaniuk, mielőtt nagyobb változtatásokat vezetnének be termékeiken vagy szolgáltatásaikon. A hatóságok szerint a TikTok nem nyújtotta be a szükséges információkat a jutalomfunkciók bevezetése előtt, még azután sem, hogy a szabályozók a múlt héten felszólítást küldtek a cégnek. A szabályozók közölték, hogy már csütörtökön arra kényszeríthetik a TikTokot, hogy távolítsa el az ajánlatokat a szolgáltatásából az EU-ban élő felhasználók számára.

A TikTok szerint a Lite alkalmazás csak olyan felnőttek számára érhető el, akiknek életkorát egy fényképes igazolvánnyal ellátott szelfi vagy hitelkártya-engedélyezéssel igazolták. A videótartalmak megtekintésével kapcsolatos feladatokra napi egy órás limit van érvényben. "Csalódottak vagyunk a döntés miatt" - áll a TikTok közleményében. "Folytatjuk a tárgyalásokat a bizottsággal". A TikTok-nak még ma be kell nyújtania a kockázatértékelési jelentést az Európai Bizottságnak, a 27 országból álló blokk végrehajtó szervének, és május 3-ig kell megadnia a kért egyéb információkat. Ha ezt nem teszi meg, a szabályozók szerint a vállalat éves bevételének 1 százalékáig terjedő bírságot, valamint további, a TikTok átlagos napi bevételének 5 százalékáig terjedő "időszakos bírságot" szabhatnak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • banjozsef #1
    Persze azért azzal tisztában kell lenni, hogy a TikTok is egy tipikus piramis játék mint a lottó, a kaszinó, a tv és a rádió, de persze bármilyen más média is, a Youtuberól, a Facebookról és az Instagramról nem is beszélve, de "sajnos" még ezt nem tudta az állam ( pontosabban a kormány ) - mindegy melyikről van szó - teljesen megszerezni, de ami késik az nem múlik. Nyilvánvalóan a megszerzés után, azonnal elkezd hanyatlani, tönkremenni, úgyhogy nem lesz vele a továbbiakban gond. Ez történt a skype ( -> Microsoft ) -al, az androiddal ( -> Google ) , a YouTube ( -> Google ) -al, a java ( SUN Microsystems -> Oracle ) -val, a MySQL ( -> Oracle ) -el, stb. is, de azokat épp csak egy nagyobb cég kebelezte be. Sajnos azt nem lehet látni, hogy ez a mindenbe és mindenhol való "belekotnyeleskedés" a dolgokba, főleg olyanokba amik nagyon bonyolultak és egyáltalán nem értenek hozzá, hiszen politikusokról, menedzserekről, bürokratákról, ügyintézőkről, adminisztrátorokról és persze farizeusokról van szó főleg, akik már régen túlléptek a határaikon és egészen ismeretlen helyeken próbálnak kitalálni vagy simán csak megvalósítani valamit, hogy azért valami látszatja legalább legyen a "tevékenységüknek".