SG.hu

Globális befektetéseket sürget az MI-be Sam Altman

Az OpenAI vezérigazgatója leginkább a számításokhoz szükséges energia miatt aggódik, és figyelmeztetett mindenkit, hogy ne higgyünk el mindent, amit a neten olvasunk.

Sam Altman jó abban hogy hájpot keltsen a generatív mesterséges intelligencia körül, de ahogyan arra emlékeztette az Intel Foundry Direct Connect (FDC) rendezvényének résztvevőit, nem minden igaz, amit az interneten olvashatunk. Az Intel vezérigazgatójával, Pat Gelsingerrel folytatott beszélgetés során Altman visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint 5-7 billió dollárt szeretne összegyűjteni chipgyártó üzemek létrehozásához és az azt támogató infrastruktúrának a kiépítéséhez. "Ha minden téves újságcikket ki kellene javítanom, nem tudnám végezni a munkámat" - mondta, amikor Gelsinger a számadattal cukkolta. (Nemrég a Wall Street Journal egy meg nem nevezett forrásokra hivatkozó cikke nagy feltűnést keltett, melyben az jelent meg, hogy világszerte befektetőket keres és 7000 milliárd(!) dolláros projektben gondolkodik. Sokan gyorsan rámutattak arra, hogy a félvezetőipar egészéhez képest elképesztően nagy összeg a 7 billió dollár.)

Bár Altman MI ambíciói talán nem igényelnek ilyen magas összeget, hangsúlyozta, hogy valószínűleg sokkal több pénzre van szükség, mint amire az emberek számítanak. "Szerintem mindenki alábecsüli az MI-számítás iránti igényeket" - mondta. "Arra számítok, hogy a mesterséges intelligencia számítási piacán másfajta áruk lesznek. Inkább olyan lesz, mint az energia, ahol bizonyos áron van bizonyos mennyiségű kereslet, magasabb áron pedig kevesebb" - magyarázta. Az érvelés szerint elegendő kapacitással a mesterséges intelligencia költségei "szuperolcsókká" tehetők, de ehhez a ponthoz hatalmas beruházásokra lesz szükség, nem csak a gyárakba, gyorsítókba és adatközpontokba, hanem az ezek működtetéséhez szükséges tiszta energiába is. "Minden bizonnyal a legdrágább mind közül az energia, amely ezek működtetéséhez szükséges" - mondta. Altman energiára helyezett hangsúlya nem meglepő, tekintve az alternatív energiaforrásokba, köztük a maghasadásos és a fúziós atomreaktor-technológiába való befektetését.


Amellett, hogy hatalmas mennyiségű számítási és energiát igényel, Altman arra is figyelmeztetett, hogy az MI-fejlesztés jövője meglehetősen zűrös lesz, és nem szabad a dolgokat elsietni. "Nyilvánvalóan hatalmas és érthető aggodalom van, de hogy pontosan mit fognak csinálni az emberek, mi lesz a helyes megközelítés, még nem ismert" - mondta. Altman kifejtette, hogy mindez az OpenAI mesterséges intelligencia fejlesztésére vonatkozó megközelítését is befolyásolta, és rámutatott a vállalat "iteratív telepítési" stratégiájára. "Szerintem nem kellene azt akarni, hogy az OpenAI titokban, egy pincében építsen általános mesterséges intelligenciát, majd nyomjon meg egy gombot, és egyszerre dobja rá a világra" - mondta. "Jönni fog majd egy nagyon kínos GPT-4, egy kicsit kevésbé kínos GPT-5, majd egy elég jó GPT-6, GPT-7."

Érvelése szerint ez a megközelítés időt ad arra, hogy alkalmazkodjunk a mesterséges intelligencia fejlődő képességeihez és a potenciális buktatókon való átlendüléshez. Altman szerint pedig buktatókban nincs hiány. "Létezik az összes sci-fikben bemutatott kockázat. Szerintem azok tényleg szuperfontosak" - mondta. "El lehet képzelni, hogy egy olyan eszköz, mint a GPT-plusz-plusz-plusz mire képes egy olyan ember kezében, aki kárt akar okozni. És el lehet képzelni egy ilyen rendszer nem szándékolt következményeit. Az emberek már régóta készítenek filmeket erről."

Altman rövid távon a választásokra, a kiberbiztonságra és a bioterrorizmusra gyakorolt hatásokat jósol, amelyek enyhítése szerinte alapos megfontolást igényel. Hozzáteszi, hogy ez olyasvalami, amibe a kormányoknak és az intézményeknek is be kell kapcsolódniuk. De bár Altman nyíltan beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia kárt okozhat, mégis úgy véli, hogy a technológia végső soron a jót szolgálja majd. "Ha megnézzük, hogy a jövő összességében sokkal jobb vagy sokkal rosszabb lesz-e, akkor szerintem sokkal jobb lesz" - mondta. "Valójában azt hiszem, nehéz elképzelni, hogy mennyivel jobb lesz". Persze nem biztos, hogy a mesterséges intelligencia által helyettesített munkavállalók egyetértenek ezzel a véleménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!