SG.hu

Kiderült mekkora adatvagyon a fórumozók beszélgetése, tőzsdére lép a Reddit

Tőzsdére megy a közösségi médiavállalatok korai generációjának utolsó tagja, ennek alkalmából a 2005-ben alapított fórumrendszer egy bejelentésben részletezte pénzügyi teljesítményét. A cég heteken belül a New York-i parketten lesz RDDT tőzsdei szimbólummal.

A Reddit évek óta az első nagy közösségi médiavállalat, amely debütál a tőzsdén. A cég a kibocsátási tájékoztatóban közzétette pénzügyi teljesítményét, hogy felkészüljön a részvények befektetőknek történő eladására. A San Franciscó-i székhelyű vállalatnak 73 millió napi felhasználója és több mint 100 ezer aktív közössége van, a bevételei több mint 20 százalékkal nőttek, miközben veszteségei csökkentek tavaly. A tájékoztató a tőzsdei bevezetési folyamat első lépése, a 18 éves vállalat célja a potenciális befektetők meggyőzése, hogy kedvet csináljon nekik a részvényvásárláshoz. A Reddit bankárai legalább 5 milliárd dolláros értékelésre számítanak, ez nagyjából a fele a 2021-es zártkörű finanszírozási körben kapott értékelésnek. A tárgyalások folytatódnak, az ár az elkövetkező hetekben még emelkedhet vagy csökkenhet.

A Facebook 2012-ben, a Twitter 2013-ban, a Snap pedig 2017-ben lépett a tőzsdére, de az azóta eltelt években a közösségi médiaipar megváltozott, és a félretájékoztatás, a gyűlöletbeszéd és más hatások miatt kritikák keresztüzébe került. A cégek egy része irányt váltott; a Facebookot átkeresztelték Meta névre, a Twittert pedig Elon Musk vásárolta meg 2022-ben, és és X-re keresztelte át. A Reddit lépését is nagy várakozás előzi meg mert tavaly mindössze 108 vállalat lépett tőzsdére az Egyesült Államokban, ami nagyjából a negyedét jelenti a 2021-ben debütáltak számnak. A tavalyi év legnagyobb technológiai kibocsátásai közé tartozott az ARM, egy chiptervező és az Instacart, egy élelmiszer-kiszállító cég.

"Azért megyünk a tőzsdére, hogy előmozdítsuk küldetésünket és erősebb vállalattá váljunk" - mondta Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója. "Reméljük, hogy a tőzsdére lépés a közösségünk számára is jelentős előnyökkel jár majd. Felhasználóink mélyen magukénak érzik a Reddit-en létrehozott közösségeket". Huffman hozzátette, hogy a vállalat azt szeretné, ha "ez a tulajdonosi érzés valódi tulajdonlásban tükröződne - hogy a felhasználóink a tulajdonosaink legyenek", és hogy "a részvénytársasággá válás ezt lehetővé teszi". A Reddit közölte, hogy részvényeinek egy részét fenntartja a vállalat 75 000 legtermékenyebb felhasználója számára, ha azok meg kívánják vásárolni azokat.

A Redditnek hosszú és rögös volt az útja a tőzsdére. Az oldalt 2005-ben alapította a Virginiai Egyetem egyik kollégiumi szobájában Huffman és Alexis Ohanian, és egy anonim felhasználóknak szánt helyként indult, ahol a népszerű tévéműsoroktól kezdve a gitárokon és sminkeken át a mosógépekig mindent megvitathattak. Az oldal egyedülálló volt abban a tekintetben, hogy nagyrészt szűk, többnyire névtelen közösségekre összpontosított, amelyeket önkéntesek moderáltak, és saját maguk alkotta szabályok alapján irányították fórumaikat, vagy "subredditjeiket". Az oldal az "A.M.A.-król", más néven a "kérdezz tőlem bármit!" eseményekről vált ismertté, amelyeken olykor olyan közszereplők vettek részt, mint Barack Obama volt elnök, Bill Gates, a Microsoft vezetője vagy Nicolas Cage színész.

A vállalat az évek során több százmillió dolláros finanszírozást gyűjtött, többek között 250 millió dollárt és több mint 410 millió dollárt két finanszírozási körben 2021-ben. A befektetők között szerepel a Fidelity Investments, az Andreessen Horowitz, a Sequoia Capital és a Tencent Holdings. Jelenleg a legnagyobb részvényesek közé tartozik Sam Altman, a Reddit korábbi igazgatósági tagja és az OpenAI vezérigazgatója. Más korai közösségi hálózatokhoz hasonlóan a Reddit kezdetben elzárkózott a reklámoktól és a pénzkereséstől, ehelyett a közösségi ötletekből származó bevételi formákra összpontosított, például a felhasználók által generált e-kereskedelmi rendszerre és a felhasználók által egymásnak vásárolható díjakra.

A Reddit végül a témaközpontú közösségeire alapozva fogadta el a hirdetéseket. Az olyan márkák, mint például a Laneige, célzottan hirdettek a Makeup Addiction nevű fórumon, ahol a felhasználók kozmetikumokat és azok alkalmazását vitatják meg. Az oldal egy feltörekvő adatlicenc-üzletágat is kiépített a beszélgetések által termelt hatalmas adatállományára alapozva, amely egyre fontosabbá vált a mesterséges intelligencia iránti őrület közepette. A mesterséges intelligencia modelleket ilyen adatok tömkelegén képzik ki, hogy még hatékonyabbá válhassanak. A Reddit licencszerződést kötött a Google-lal, utóbbi a fórumposztokat használta fel a mesterséges intelligencia-rendszerek képzéséhez és felépítéséhez. "Arra számítunk, hogy adatelőnyünk és szellemi tulajdonunk továbbra is kulcsfontosságú elem lesz a jövőbeni MI-modellek képzésében" - mondta Huffman. A vállalatnak számos, nyilvánosságra nem hozott licencszerződése van adatainak felhasználására, és a következő három évben 203 millió dollár feletti bevételre számít ezekből a szerződésekből.

Az oldalnak megvoltak a maga nehézségei. Egyik ellentmondás a másik után érte a közösségek moderálásának elutasítása miatt a korai években, beleértve a félretájékoztatás terjesztésében játszott szerepét a 2013-as bostoni maratoni robbantás idején, valamint a rasszista és nőgyűlölő tartalmak befogadását néhány kisebb szubredditen. Tavaly a Reddit felhasználói lázadással nézett szembe, miután megváltoztatta néhány szabályát, és korlátozta a harmadik fél fejlesztőket abban, hogy az oldal tartalmát fizetés nélkül használják. A Reddit revideálta a moderálással kapcsolatos álláspontját, és az elmúlt években frissítette és szigorúbban érvényesítette irányelveit, így a marketingesek számára vonzóbbá vált a hirdetések elhelyezése az oldalon. A vállalat első évtizedében a vezetők váltakoztak, négy vezérigazgató állt az élén, mielőtt Huffman 2015-ben visszatért a webhely élére.

A Reddit figyelmeztette a potenciális befektetőket, hogy részvénytársaságként kihívásokkal és potenciális kockázatokkal kell szembenéznie, beleértve a nagy nyelvi modellek, az MI-rendszerek felemelkedését, amelyek potenciálisan aggregálhatják és szintetizálhatják az oldal tartalmát, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a Redditet anélkül nézzék, hogy meglátogatnák az oldalt vagy reklámokat látnának. A vállalatnak nehézségekbe ütközhet a márkák megnyerése is a Meta és a Google által uralt digitális hirdetési piacon. "A Redditnek ijesztő kihívással kell szembenéznie a hirdetési üzletágának bővítésében, tekintettel a platform képességei és a legerősebb szereplők közötti szakadékra" - mondta Eric Seufert független elemző, aki szorosan figyelemmel kíséri a közösségi médiavállalatok és a reklámozás helyzetét. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a platform moderálása nagyban függ a közösségétől, és a jövőbeni lázadások vagy távozások árthatnak az oldalnak. "Sok lehetőségünk és sok tennivalónk van" - mondta Huffman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Az igaz, hogy mehet az illegális tartalom meg nincs polkorrekt marhaság így az ember ott tényleg talál infót ellentétben a Google-lal, de a fórummívolta hulladék. Struktúrája átláthatatlan és nagyon kényelmetlen használni, kibontani a threadeket stb. Nincs tematika szerinti csoportosítás faszerkesztben stb. stb.
 • Sequoyah #5
  Lehet en hasznalom maskepp, de szamomra hasznos. A Google kereseseim nagy reszere a Reddit adja a legjobb valaszokat (Quora-val karoltve), mert minden mas amit a Google ad, az reklam...
  Lehet hogy egy rendezetlen katyvasz, de legalabb valodi emberek valodi, oszinte valaszainak a katyvasza.
 • repvez #4
  nem találtam benne logikát és még azt sem, hogy ha találtam egy témát ami érdekel és vannak hozászolások akkor állandoan ki kell bintogatni, hogy ,megtudjam mit irtak, meg ha elmegyek onnan akkor megint csak a keresessel tudom megtalálni az adott hozzásolást, nem tudom, felgöngyoliteni, hogy honnan kezdödött a téma vagy mi a vége.

  Adtam neki időt, de nem fogott meg, az , hogy a bögarak hova repkednek meg nem hat meg én inkább a ehető ételekre megyek mint a végtermékre.
 • MerlinW #3
  Elsőre fura a logikája, de alapvetően okosan van felépítve. Adni kell neki egy kis időt, aztán rájön az ember. 500 millió légy nem tévedhet :D
 • repvez #2
  kb én is igy vagyok vele, egyszerüen nem látom át, hogy hogyan vannak a témák csoportositva, ki mikor kinek válaszolt . egy átláthatatlan katyvasz az egész számomra
 • Tetsuo #1
  Mekkora hulladék a Reddit, hihetetlen! Fórumnak hívni eufémizmus.