SG.hu

Az EU vizsgálatot indít a TikTok ellen az online szabályok megsértése miatt

Az Európai Unió vizsgálni fogja, hogy a ByteDance tulajdonában lévő TikTok megsértette-e a gyermekek védelmét és az átlátható reklámozás biztosítását célzó online tartalmi szabályokat. A közösségi médiaplatformot súlyos bírság veszélye fenyegeti.

Thierry Breton, az EU ipari vezetője elmondta, hogy a döntést a rövid videós alkalmazás kockázatértékelési jelentésének és az információkérésekre adott válaszainak elemzése után hozta meg. "Ma vizsgálatot indítunk a TikTok ellen az átláthatóság és a kiskorúak védelmére vonatkozó kötelezettségek feltételezett megsértése miatt: addiktív design és képernyőidő-korlátozás, nyúlüreg-effektus, életkor-ellenőrzés, alapértelmezett adatvédelmi beállítások" - írta Breton az X-en.


Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) február 17. óta minden online platformra vonatkozik, és különösen a nagyon nagy online platformoktól és a keresőmotoroktól követeli meg, hogy többet tegyenek az illegális online tartalmak és a közbiztonságot fenyegető kockázatok kezelése érdekében. A TikTok tulajdonosa, a kínai székhelyű ByteDance globális forgalmának akár 6%-át kitevő bírságra is számíthat, ha a TikTokot bűnösnek találják a DSA szabályainak megsértésében.

A TikTok közölte, hogy továbbra is együtt fog működni a szakértőkkel és az iparággal annak érdekében, hogy a fiatalok biztonságban legyenek a platformján, és hogy ezt a munkát részletesen ismerteti az Európai Bizottsággal. "A TikTok úttörő szerepet játszott a tizenévesek védelmét és a 13 éven aluliak távol tartását célzó funkciók és beállítások kidolgozásában, olyan kérdések, amelyekkel az egész iparág küzd" - mondta a TikTok szóvivője.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a vizsgálat a TikTok rendszerének kialakítására fog összpontosítani, beleértve az algoritmikus rendszereket, amelyek viselkedésfüggőséget serkenthetnek és/vagy úgynevezett "nyúlüreghatást" okozhatnak. Azt is vizsgálni fogja, hogy a TikTok megfelelő és arányos intézkedéseket hozott-e a kiskorúak magánéletének, biztonságának és védelmének biztosítása érdekében. A kiskorúak védelme mellett a Bizottság azt is vizsgálja, hogy a TikTok megbízható adatbázist tesz-e közzé a platformján található hirdetésekről, hogy a kutatók megvizsgálhassák a potenciális online kockázatokat.

Az EU nem szabott hivatalos határidőt a mélyreható vizsgálat lezárására - sajtóközleményében csak annyit jegyez meg, hogy az időtartam több tényezőtől függ, például "az ügy összetettségétől, az érintett vállalat Bizottsággal való együttműködésének mértékétől és a védelemhez való jog gyakorlásától". Ez már a második DSA-vizsgálat, tavaly decemberben Elon Musk X nevű közösségi médiaplatformja került az EU célkeresztjébe. A Bizottság döntése azt jelenti, hogy Írország médiafelügyeleti hatósága nem lesz képes közbelépni és felügyelni a platform megfelelését ezen a területen. Kizárólag a Bizottság feladata lesz annak értékelése, hogy a TikTok bevezette-e a "megfelelő és arányos intézkedéseket a kiskorúak magánéletének, biztonságának és védelmének magas szintű biztosítása érdekében".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!