SG.hu

A Meta felcímkézi a platformjain megjelenő MI-generált képeket

A Meta azon dolgozik, hogy azonosítsa és címkézze a platformjain megosztott, mesterséges intelligencia által generált képeket, amelyeket harmadik fél eszközei hoztak létre. A vállalat így készül a 2024-es választási szezonra, mert a mesterséges intelligencia eszközök terjedése összezavarhatja az információs ökoszisztémát.

Az elkövetkező hónapokban a Meta megkezdi az "AI generated" címkék hozzáadását a Google, a Microsoft, az OpenAI, az Adobe, a Midjourney és a Shutterstock eszközei által létrehozott képekhez - közölte ma Nick Clegg, a Meta Global Affairs elnöke egy blogbejegyzésben. A Meta már most is hasonló, "MI-vel képzett" címkével látja el a saját MI-generátor eszközével készített fotórealisztikus képeket. Clegg elmondta, hogy a Meta más vezető, mesterségesintelligencia-eszközöket fejlesztő cégekkel együttműködve olyan közös technikai szabványok - lényegében bizonyos láthatatlan metaadatok vagy a képeken tárolt vízjelek - bevezetésén dolgozik, amelyek lehetővé teszik rendszerei számára, hogy azonosítsák az ő eszközeikkel készített, mesterséges intelligenciával generált képeket. A Meta címkék a Facebook, az Instagram és a Threads szolgáltatásaiban is megjelennek majd.

A Meta bejelentése reakció az online információs szakértők, a törvényhozók, sőt egyes technológiai vezetők riadalmára, amit az okoz, hogy a valósághű képek előállítására képes új mesterséges intelligencia-eszközök - a közösségi média gyors tartalomterjesztési képességével párosulva - hamis információk terjesztésével fenyegetnek, amelyek félrevezethetik a választókat a 2024-es választások előtt az Egyesült Államokban és több tucat más országban.


Clegg elismerte, hogy a felhasználók számára fontos az MI által generált képek egyértelmű címkézése. "Az emberek gyakran először találkoznak mesterséges intelligencia által generált tartalommal, és felhasználóink azt mondták, hogy értékelik az átláthatóságot ezzel az új technológiával kapcsolatban" - írta Clegg a bejegyzésben. "Ezt a megközelítést alkalmazzuk a következő évben is, amikor számos fontos választásra kerül sor világszerte" - mondta. "Ez idő alatt várhatóan sokkal többet fogunk megtudni arról, hogy az emberek hogyan készítenek és osztanak meg mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmakat, milyen átláthatóságot tartanak a legértékesebbnek az emberek, és hogyan fejlődnek ezek a technológiák"."

A mesterséges intelligencia által generált videókon és hanganyagokon egyelőre nem szerepelnek majd az új, iparági szabványnak megfelelő jelölések, amelyek segítségével a Meta fel tudja majd címkézni az MI által generált képeket. A Meta egyelőre azt mondja, hogy egy olyan funkciót valósít meg, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonosítsák, ha az általuk megosztott videó- vagy hangtartalmat mesterséges intelligencia hozta létre. Clegg szerint a felhasználóknak alkalmazniuk kell majd a közzétételt a "digitálisan létrehozott vagy módosított", valósághű videók vagy hanganyagok esetében, és büntetésre számíthatnak, ha ezt nem teszik meg. Hozzátette, hogy ha egy digitálisan létrehozott vagy módosított kép, videó vagy hang "különösen nagy kockázatot jelent a nyilvánosság lényeges megtévesztésére egy fontos kérdésben", akkor a vállalat szembetűnőbb feliratot adhat hozzá.

A Meta azon is dolgozik, hogy megakadályozza, hogy a felhasználók eltávolítsák a láthatatlan vízjeleket az MI által generált képekről - mondta Clegg. "Ez a munka különösen fontos, mivel ez a terület az elkövetkező években valószínűleg egyre inkább ellenséges térré válik. Azok az emberek és szervezetek, akik aktívan meg akarják téveszteni az embereket a mesterséges intelligencia által generált tartalmakkal, keresni fogják a módját annak, hogyan kerüljék meg a biztosítékokat" - mondta. "Fontos, hogy az emberek több dolgot is figyelembe vegyenek, amikor megállapítják, hogy a tartalmat mesterséges intelligencia hozta-e létre, például ellenőrizni kell, hogy a tartalmat megosztó fiók megbízható-e, vagy olyan részleteket kell keresni, amelyek természetellenesnek tűnhetnek vagy hangzanak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!