SG.hu

Megjött az AMD Ryzen 8000G, amivel nem kell videókártya egy játékos PC-be

Az AMD bemutatta a Ryzen 8000G asztali CPU-kat, melyekben már MI-motor is van, de de a magas platformköltségek eltántoríthatják a vevőket a választásuktól. A vállalat APU-nak nevezett lapkák egy gyors integrált GPU és egy erős CPU kombinációi.

Az AMD G-sorozatú Ryzen asztali processzorai mindig is kissé furcsák voltak: egy kicsit lemaradtak az AMD legújabb CPU-architektúráitól, de integrált grafikus teljesítményük elég volt egy aprócska és/vagy olcsó, dedikált grafikus kártya nélküli játékos asztali számítógéphez. Ezeket a termékeket általában sokkal lassabban frissíti az AMD, mint a többi asztali Ryzen processzorát. A most bejelentett termékek jelentős lökést biztosítanak a 2021-es Ryzen 5000G chipekhez képest, ha az ember egy új foglalatú AM5 alaplapot és memóriát is vásárol hozzájuk.

Három új processzor jelenik meg január 31-én: a legerősebb a 329 dolláros Ryzen 7 8700G, egy 8 magos CPU Radeon 780M GPU-val. A következő lépcsőfok, és valószínűleg az ár és a teljesítmény legjobb kombinációja a 229 dolláros 6 magos Ryzen 5 8600G lesz, amely egy valamivel lassabb Radeon 760M GPU-val érkezik. A kínálat alján pedig a 179 dolláros Ryzen 5 8500G lesz található. Ez is hat CPU-magot tartalmaz, de egy ráncfelvarrással: ezek közül kettő hagyományos Zen 4 mag, míg négy kisebb "Zen 4c" mag, amelyeket inkább takarékosságra optimalizáltak, mint magas órajelen való működésre. A Zen 4c funkciók terén pontosan ugyanazokra a dolgokra képes, mint a Zen 4, de nem olyan gyors, amire érdemes odafigyelni a chipek összehasonlításakor. A 8500G egy Radeon 740M GPU-t tartalmaz.


A Radeon 780M az AMD 12 számítási egységét (CU) használja, amely ugyanazon az RDNA3 grafikus architektúrán alapul, mint a Radeon RX 7000 sorozatú dedikált grafikus kártyák. A 760M csak nyolc ilyen CU-t engedélyez, míg a Radeon 740M négyet használ. Mind a négy CPU áramfelvételi kerete 65 W, ami felfelé és lefelé is állítható, ha B650 vagy X670 lapkakészlettel rendelkező AM5 alaplapba kerülnek. Egy negyedik processzor, a négymagos Ryzen 8300G-t kizárólag a számítógépgyártók kapják. Várhatóan a HP és más cégek alacsonyabb kategóriájú asztali rendszereiben lehet majd látni, de kiskereskedelmi forgalomban nem lehet majd megvásárolni. Egy nagy Zen 4 CPU-magot és három kis Zen 4c magot használ. A Ryzen 8700G és 8600G ára pontosan megegyezik a 7700 és 7600 árával, amelyek azonos CPU-architektúrával és magszámmal rendelkeznek, de a Ryzen 7000-es chipek magasabb órajelüknek és nagyobb gyorsítótáruknak köszönhetően felülmúlják a 8000G processzorok teljesítményét. Tehát ha valaki videókártyát is vesz, inkább azokat érdemes megvennie.

A konfigurációk hasonlóak a Ryzen 7040 és Ryzen 8040 laptop chipek képességeihez. A G-sorozatú processzorok valójában az AMD laptopos termékeinek asztali számítógépekben való használatra átcsomagolt változata, magasabb órajelekkel és nagyobb teljesítménnyel,, ami a magasabb teljesítményhatároknak és az asztali gépek jobb hőelvezetési képességeinek köszönhető. Ez azt is jelenti, hogy a chiplet alapú Ryzen 7000 asztali processzorokkal ellentétben a Ryzen 8000G CPU-k egyetlen monolitikus szilíciumdarabot alkotnak a hőelosztó alatt.


Az AMD a Ryzen 8700G és a Radeon 780M párosának teljesítményét a GeForce GTX 1650-hez, egy 2019 eleji belépőszintű grafikus kártyához hasonlítja, amely újonnan még mindig valahol 60-70 ezer forint körül kapható a kiskereskedelemben. Ez talán nem hangzik túlságosan lenyűgözően, de az 1650-es még mindig valószínűleg a legjobb GPU, amit ennyiért meg lehet venni. Az újabb versenytársak, mint az Intel Arc A380-as és az AMD saját Radeon RX 6400-as modellje nem feltétlenül múlják fel az 1650-es teljesítményét. De modernebb grafikus architektúraként az RDNA3 további előnyöket is biztosít, még integrált formában is - nevezetesen a hardveresen gyorsított sugárkövetés és az FSR 3 képkocka generálásának támogatását, illetve az AV1 videokódex hardveresen gyorsított kódolását. Persze valójában a GPU túl lassú ahhoz, hogy előbbiek, a sugárkövetés és a képkocka generálás használható legyen a csúcskategóriás játékokban, de a kevésbé igényes címeknél használható lehet.

Az AMD nem közölte, hogy a Ryzen 8000G sorozat hogyan teljesít a Ryzen 5000G lapkákban található Vega-alapú GPU-hoz képest. Az 5700G és a mobil Ryzen lapkákban lévő Radeon 780M változata közötti néhány harmadik féltől származó összehasonlítás alapján úgy tűnik, hogy az új integrált GPU-tól legalább kétszer olyan gyorsaságra számíthatunk, mint a régitől, játéktól függően. Az, hogy ugyanarra a szilíciumra épül, mint a Ryzen 7040/8040, azt is jelenti, hogy a Ryzen 8000G chipek egy része (nevezetesen a 8700G és a 8600G) a Ryzen AI neurális processzor aktiválásával érkezik. Ezáltal ezek a chipek az egyetlen olyan asztali processzorok, amelyekben NPU is rendelkezésre áll, ami jelenleg korlátozottan hasznos, de fontosabbá válhat, ha és amikor a Microsoft a Windows-hoz több olyan mesterséges intelligencia és gépi tanulási funkciót ad hozzá, amelyek inkább a helyi feldolgozásra támaszkodnak, mint a felhőalapú működésre.


A legnagyobb probléma a Ryzen 8000G-nél, hogy a CPU és a GPU nem elég egy PC megépítéséhez, kell hozzá alaplap és memória is. Ennél a kettőnél pedig az Intel ökoszisztémája még mindig egyértelmű árelőnyben van az AMD AM5-ösével szemben. Az LGA 1700-as alaplapok 30 ezer forintért megvehetők, és ezek mindegyike alkalmas egy BIOS-frissítés után a 12., 13. és 14. generációs i5-ös processzorok kezelésére. Az AM5-ös alaplapok ennél minimum tízezer forinttal drágábbak.

A RAM is bonyolult. Két 8 GB-os DDR4-3200-as vagy 3600-as kit - bármelyik megfelelő lenne az Intel rendszerhez - nagyjából 15 ezer forintba kerül, míg a 16 GB-os DDR5-ös kit 20 ezer forint alatt nincs. Ez nem egy hatalmas felár, de az AMD összes teljesítményadata a Ryzen 7 8700G esetében a lényegesen gyorsabb DDR5 6400-at használja, aminek ára 30 ezer forint felett kezdődik. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egy Ryzen 8000G PC-t olcsóbban kihozni, mint egy dedikált GPU-val telepített számítógépet, de ez azt jelenti, hogy a legjobb teljesítményű konfigurációknál a legkevesebb a megtakarítás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #7
    egyrészt igaz, hogy az AM4es nem igy indult, de az AM5nél már sztem tudatosan igy áltak neki, legalább is amikor bejelentették megemlitették ezt az irányt.
    A másik, meg biztos, hogy voltak vagy vannak kisebb kompatibilis hibák amik abbol adodtak, hogy senki nem tudja kitalálni, hogy x év mulva miket kell támogatni hozzá.
    De ha már ott elvérzik a mutatvány, hogy fizikailag nem tudod a fogalaltba beletenni akkor esélyed sincs, hogy uj biossal kijavitsd vagy kompatibilissé tedd az ujjabb CPU-khoz.
  • Zsoltee_a_bator #6
    Az en biosombol kiszedtek az osszes grafikat, hogy legyen eleg hely cpu supporthoz :) Szegenyek minden trukkot bedobtak.

    Nehez latni a jovot.. de kicentizni a flasht biztos nem volt jo otlet, pont a szoftver az, amivel lehet egy ideig trukkozni
  • Caro #5
    Azért ezt nem kell készpénznek venni. AM4 szerencsés volt ilyen szempontból, de egyrészt nem 10 éves, másrészt ott is volt az hogy a régebbi generációs lapokban "nincs elég flash" az új CPU-k támogatásához.
    Aztán amikor javítani kellett az eladásokat, akkor valahogy lett.
    Meg ott van a Threadripper is, a foglalat váltás után megígérték, hogy ezt most nemtudom meddig megtartják, aztán nem jött ki újabb Threadripper.

    Légyeg hogy az ígéreteket csak utólag lehet értékelni, és valójában a pénz beszél.

    De legyen igazad, és éljen soká még az AM5!
  • nyammnyamm #4
    Mini-ITX alapokon egy kicsi, csendes és keveset fogyasztó gépet lehet ebből kihozni.

    Linux alatt mennyire támogatott az AMD iGP? Hasonló Intelekkel még nem volt különösebb gondom, az újabb kernelekben benne van a driver.
  • bunny #3
    nekem most pont CPU GPU időszakom van (várom a super kártyákat) csak intel 13gen-en, meglepően használható. Persze felejtősek az új játékok főleg FPS kritikusak de pl. most felraktam a civ6-ot, tökéletes, BG3 is játszható ami elég friss, szóval stílusa válogatja. Egyébként elfutnak az új AAA játékok is pl. a Mirage, csak épp low grafika 12FPS ... de fut csak borzalmas :)
  • repvez #2
    a kedves cikkiro azt voiszont elfelejti, hogy az a 10k amivel most drágább lehet az AMD alaplapja az inteléhez képest az majd akkor fog visszatérülni amikor több széria után is még tud bele venni AM5ös CPU-kat, mig az intelest max 2 szeria után kell cserélni,mert nem megy bele ujabb CPU.
    Ahogy az AM4es alaplapokba is még mai jönnek ki ujabb procik, pedig már vagy 10 éves foglalat, és az AM5 el is kb hasonlo a terve az AMD-nek.
  • Zsoltee_a_bator #1
    egy tenyernyi mini pc-ben siman elfer egy ilyesmi konfig (7x40 hs). Nagy desktopot csak gpuhoz epitenek, vagy ha van vmi speci igeny.

    Az uj intel mobil procikban is kb ilyen eros igpu van, ugyhogy lassan tobb platform is szoba johet.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2024.01.09. 18:18:38