Gyurkity Péter

Nagy leértékeléssel csábít az AMD

Az előző generációt kínálják kedvezőbb árakon, miközben egészen szép számokat jelentettek.

Az év első napjaiban az AMD a CES 2023 alatt jelentett be új chipeket, ezt pedig nem sokkal később követte a sorban az Intel kifejezetten csúnya pénzügyi jelentése. A jelek szerint előbbi céget nem érintette ennyire súlyosan a visszaesés, hiszen náluk elmaradt a zuhanás.

A hagyományosan a piac kisebb szeletét birtokló AMD a napokban tette közzé saját részletes jelentését, amelyben érdekes módon az utolsó negyedéves bevétel növekedéséről számoltak be. Ez élesen szemben áll a nagy rivális saját számaival, amelyek már szinte minden téren negatív adatot mutattak, és bár a tiszta profit itt is drámai mértékben csökkent, ezt mind negyedéves, mind pedig éves szinten sikerült pozitív tartományban tartani. Ez mindenképpen jó hír, bár a teljes PC-piac visszaesését ők is megérezték, ennek folytatódása pedig nem vetít túl sok jót előre, az idei évre vonatkozóan.

Nyilván nem véletlen, hogy az AMD most igencsak komoly kedvezményekkel csábítja a potenciális vásárlókat, legalábbis az Amazon tengerentúli oldalán. Egészen pontosan az előző generáció, vagyis a Ryzen 5000-sorozat példányairól van szó, a szerényebb Ryzen 5 5600X típustól egészen a csúcskategóriát képviselő Ryzen 9 5900X modellig. A kedvezmény mértéke a Ryzen 7 5700G esetében a legnagyobb, ez ugyanis már kereken 50 százalék, vagyis gyakorlatilag megfelezték a chip árát. Sokak számára így ezen korábbi generáció jelenti az ideális opciót, többek között a szintén olcsóbb AM4-alaplapok támogatása miatt, ami legalább ilyen fontos szempont.

A két cég versenyfutása idén is tovább zajlik majd, a mostani előny ellenére azonban nem lenne nagyon meglepő, ha végül az Intel jönne ki jobban ebből, hiszen ők jóval nagyobb tartalékokra támaszkodhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!