SG.hu

Kiderült honnan van a Huawei 5 nanométeres processzora

Nem kínai gyártás, hanem tajvani. A szilícium vizsgálata megerősítette, hogy az SMIC jelenlegi még képtelen 5 nm-es chipeket gyártani.

A Huawei nemrég csendben bemutatott egy érdekes új laptopot. Első pillantásra a Qingyun L540 egy átlagos belépő szintű gép, a specifikációs lapján azonban egy 5 nm-es gyártási eljárással készült még ki nem adott CPU, a Kirin 9006C szerepel. A 14 hüvelykes ultrakönnyű masina heves találgatásokat szült arról, hogy Kína hazai félvezetőgyártó képessége sokkal fejlettebb, mint korábban gondolták. Ez a spekuláció érthető volt, hiszen alig néhány hónappal korábban dobta piacra a Huawei a Mate 60 Pro okostelefont, amelyet egy 7 nm-es rendszerchip hajtott, amelyet nyilvánvalóan a kínai Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC) gyártott.

Az SMIC-ről már jó ideje ismert, hogy birtokolja a 7 nm-es gyártástechnológia előállításának eszközeit, de a Huawei Kirin 9000S volt az első példa arra, hogy ezt a technológiát gyártásban is alkalmazzák. A 9006C-nél azonban úgy néz ki, hogy más a helyzet. A TechInsights tesztelői által végzett szilícium vizsgálat eloszlatta az újabb kínai technológiai áttörésről szóló híreket, mert szerintük a benne található chipet nem egy kínai partner, hanem a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. gyártotta.


"Az elemzés nagy biztonsággal megerősíti, hogy a HiSilicon Kirin 9006C-t a TSMC gyártja, eloszlatva a SMIC részvételéről szóló vitákat. A notebook processzora erősen hasonlít a HiSilicon Kirin 9000-re, amelyet 2020 35. hetében csomagoltak - állapítja meg a csapat. "A mag ugyanazt a BEOL (back end of line) stack-et és processzormagot használja, amelyről a TechInsights a Kirin 9000 processzor esetében is beszámolt".

Tehát a Kirin 9006C lényegében egy Kirin 9000E átkeresztelve, 1 darab Cortex-A77 maggal (3,13 GHz), 2 darab Cortex-A77 (2,83 GHz), 4 Cortex-A55 (2,05 GHz) és egy Arm Mali-G78 MP22 GPU-val. Egyébként a Qingyun L540 egy átlagos noteszgép 14 collos QHD (2560 x 1440) 60 Hz-es képernyővel és 56 Wh-s akkumulátorral. Akár 16 GB memóriát és 512 GB tárhelyet is támogat, és rendelkezik a szokásos portokkal, köztük USB-C, HDMI és 3,5 mm-es audiocsatlakozóval. Kínában már megvásárolható, de csak kormányzati szervek számára. Ugyanakkor nem világos, hogy a Huawei honnan szerzett be három éves chipeket, bár lehet az is hogy a kínai techóriás inkább felhasználta a raktár mélyén talált készleteket, ahelyett, hogy kidobta volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!