SG.hu

A pápa a mesterséges intelligenciát szabályozó egyezményt sürget

Ferenc pápa nemzetközi szerződést sürgetett a mesterséges intelligencia használatának szabályozására, arra figyelmeztetve, hogy az MI "technológiai diktatúrája" veszélyeztetné a békét és a demokráciát.

A 86 éves pápa szerint azt szeretné, ha a világ vezetői megállapodnának egy etikai keretek között kidolgozott "kötelező érvényű nemzetközi szerződésben" a mesterséges intelligenciáról. Ferenc a felhívást a béke világnapjára szóló éves üzenetében tette, amelyet a katolikus egyház minden év január 1-jén tart. "Az erkölcsi ítélőképesség és az etikus döntéshozatal egyedülálló emberi képessége több, mint algoritmusok bonyolult gyűjteménye. Ezt a képességet nem lehet egy gép programozására redukálni, amely bármilyen "intelligens" is, gép marad" - írta Ferenc. "Több sürgős kérdést fel kell tenni. Milyen következményei lesznek közép- és hosszú távon ezeknek az új digitális technológiáknak? És milyen hatással lesznek az egyéni életekre és a társadalmakra, a nemzetközi stabilitásra és békére?."

A pápa határozottan figyelmeztetett a mesterséges intelligencia által vezérelt fegyverrendszerek ellen, amelyeket "súlyos etikai aggodalomra okot adónak" nevezett, ugyanakkor szerinte a technológia visszaélési lehetőségei is riadalmat keltenek, beleértve a "választásokba való beavatkozást, a megfigyelési állam kialakulását" és a növekvő egyenlőtlenségeket. "Mindezek a tényezők a konfliktusok szításának és a béke akadályozásának kockázatát hordozzák magukban" - mondta a pápa. Óvatosságra intése ellenére Ferenc dicsérte a tudomány és a technológia "lenyűgöző eredményeit", és hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia "izgalmas lehetőségeket" is kínál.

Az üzenete nyilvánosságra hozatala alkalmából a Vatikánban tartott sajtótájékoztatón Michael Czerny bíboros, a pápa egyik munkatársa hangsúlyozta, hogy Ferenc "nem luddita", de a mesterséges intelligencia az emberiség jövőjének egyik legnagyobb téttel bíró "hazárdjátékát" jelenti. A pápa felhívása az MI szabályozására néhány nappal azután hangzott el, hogy az EU tisztviselői ideiglenes megállapodásra jutottak egy új MI-törvényről, míg az Egyesült Államokban a törvényhozók kétpárti csoportja a technológia szabályozási keretét vizsgálja. Ferenc maga is volt már mesterséges intelligenciával készült mélyhamisított képek áldozata: az év elején egy mesterséges intelligenciával készült kép, amelyen a pápa fehér pufidzsekit viselt, vírusként terjedt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #1
    a pápa szava mostanság már egy ruppót nem ér. Egy csomó mndent sürgetett mostanában de eléggé szarnak rá a döntéshozók.