SG.hu

Az Apple ledönti az üzenetküldés Androidot elszigetelő falát

Az Apple sokkoló bejelentést tett: az iMessage befogadja az RCS üzenetküldő szabványt. A jövőben ha az iMessage-felhasználók az Apple ökoszisztémán kívüli emberekkel beszélgetnek, a chatprogram hamarosan képes lesz az SMS helyett az RCS hordozói üzenetküldési szabványhoz folyamodni. Ennek előnye az olvasási visszajelzés, a jobb minőségű médiaküldés és a gépelés kijelzése. Az iPhone-osok élménye jelentősen javulni fog az Androidosokkal beszélgetve.

"A jövő év folyamán bevezetjük az RCS Universal Profile, a GSM Association által közzétett szabvány támogatását. Úgy gondoljuk, hogy az RCS Universal Profile jobb interoperabilitási élményt nyújt majd az SMS-hez vagy az MMS-hez képest. Ez az iMessage mellett fog működni, amely továbbra is a legjobb és legbiztonságosabb üzenetküldési élményt nyújtja majd az Apple-felhasználók számára." - írja a cég közleménye. Az RCS az SMS frissítése, amelyet a GSM Association 2008-ban, az üzenetenkénti fizetős SMS-ek fénykorában talált ki. Amint a korlátlan SMS-ezés elterjedt, és az SMS-ezés már nem volt többé fejőstehén, a szolgáltatók lelkesedése az RCS frissítése iránt alábbhagyott, és a csevegőalkalmazások vették át a helyét.

Az iMessage-t jelenleg minden oldalról ostromolják a különböző felek. A Google egy éve "kapd el az üzenetet" kampányt folytatott az Apple ellen, és könyörgött a vállalatnak, hogy fogadja el az RCS-t. Tavaly az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot megkérdezték a színpadon, hogy a vállalat hajlandó-e javítani az üzenetküldést az Androiddal, mire ő azt válaszolta: "Nem hallom, hogy a felhasználóink azt kérnék, hogy sok energiát fektessünk ebbe", és azt mondta a hallgatóság panaszkodó tagjának, hogy "vegyen anyukájának egy iPhone-t", ha könnyebb kommunikációt szeretne az édesanyjával. Az Európai Unió szabályozói még nem döntöttek az iMessage sorsáról, de ha "kapuőr" státuszba sorolják be, akkor a cég kénytelen lesz megnyitni az iMessage protokollt az EU-ban.


A Google reklámkampányt indított a buborékkérdés miatt

Az Apple a fogyasztói társadalom lényegére tapintott rá azzal, hogy sokaknál - legfőképp persze a tiniknél - szempont, hogy milyen telefont használnak, ugyanúgy, ahogy idősebb korban az autó válik státuszszimbólummá. Az iPhone birtoklása minden iMessages beszélgetésben látható, ettől függ, hogy kék vagy zöld buborék lesz az ember neve mellett. Androidos oldalon a cégek kétségbeesetten próbáltak valamit kezdeni a helyzettel: a Google egy emoji-megoldást hekkelt össze a Google Messages számára, az Android-gyártó Nothing pedig Mac számítógépeket tartalmazó adatközpontokon tervezi keresztülfolyatni az üzeneteket.

Tehát az Apple engedett a nyomásnak, és végre kiderül, hogy valóban olyan jelentős dolog-e az RCS-támogatása, hiszen ez az SMS-hez hasonlóan szintén nagyon béna módszere az üzenetek oda-vissza küldésének az összes létező, teljes funkcionalitású csevegőalkalmazáshoz képest. Az RCS egy olyan szolgáltatás, amely a szolgáltató telefonszámához van kötve, de így legalábbis most már univerzálisan elérhető lesz, akárcsak az SMS. Ha az iMessage-ben az androidos üzenetek továbbra is zöldek maradnak, akkor valószínűleg ez nem sokat változtat a tinédzserek zaklatásával kapcsolatos helyzeten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!