MTI

Az EU nem szeretné, ha az IT-cégek dönthetnék el mit kell cenzúrázni és mit nem

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását - tájékoztatott az uniós parlament.

A 448 szavazattal, 102 ellenében és 75 tartózkodással elfogadott álláspont szerint az EP-képviselők azt várják a tagállamoktól, hogy gondoskodjanak a nézőpontok minél szélesebb körének nyilvánosságot adó tömegtájékoztatásról, és védjék meg a média függetlenségét a kormányzati, politikai, gazdasági vagy magánérdekű beavatkozástól. Az EP elutasította a szerkesztői döntések befolyásolásának minden formáját és a külső nyomásgyakorlást, és hangsúlyozták: nem szabad az újságírókat forrásaik felfedésére kényszeríteni, titkosított tartalmaikhoz hozzáférni, vagy kémprogramokat használni megfigyelésükre.

Fontosnak nevezték, hogy fel lehessen mérni a média függetlenségének állapotát. Mivel véleményük szerint átlátható tulajdonviszonyokra van szükség, az EP minden médiacéget, még a mikrovállalkozásokat is arra kötelezne, hogy hozzák nyilvánosságra tulajdonosi szerkezetüket. Hangsúlyozták: az állami hirdetésekre és az állami pénzügyi támogatásokra vonatkozó információk szintén nélkülözhetetlenek az átláthatósághoz. Az EP-képviselők elvárnák, hogy a médiavállalkozások, köztük az online platformok és keresőmotorok ezekről is maradéktalanul számoljanak be, és ne csak az uniós tagországok vonatkozásában. Azzal az aggállyal összefüggésben, amely szerint az online óriásplatformok tartalommoderálási döntései adott esetben szintén korlátozzák a médiaszabadságot, az EP új mechanizmust állítana fel a tartalomeltávolítás ellenőrzésére. A platformoknak a médiaszolgáltatók nyilatkozatai alapján mindenekelőtt különbséget kellene tenniük független és nem független források között.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban kijelentették: a közszolgálati média számára megfelelő, fenntartható és kiszámítható finanszírozást kell biztosítani többéves költségvetési tervezéssel. Azt javasolták, hogy egy adott médiaszolgáltató, online platform vagy keresőmotor ne kaphasson többet az állami hirdetésekből egy tagországon belül, mint az ottani hatóság által a hirdetésekre elkülönített teljes költségvetés 15 százaléka. Véleményük szerint ezzel el lehetne kerülni az állami megrendelésektől való függőséget. A közpénzek kiosztásának feltételeit a képviselők nyilvánossá tennék.

Az Európai Bizottság az előterjesztett jogszabályjavaslatban egy új független szerv, a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testület felállításáról is rendelkezett. Az EP-képviselők szerint a leendő testületet mind jogilag, mind működésében le kell választani az Európai Bizottságról, hogy attól függetlenül tevékenykedhessen. Független szakértői csoportot kellene továbbá létrehozni a médiaágazat és a civil társadalom képviselőiből, hogy ennek a testületnek a munkáját segítse - áll az Európai Parlament állásfoglalásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Szep es jo, de jol ertem, hogy egy senki altal meg nem valasztott vezetesu civil szervezetet akarnak letrehozni, akik szabadon donthetnenek a media szolgaltatasokrol minden tagallamban? Mi alapjan? Kik lennenek a tagjai? Milyen jogokoreket kapnanak? Kinek a politikai erdekei szerint hoznak a donteseket?

    Azt megertem, hogy a kommunikacio szabalyzasanak jogat el akarjak venni a tagallamoktol es foderalis szintre helyezni, mivel ezzel a cenzura joga is atkerulne a kozponti kormanyzat kezebe, de kozben a tevekenyseget kiszervezik a megvalasztott testuletek kezebol.

    Egyre tobb EU-s dontes jut el oda, hogy at kell adni a kormanyzasi jogkoroket az allampolgarok altal nem megvalasztott civil szervezeteknek. Ez a jogalkotas egyre gyorsabban szunteti meg azt a keves kepviseleti demokraciat is ami meg elvileg jelen van az EU-ban, tehat elveszik az emberek lehetoseget, hogy barmilyen modon a szavazatukkal beleszoljanak az EU mukodesebe es ezt egyre nyiltabban deklaralt celkent teszik. Ez az ugy nevezett "rule of law", szemben a valodi demokraciakra jellemzo "rule of people" rendszerrel.

    A folyamat vegen egy burokratak altal iranyitott, az allampolgarok altal semmire nem utasithato kormanyzat jon letre. Persze nem feltetelezhetjuk, hogy ez a kormanyzat nem engedelmeskedik senkinek, de az allampolgaroknak deklaraltan nem fog. Ez az emberekkel szembeni kormanyzas iskolapeldaja es a teljes elnyomas egyik formaja. Az EU vezetese tenyleg komolyan gondolja a demokracia teljes felszamolasat? Mit tennenek ha Magyarorszagon is letrejonnenek ilyen melyallami testuletek es abba kizarolag egy adott (magyar) nagytokes erdekcsoport emberi kerulnenek? Vagy ha az EU teszi akkor jo, ha tagallam sajat hataskorben, akkor uldozendo? Mondjuk a foderalizalasi folyamatban ez valahol ertheto, de akkor is a demokracia szandekos es modszeres felszamolasarol beszelhetunk es ezt a tagallamok kormanyzatai turik, sot sok esetben tamogatjak.