Knee

Problémák az internetes műsorszórással kapcsolatban

[CNN] Sok rádióadó rájött, hogy az internet olyan lehetőségeket nyújt, aminek segítségével műsoraikat az egész világ hallgatóihoz eljuttathatják. De a cybertér tele van buktatókkal.

A nagyobb műsorszóró társaságok Las Vegasban gyűltek össze a héten, hogy megtartsák szokásos évi konferenciájukat, és most online tartalomszolgáltatásaik miatt a szerzői jogokkal kapcsolatos bonyodalmak hadával kell szembenézniük. Néhány ügy elég nagy fejfájást okoz nekik, több nagy műsorszóró társaság megszűntette webes rádióadását, ugyanis ki kell válogatniuk a zenéket. A Clear Channels Communication például 318 internetes adójából szinte az összeset leállította. "Amilyen hamar csak lehet ismét online leszünk, mert a vásárlóink ezt akarják" - nyilatkozta Kevin Mayer a Clear Channel Internet Group elnöke és ügyvezető igazgatója. "Azt hiszem bebizonyítottuk, hogy van hallgatóságunk" - tette hozzá.

A rádióadók vitába keveredtek a reklámügynökségekkel, illetve a kereskedelmi csoportokkal, akik a reklámokban szereplő színészeket és énekeseket képviselik. A Televíziós és Rádiós Művészek Amerikai Szövetségének, és más egyesületek szerződéseiben is szerepel egy kikötés, miszerint a reklámügynökségek további összeget kell fizessenek az előadóknak, ha a reklámot az interneten is közvetítik.

A díjfizetések elkerülésének érdekében a reklámügynökségek felkérték a rádióadókat, hogy töröljék a reklámokat, amikor a weben is közvetítik az adást. A műsorszóró társaságok most keresik a módszert, ami lehetvő teszi számukra, hogy eltávolítsák a rádió számára készített reklámokat, és olyan reklámokkal helyettesítsék őket, amik csak az internetes adás számára készültek. Ha ez sikerült, olyan társaságok mint például az Emmis Communications Corp. - ők 13 internetes adójukat állították le - valószínüleg újra beindítják online műsoraikat.

A második nagy problémát a szerzői jogdíjak fizetése körüli bonyodalmak jelentik. Tavaly a szerzői jogokal foglalkozó iroda bevezetett egy szabályzatot, aminek értelmében a rádióadók, akik műsoraikat a weben is közvetítik, külön jogdíjat kell fizessenek a lemeztársaságoknak. Az iroda még átnézi a javaslatokat a kompenzáció mértékére. A műsorszóró társaságok viszont úgy gondolják, hogy ezért nem kell fizetniük semmit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #1
    mar megint szegeny hanyatottsorsu zeneszek... ezek többet pereskednek mint studioznak...