JohnnyCage

Újabb perek elé néz a mobiltelefon-ipar

[Reuters] Az amerikai mobiltelefon-ipar újabb, immár a sokadik olyan jogi eljárás elé nézhet, amelyet a mobiltelefonok mindmáig be nem bizonyított egészségre káros hatása miatt indult.


Az elmúlt héten újabb összehangolt jogi támadás indult az amerikai mobiltelefon-ipar képviselői ellen. A felperesek szerint a mobiltelefonok komoly veszélynek teszik ki az emberi szervezetet, mivel az egyszerű legyengüléstől és kisebb megbetegedésektől az agysérülésig, agydaganatig sokféle káros hatást válthatnak ki.
A Baltimore-i (Maryland) bíróságon pénteken benyújtott 58 oldalas vádirat szerint a mobiltelefonokat gyártó cégek és a mobilszolgáltatók nemcsak tudnak arról, hogy eszközeik veszélyes szintű, mikrohullámú elektromágneses sugárzást bocsájtanak ki, de még a tudományos vizsgálatok azon eredményeit is eltitkolják, amelyek rámutatnak az egészségre káros hatásra.

A két per, amely összesen mintegy 20 társaságot vesz célba, az elmúlt csütörtökön lett, illetve a hét elején lesz bejegyezve Baltimore-ban és New Yorkban, illetve Philadelphia-ban. A vádlottak padján többek között olyan óriáscégek állnak, mint a Motorola Inc., a Nokia Corp., valamint a mobilszolgáltató Verizon Communications és Sprint PCS.

A társaságok képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni a perrel kapcsolatban, mivel a cégek ügyvédei még nem látták a hivatalos iratokat. Nancy Stark, a Verizon szóvivőnője elmondta azonban, hogy a mobiltelefonok biztonsági követelményeit a U.S. Federal Communications Commission (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) és a Food and Drug Administration (Közegészségügyi Hivatal) állapította meg. "Az FDA álláspontja szerint a jelenlegi kutatási eredmények nem mutatnak semmiféle egészségre káros hatást" - mondta a szóvivőnő.

A vád szerint a mobiltelefonok mikrohullámú elektromágneses sugárzása olyan erősségű, amely képes megrongálni az emberi DNS-láncot, megváltoztatni a sejttevékenységet, és az agyműködése is káros behatással van. Az 53 milliárd dolláros vezetéknélküli telefonos iparág tagadja, hogy a mobilkészülékek veszélyt jelentenének a 113 millió amerikai felhasználó számára. Jelenleg világszerte összesen 625 millió mobiltelefon-felhasználó van.

1990., a mobiltelefonok megjelenése óta számos, a mostanihoz hasonló per irányult a mobilipar képviselői ellen. A felperesek azonban minden alkalommal elbuktak, mivel soha nem sikerült bizonyítékot találni a mobiltelefonok sugárzásának káros hatására. Még a '60-as években bizonyítást nyert azonban, hogy a rádiófrekvenciás sugárzások, amennyiben a szervezetbe jutnak, általános legyengülést, ezáltal gyakoribb megbetegedéseket okoznak.

A Baltimore-i per vádirata szerint a mobiltelefon-ipar képviselői többek között ezt a kutatási eredményt is titokban tartották, hogy a mobilipar szabadon, a lehetőségeket behatároló biztonsági szabályoktól mentesen tevékenykedhessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)