SG.hu

25 éves a Google, de a vezérigazgatójuk csak az MI-re tud gondolni

A Google általában szeptember 27-én ünnepli születésnapját, aminek nincs különösebben nyilvánvaló oka, de a 25. évfordulóra a vállalat előreszaladt. Sundar Pichai vezérigazgató egy 2400 szavas nyilvános feljegyzéssel indította az ünnepségeket, amelyben elgondolkodik azon, hogy hová jutott el a vállalat.

A Google ebben a hónapban ünnepli 25. születésnapját, ami remek alkalom lenne az internet történetében betöltött forradalmi szerepének ünneplésére. A vezérigazgató viszont nem tud nem arra gondolni, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan sokkal nagyobb dolog lesz. Mai blogbejegyzésében Sundar Pichai - aki 2015 óta vezeti a vállalatot - azt írta, hogy az MI "a legnagyobb technológiai váltás lesz életünkben", amely "nagyobb jelentőségű lehet, mint maga az internet".

A keresőcég központi szerepet játszik a világháló működésében, amióta társalapítói, Larry Page és Sergey Brin megalapították azzal a küldetéssel, hogy a világon elérhető összes információt rendszerezzék, hogy azok globálisan hozzáférhetőek legyenek. A generatív mesterséges intelligencia térnyerése, még pontosabban az OpenAI ChatGPT tavalyi elindítása az olyan internetes cégeket, mint a Google nagyon gyors alkalmazkodásra kényszerítette, mivel a technológia többek között az információkeresés radikálisan új módját kínálja. A Google már régóta dolgozik a mesterséges intelligencián, különösen azután, hogy 2014-ben több mint 500 millió dollárért felvásárolta a londoni DeepMind AI-vállalatot, de az internetezők kérdéseire válaszoló chatbot közvetlen fenyegetése csak alig egy éve jelent meg.

A Google-t annyira megdöbbentette a generatív MI hatása, hogy Pichai a ChatGPT tavalyi indulását követően vörös kódot adott ki, míg a veterán Brin a hírek szerint idén rengetegszer ment be a Google irodaházába, hogy közvetlenül MI-projekteken dolgozzon. Blogbejegyzésben Pichai úgy fogalmazott, hogy az MI "a technológia alapvető átrendeződését és az emberi leleményesség hihetetlen felgyorsulását" jelenti. "Az MI mindenki számára hasznosabbá tétele és felelősségteljes alkalmazása a legfontosabb módja annak, hogy teljesítsük küldetésünket a következő 10 évben és azon túl" - írta Pichai. A vállalat februárban mutatta be saját chatbotját, a Bardot, és most egy Gemini nevű MI-modellt készül kiadni, amely az OpenAI ChatGPT alatt futó legújabb GPT modellel fog versenyezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!