MTI

A holland hatóságoknak több száz bűnöző mobiltelefonját sikerült feltörnie

A holland nyomozó hatóságoknak több ország hatóságaival együttműködve több száz bűnöző titkosított mobiltelefonját sikerült feltörnie, feltárt információk fontos bizonyítékokkal szolgálnak a szervezett bűnözés elleni eljárásokban - jelentette be a holland igazságügyi minisztérium alá tartozó törvényszéki intézet (NFI).

Az intézet tájékoztatása szerint a művelet 2020-ban kezdődött és ebben a hónapban ér véget. Az NFI egy munkatársa a NOS napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a bűnözök úgynevezett kriptofonokat használnak üzelmeik lebonyolításához, ezek közönséges okostelefonok, amelyeket titkosító szoftverrel látnak el a biztonságos kommunikáció érdekében. Hozzátette, hogy az ilyen telefonok adataihoz való hozzáférés gyakran kihívást jelent, a műveletet pedig "egy bank széfjének feltöréséhez" hasonlította.

A holland államügyészség szerint a kriptofonok feltörése döntő fontosságú lehet a bűnügyekben. "Gyakran olyan bizonyítékokról van szó, amelyeket más módon nem tudnánk összegyűjteni, minden feltört telefon közvetlen betekintést nyújt a bűncselekményekbe, a kábítószer-szállítástól kezdve az erőszakos cselekményekig" - mondta el Martijn Egberts államügyész a napilapnak. A feltört telefonokon chatüzenetek jelentek meg a bűnözők által megfigyelt célpontokról. Emellett a rendőrség fényképeket is látott nagy kokainszállítmányokról, fegyverekről és pénzösszegekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!