MTI

Mobiltelefonos vészjelzőprogramot tesztelnek Pécsen

Ingyenesen letölthető és telepíthető, okostelefonokon használható vészjelző alkalmazás tesztüzemét kezdte el a pécsi önkormányzat.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere jelentette be, hogy a város önkormányzatának megrendelésére elkészült egy olyan, okostelefonokra szánt alkalmazás, amelynek segítségével riaszthatóak a közterület-felügyelők, illetve a rendőrök. Mint mondta, a következő egy-két hétben még tesztüzemben működő, Városvédő nevű program GPS-es helymeghatározásra épül, és azoknak ajánlják, akik veszélyben érzik magukat, de telefonálásra nincs lehetőségük. Egyetlen gombnyomással elküldhető a telefon helyét is tartalmazó vészjelzés, amelyet Pécsi Közterület-felügyelet diszpécserközpontjában fogadnak. Ezután az operátor felhívja a jelzést adó készüléket, hogy több információt kapjon, ha pedig nem tud kapcsolatot létesíteni, a helyszínre vezényli a hatóság, illetve a rendőrség munkatársait.

A polgármester elmondta, az alkalmazás nemcsak hivatalos vészjelzésre lesz alkalmas, mert a rendszerben felhasználói csoportokat is ki lehet alakítani, így például a család vagy a baráti kör értesülhet a segélykérésről. A tesztüzem után - várhatóan még októberben - bárki számára elérhetővé válik az okostelefonokon működő program. Páva Zsolt utalt arra, hogy az önkormányzat az utóbbi években folyamatosan intézkedéseket hozott a városi közbiztonság javításáért. Jelentősen növelték a térfigyelő kamerák számát, megerősítették a közterület-felügyeletet, több rendőr van a pécsi közterületeken, és a város anyagilag is segíti a polgárőrszervezeteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!