MTI

Az olasz kormány megkezdte az alapjövedelem felszámolását

Augusztustól 169 ezer család nem részesül többé az állampolgári jogon járó havi segélyben (alapjövedelem), amelyet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetett be 2019-ben. A bejelentés Nápolyban tiltakozáshoz vezetett.

Az érintettek mobiltelefonos üzenetben értesültek a mostanáig havonta juttatott összeg leállításáról. Augusztustól további 80 ezer család esik el a támogatástól. Nápolyban többen a társadalombiztosítási intézet (INPS) épületénél tiltakoztak. A városban több mint 21 ezer háztartást érint az intézkedés. Az Öt Csillag Mozgalom a 2018-as választási kampányában ígérte meg az alapjövedelem bevezetését, amelyből végül több mint 2,5 millióan részesültek. A déli tartományokban 1,7 millióan kapták meg a havonta kiutalt összeget, amelynek fejenként havi 780 euró volt a felső határa. Az állampolgári jövedelem névvel bevezetett segély a munkaképes, de a munkapiacon elhelyezkedni nem tudóknak kívánt ideiglenes segítséget nyújtani.

Giorgia Meloni tavaly október óta hivatalban lévő kormánya az állampolgári jövedelem részleges felszámolását ígérte meg az állami segélyrendszer átalakításával. Első lépésben a támogatás időtartamát a korábbi másfél évről hét hónapra csökkentették, ezért jár le most augusztustól az összeg kifizetése azok számára, akik január elsejétől részesültek benne. A Meloni-kormány a támogatottak számát több mint 600 ezerrel kívánja csökkenteni: azoknak fizetnek továbbra is, akik azért nem tudnak munkát vállalni, mivel beteg személyt, kiskorú gyermeket vagy 65 év felettit látnak el.

Januártól a kormány a 18 és 59 év közötti munkaképes személyek esetében legfeljebb havi 350 eurós támogatást folyósít kizárólag az összegért cserébe kötelező tanulás vagy szakképzés idejére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #2
  +1
  hatásvadász cikk. Ahogy írtad az alapjövedelemnek a legfontosabb ismérve, hogy alanyi jogon jár kvázi feltétel nélkül, és nincs "lejárata" (gondolom a születéstől elkezdik utalni pl. a szülőnek aztán 18 éves kortól vagy akár már hamarabb egy részét vagy az egészet már maga a jogalany veheti fel)
 • felemelő #1
  Mondjuk speciel az alapjövedelem lényege hogy mindenkinek, azaz valóban minden állampolgárnak, feltétel nélkül jár, azonos összegben.

  Ez az olasz így egy szociális juttatás.
  Annak is van helye, csak nagy marhaság keverni a két dolgot, értelmetlen.