SG.hu

A Microsoftnak mindig maga felé hajlik a keze

Ötödannyiba kerül a Microsoft saját felhőjében Microsoft szoftvert futtatni, mint az Amazon vagy a Google felhőjében.

A Microsoft eddig sikertelenül próbálta rendezni a felhőjénél alkalmazott állítólagos tisztességtelen szoftverlicenc-politikája miatti problémákat, amelyet tavaly jelzett az Európai Bizottság trösztellenes csoportjánál egy európai felhőszolgáltatókból álló csoport. A 26 regionális felhőszolgáltatót - valamint az AWS-t - képviselő Cloud Service Providers in Europe (CISPE) szakmai csoport novemberben panaszolta be a céget az Európai Bizottság Versenyügyi Főigazgatóságánál. Az általuk említett problémák közé tartozik a "szoftverek indokolatlan és diszkriminatív egybecsomagolása, árukapcsolás, önreferenciás árképzés, valamint a technikai és gazdasági bezártság", amelyek "korlátozzák a választási lehetőségeket". A gyakorlatok miatt hivatalos vizsgálatot kérvényeztek.

Az EB a nyomásnak engedve elkezdte a piac vizsgálatát, kérdéseket tett fel a felhőszolgáltatóknak és ügyfeleiknek a Microsoft Azure-ral kapcsolatban, konkrétan a diszkriminatív árképzésről, a termékek Office csomaggal való összekapcsolásáról, valamint arról, hogy a Microsoft hogyan használja fel a felhőszolgáltatók ügyfeleinek adatait. A Microsoft felhőszoftver-licencelési politikájával kapcsolatos panaszokhoz most a Google is csatlakozott, azt állítva, hogy ha az Európai Unió nem foglalkozik ezzel hivatalosan, akkor az iparág és az ügyfelek tartós károkat fognak szenvedni. Amit Zavery, a Google Cloud alelnöke szerint a trösztellenes szabályozók "kezdik megérteni a helyzetet. Minden céget negatívan érint, ha a dolgok nem rendeződnek megfelelően. Úgy gondolom, hogy a szabályozóknak ellenőrizniük kell a Microsoft politikáját."


Csak a licencköltségek miatt ötszörannyi az ár az Amazonnál

A Google számára az az alapvető probléma, hogy a Microsoft-szoftvereinek futtatása külső felhőszolgáltatóknál többe kerül a felszámított extra licencköltségek miatt, mint az Azure-nál. "A Microsoft azzal hirdeti szolgáltatását, hogyha a szoftverét az Azure-on futtatja, akkor ötödannyiba kerül, mint más szolgáltatóknál, például az AWS-nél és a GCP-nél." - mondta el Zavery. "A termékek ára az infrastruktúra és minden más tekintetében megegyezik, csak a licencköltségek magasabbak az Azure-tól eltérő szolgáltató esetén." - tette hozzá. "Ez nagy probléma, mivel minden vállalat használ Microsoft szoftvert, például Office, Windows, SQL Server vagy egyéb termékeket."

"Ma sok vállalkozás nem tudja odavinni a licencét ahová csak akarja, habár ezt technikailag semmi sem akadályozza meg. A Microsoft az egyetlen a három nagy felhőszolgáltató közül, amely hatalmas olyan ügyfélkörrel rendelkezik, amely már évtizedekkel a felhő megjelenése előtt is használta termékeit és szolgáltatásait. A Azure robbanásszerű növekedése a licencpolitikának köszönhető" - mondta a Google vezetője. "Az ügyfeleknek nincs választási lehetőségük."


A Microsoft a CISPE szóvivője szerint megpróbálta rendezni az ügyet, mielőtt az EU hivatalos vizsgálatot indítana, de a szervezet ezen a héten elutasította a megegyezésre irányuló törekvést, "gyengének" nevezve az ajánlatot, és közölve, hogy egy meg nem határozott "minimumkövetelmény" alatt nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Mindazonáltal a Microsoft márciusban engedett az OVHcloud, az Aruba S.p.a. és a dán Cloud Community cégek által közösen benyújtott panasznak. Az egyezség tartalma bizalmas, és azt a CISPE és mások is kritizálták az átláthatóság hiánya miatt. Francisco Mingorance, a szakmai csoport főtitkára szerint ez "több szempontból is kiábrándító", és a CISPE arra számít, hogy "valamit mindenkinek felajánlanak a piacon".

A redmondi székhelyű cég mások felé is békülékeny hangot üt meg, például a Slack felé: nekik az nem tetszett, hogy a Microsoft rivális csevegőalkalmazása, a Teams benne van a piacot uraló Office csomagban. A Microsoft ennek következtében felajánlotta, hogy az Office 365-ért eltérő árat számít fel Teams-szel vagy anélkül, vagy esetleg teljesen visszavonja a csomagot. Szintén érdekes az Office 365 E4 licenc kérdése, amely mintegy 30 terméket tartalmaz automatizálási, biztonsági és tárolási eszközöktől kezdve az analitikai ajánlatokig. A riválisok szerint ez a fajta kötegelés "kárt okoz az adott területen lévő minden gyártónak, akiknek hiába van akár technikailag jobb termékük, így nem tudnak versenyezni. Azaz könnyen lehet, hogy nemsokára egy biztonsági vagy identitás- és hozzáférés-kezelő szolgáltató úgy dönt, hogy hasonló panaszt nyújt be, mint a Slack és a Nextcloud, amelyek az EU-nál panaszt tettek a Microsoft OneDrive és az Office 365 egybecsomagolása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #5
    Az elmúlt kb 30 évben nem sikerült letörni az MS uralmat, mindig kibújtak valahogy, mindig találtak kiskapukat - még ha az konkrétan csúszópénznek is nevezhető lenne.
    Egyszerűen olyan csúszós polip, hogy mindenhova elér a csápjai és mindig kicsúszik mielőtt valaki vagy valami érdemben lecsapná az egyiket.
    Ez van, ezt hagyták a világ korrumpálható politikusai, lehet kapálózni, de sok helyen késő.
    Itt még talán nem - de már puhul az ellenállás láthatólag, ha már van akikkel meg tudtak "egyezni" - és az Activision felvásárlásnál, de az utóbbinál is van ahol átcsúsztak - pl.:EU, ugye miért is ne pont itt.
    Persze a gugli pont nem érdekel: ugyan az pepitába. Kíváncsi leszek mikor kényszerítik bele a YT felhasználókat az előfizetésbe, vagy nézheted a reklámokat orrba-szájba. Véleményem szerint meg vannak számlálva a perceink.
  • Vanek úr #4
    Egyrészt nem, nem ugyanazt írod, sőt! Másrészt nem a Google-nek van gondja, hanem egy "európai felhőszolgáltatókból álló csoport"-nak (tudod, ha a hírt el is olvastad volna, ez is meglenne). És messze nem azzal van gond, hogy ad-e mellé office csomagot, vagy sem; hanem az, hogy ugyanazt a szolgáltatást másnak sokkal drágábban adja el. Mint ha az Acti-Blizz felvásárlás után a Diabló az Xbox-on 10 dodó lenne, minden más platformon meg 100. Vagyis akár akarod, akár nem, kell hozzá venned egy Xbox-ot, mert ahhoz kapcsol hozzá (vagy sokkal többet kell költened). És természetesen ezt az árazást egészen addig alkalmazzák csak, amíg el nem fogynak a konkurensek, mert akkor az Xbox-on is 100 dodó lesz. Ez pedig neked sem lesz jó (tegyük fel, hogy imádod a Diót - ha nem, akkor helyettesítsd be bármi mással).
  • RJoco #2
    Jah, hát pont ezt írom.
    Eddig volt a google felhője. Aztán az m$ betett nekik és megnőtt az azure. Az, hogy miként, más kérdés, de végül is jogos. Az m$ office az ő cuccuk.
    Ahelyett, hogy a google felvenné a versenyt, sír, mert neki már kisebb szelet jut. Csináljanak egy office csomagot, amit olyan olcsón tudnak adni a felhőjükhöz, mint az m$ az azure-hoz.
    Ezzel talán jobban járnánk, mint, hogy az m$ office-t kelljen használni a google felhőben is. Lenne alternatíva, ami jelenleg igencsak szegényes. Versenyről nem igazán lehet beszélni.
    Az ilyen bizottságnak meg azt kellene erőltetnie, hogy a fájlok kompatibilisek legyenek mindegyik programmal.
    Na mindegy, ennyi eszük úgysem lesz, úgyhogy itthon marad a Libre, melóhelyen meg az m$.
    Nem mellesleg a melóhelynek sem jó, mert gépenként 400€ a csomag.
    Úgyhogy csak arra teszik fel, amelyiken szükség van rá.
  • dyra #2
    Nem a Googlet kell sajnálni hanem téged. Ugyanis verseny nélkül a végén a fogyasztó fizeti a több lóvét. Az IT ipar így is brutál monopolizalt több területen. Ahol lehet ez csökkenteni kéne.
  • RJoco #1
    Nehogy már a giga google-t kelljen sajnálni, mert a giga m$ kihasználja az előnyét!!!!!!
    Csináljanak office csomagot és legyenek konkurencia a sírás helyett.
    A verseny a lényeg, nem?
    Akkor hajrá! Csináljanak valami jót, olcsóbban!
    Más alternatíva úgy sincs nagyon. Aki nem akar fizetni, az esetleg Libre-t használ vagy az elődjét, az Open-t.
    Igazán egyik sem jön be, de az ingyenessége miatt akkor már a Libre-t használom.
    Persze üzleti környezetben már lehet, hogy nem ingyenes, azt nem tudom.