SG.hu

Korellenőrzés helyett megszűnt a PornHub elérhetősége Utahban

A honlapok megfelelés helyett inkább kompletten elérhetetlenné teszik az adott államot, így az életkor ellenőrzésére vonatkozó törvények külföldi oldalakra terelhetik az embereket, amelyek tulajdonosai nem tartanak az USA-ban a polgári jogi felelősségre vonástól.

A Pornhub elkezdte blokkolni a hozzáférést minden Utah-i látogató számára, határozottan állást foglalva az állam nemrég elfogadott korhatár-ellenőrzési törvénye ellen. Ha valaki az amerikai szövetségi államból megnyitja a Porhub honlapját, egy videónyilatkozat indul el, melyen a Pornhub egyik sztárja, Sharita Bell fejti ki cége álláspontját. "Mint azt Önök is tudják, az Önök által választott tisztségviselők megkövetelték tőlünk, hogy ellenőrizzük az életkorukat, mielőtt hozzáférést biztosítanánk a weboldalunkhoz" - mondja Bell a videóban. "Bár a biztonság és a megfelelőség első számú célunk, egy felnőtt platform meglátogatásakor a személyi igazolványszám megadása nem a leghatékonyabb megoldás a felhasználóink védelmére - és valójában a gyerekeket és a magánéletedet veszélyezteti".

A Pornhub közleményében arra figyelmeztetett, hogy "megfelelő végrehajtás nélkül" a Utah állambeli törvény veszélybe sodorja a gyerekeket és a magánéletet, mivel az oldal felhasználóit olyan platformokra tereli, amelyek nem felelnek meg a törvénynek - beleértve a kalózoldalakat, amelyek esetleg illegális tartalmakat tárolnak. "Ahogy más államokban is láttuk, ez csak a forgalmat terel olyan oldalakra, ahol sokkal kevesebb biztonsági intézkedés van érvényben" - mondta Bell. "Nagyon kevés oldal képes elérni a jelenleg nálunk alkalmazott erős bizalmi és biztonsági szintet".


Más MindGeek oldalak - mint a Brazzers, a YouPorn és a Redtube - szintén blokkolták a hozzáférést Utah-ban. A helyzet orvoslása érdekében a felnőtt oldalak arra kérik a Utah-i felhasználókat, hogy lépjenek kapcsolatba képviselőikkel, és kérjék, hogy az állam frissítse törvényeit egy "valódi megoldás" érdekében. A Pornhub szerint "a legjobb és leghatékonyabb megoldás az lenne a gyermekek és a felnőttek védelmére egyaránt, hogy a felhasználókat az eszközük alapján azonosítják, és ezen azonosítás alapján engedélyezik a hozzáférést a korhatáros anyagokhoz és weboldalakhoz".

A Pornhub tiltakozására reagálva a korhatár-ellenőrzési törvényt szorgalmazó Utah állam republikánus szenátora, Todd Weiler elmondta, hogy "Utah új törvénye csak azt írja elő a felnőtt oldalak számára, hogy ésszerű erőfeszítéseket tegyenek annak megerősítésére, hogy a tartalmuk fogyasztói felnőttek". Weiler ahhoz hasonlította a felnőttoldalakhoz való hozzáféréshez szükséges korellenőrzést előíró politikát, mint amikor a pénztárosoknak el kell kérniük a személyi igazolványt az alkoholt és dohányárut vásárlóktól. "Nem hiszem, hogy ez túl nagy kérés".

Weilert meglepte, hogy a Pornhub letiltotta az utahi felhasználókat. "Amikor tavaly februárban benyújtottam a törvényt nem számítottam arra, hogy a felnőtt pornóoldalakat blokkolni fogják Utah-ban" - mondta. "Egyáltalán nem." Utah állam korhatár-ellenőrzési törvénye május 3-án lépett életbe a felnőtt oldalakra vonatkozóan. A törvény felelősségre vonja a vállalatokat, ha kiskorúak perelnek, miután felnőtt tartalmakhoz jutottak hozzá a platformjukon.

A Pornhub szerint Utah törvénye, amely előírja az életkor ellenőrzését, legalább egy lényeges dologban különbözik a louisianai törvénytől. Louisianában az állam kormánya létrehozott egy digitális pénztárcát, amelyhez a Pornhub hozzáférhet az állami személyazonossági igazolványok biztonságos ellenőrzéséhez. Mivel Utahban nincs ilyen technológia, a Pornhubnak saját nyilatkozatuk szerint nem volt más választása, mint meghozni "a nehéz döntést, hogy teljesen letiltja a hozzáférést" Utahban.

A történetnek valószínűleg nincs vége, mert a pornó gyakran a tartalom és a technológiák szabályozásának előfutára. A közösségi médiavállalatoknak 2024. március 1-től kezdődően szintén ellenőrizniük kell az összes Utah állambeli felhasználó életkorát, és blokkolniuk kell azoknak a felhasználóknak a fiókjait, akik nem adnak korigazolást. Arkansasban is jóváhagyták a közösségi weboldalakra vonatkozó életkori követelményeket, sőt, a múlt héten amerikai szenátorok azt javasolták, hogy országos szinten tiltsák be a közösségi média használatát 13 év alatti gyermekek számára. A utahi törvényhozók szigorították a könyvtárak internetszűrőit is, és kötelezték az internetszolgáltatókat, hogy adjanak tájékoztatást a szülői felügyeletről. Mississippi és Virginia a louisianaihoz hasonló korhatár-ellenőrzési törvényeket fogadott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Amerikaban nincs hivatalos szemelyi, ugyhogy csak bankkartyat, utlevelet vagy TB szamot tudnak kerni. A TB szam az ismert lehet, nem vedett jelszoval, igy maradna a bankkartya vagy az utlevel, de az utobbi adatok tarolasahoz engedely kellene, mig a bankkartya egy ingyenes oldalnal nem igazan mukodik uzleti szempontbol. Ennel olcsobb a piacrol valo kivonulas, azaz a blokkolas.

    A kerdesekkel es egyeb kitoltendo, de nem ellenorizendo adatokkal az a baj, hogy barki barmi megadhat. Ezert is szeretne az EU bevezetni az egyseges digitalis szemelyi igazolvanyt, amit minden bongeszesi tevekenysegnel meg kellene adni, lehetoleg biometrikus azonositassal, tehat ellenorizve, hogy tenyleg az ul-e a gep elott, akihez az azonosito kartya tartozik. Onnantol sokkal konnyebb ellenorizni, hogy ki hany eves es ki osztott meg nem engedelyezett tartalmat a neten. (pl. politikailag inkorrekt hozzaszolast)

    "Nem más, mint adatgyűjtés, hogy pontosan beazonosítsák, ki, mikor, mit csinál."

    Pontosan, mivel a gyerekeket csak az internetes nevtelenseg megszuntetesevel lehet megvedeni attol, hogy olyan tartalmat lassanak amit torvenyileg nem lenne szabad nekik. Azaz megvedeni igazabol nem lehet, de legalabb utolag buntethetove valik mindenki mindenert amit mondott, irt vagy tett. Pontosan olyan hatekony a megoldas, mint ahogy a gyerekek szamara a torvenyi szabalyozasnak koszonhetoen az alkohol es a dohanytermekek hozzaferese is ellehetetlenult. (azaz pont arra nem jo, amire hasznalni akarjak)
  • RJoco #1
    Az emberiség ma már nincs meg pornó nélkül :))))))))))))
    Függetlenül, hogy milyen tartalomról van szó, jól tették.
    A hasonlat meg erősen sántít. Míg a kasszánál senki nem tárolja el a személyidet, addig az interneten ez másképp megy. És, ha ellopják a személyes adatokat és rossz célra használják, akkor vajon a törvényhozók fognak utánamenni a dolognak?
    Ha olyan oldalba ütközök, amely korellenőrzés címén személyit kér, akkor inkább bezárom.
    Nem mellesleg már évtizedek óta van egy olyan, hogy add meg születési dátumod (steam 1x+ tartalom az erőszakos jelenetek miatt), csak akkor enged tovább az oldal. Vagy felszólít, hogy, ha nem vagy 18, akkor lépj le. Ez, hogy-hogy eddig jó volt, most meg nem?
    Nem más, mint adatgyűjtés, hogy pontosan beazonosítsák, ki, mikor, mit csinál.