SG.hu

A fizetős ügyfelek jobb minőségű YouTube-videókat nézhetnek

A "továbbfejlesztett" 1080p HD élesebbé teszi a látványt, különösen a részletgazdag és gyors mozgásos videók esetében.

A YouTube bevezet egy "továbbfejlesztett" 1080p HD videóminőséget a prémium előfizetők számára. Ez egyelőre csak iOS-en érhető el, de hamarosan a webes felhasználóknál is megjelenik a lehetőség. A YouTube szerint az új 1080p Premium opció "az 1080p egy továbbfejlesztett bitrátájú változata". A videómegosztó az év elején kezdte el tesztelni ezt a funkciót, és egyesek attól tartottak, hogy a vállalat a nem előfizetők számára a meglévő 1080p opciót fogja visszavágni. Szerencsére a normál 1080p opció nem megy sehova, még a Premium tagok számára sem.

Tehát a normál 1080p opció marad, de az 1080p Premium opció sem lesz minden videónál elérhető, mert az ennél kisebb felbontásban feltöltött anyagokon, illetve a Shortoknál és az Élőnél nem alkalmazzák. A megnövelt bitráta úgy teszi szebbé a videókat, hogy a komplexebb részek több információt tartalmaznak. A YouTube ezen előny mellett egy maroknyi más, a Premiumhoz érkező funkciót is felfedett, köztük azt, hogy az iOS-felhasználók a SharePlay segítségével barátokkal és családtagokkal is nézhetnek videókat. A platform Androidon már kínál hasonló funkciót, ahol z előfizetők a Google Meet segítségével együtt nézhetnek videókat más emberekkel, akár fizetnek a Premiumért, akár nem.


Egy praktikus új Premium funkció lehetővé teszi, hogy ott folytassuk a videókat egy másik platformon, ahol abbahagytuk. Tehát ha éppen a telefonunkon nézünk valamit, egy nagyobb képernyőn, például a laptopunkon folytathatjuk. De az is jól hangzik, hogy egy számítógépen elkezdett anyagot útközben is folytathatunk. A YouTube emellett a telefonokra és táblagépekre is kiterjeszti a Premium sorba állítási funkcióját, amellyel listát hozhat létre azokról a videókról, amelyeket legközelebb meg szeretnénk nézni. Emellett a tavaly tesztelni kezdett intelligens letöltési funkciót is bevezetik. Ez automatikusan hozzáadja az ajánlott videókat a könyvtárhoz, így offline is megtekinthetők lesznek. Bár ez jól hangzik ha tudjuk, hogy repülőre ülünk vagy egy vidéki utazásnál nem lesz internetszolgáltatás, de rengeteg tárhelyet foglal.

Tavaly a YouTube arról számolt be, hogy mintegy 80 millió fizetős előfizetője van globálisan a Premium és a Music szolgáltatásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #5
    A kézi állítgatás már nem mostani future náluk, én minimum két éve mindig kézzel állítom át automatikusról, arra amire szeretném. Nálam a 2-4K sem szaggat, homokórázik - még.

    A cikkhez meg annyit, hogy bizonyosan bitrátát csökkentenek-, nem pedig az extrában növelnek, ez csak markec-ing duma. Példának okául muttja az is, hogy elzárkóznak az eleve kisebb felbontású és/vagy rosszabb bitrátájú anyagok felsálázásától.
    Ez tökéletesen annyit jelent, hogy nem tesznek bele hardveres/szoftveres megoldásokat a szolgáltatásba, csak ködösítve beszélnek egy prémium minőségről, azt pedig csak gépi ráfordítással tudják megoldani, ha eleve nincs az anyagban meg.
  • kvp #4
    Ha automatikus beallitason van, akkor ugyan azt irja, hogy 1080p, de automatikusan visszavalt akar 480p-ig. Ha minden video elinditasa utan kezzel visszarakjuk 1080p-re, akkor visszaall a minoseg. Annyi van, hogy sok esetben kivettek az 1080p30 fps-t mint opciot es csak a 60 fps elerheto, viszont a szabad savszelessegtol fuggetlenul szaggatni kezd ha 1080p60fps-t valasztunk. Ez egy kis biztatas arra, hogy megis a jobb fizetos codec-et hasznaljuk, ami kepes a 30fps-es savszelessegben a 60fps-re, tehat nezheto lesz a video. Nem a minoseget rontottak, hanem az ingyeneseknek egyszeruen nem adnak akkora savszelesseget, amin nezheto az 1080p.
  • Macropus Rufus #2
    hát én azt vettem észre, hogy amióta ez a fizess a jobbért dolog megy a 1080p videók sok esetben pixeleseden akkor ha a videóban gyors mozgás van, szóval minimum gyanús a dolog. :|
  • zola2000 #2
    Nem butítják, eddig nem volt túl jó az 1080p YouTubeon, csak a premium előfizetők most többet kapnak.

    A youtube esetén inkább reklámokkal lenne bajom (ha nem használnék mobilon vancedet, LG WebOS tvn youtube adfreet, PCn meg u block originst) a videó minőség nem a legjobb de elmegy.
  • Merwenus #1
    Áh a jó öreg butítunk, hogy fizessenek ugyanazért módszer.