Gyurkity Péter

30 százalékhoz közelít a Windows 11

Szépen jön fel az új operációs rendszer, amely azonban még nem gyorsabb elődjénél.

A Windows 11 kapcsán nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy a szoftver a játékoknál lassít, mégpedig szándékosan. Eközben folyamatosan figyeljük az operációs rendszer lassú, fokozatos előrenyomulását, hiszen legalább ilyen érdekes kérdés, hogy mikor szorul majd háttérbe a közvetlen előd, amely hosszú évek óta uralja az asztali piacot.

A Valve legfrissebb, már a Steam decemberi adatait összefoglaló jelentésében azt látjuk, hogy a Windows 11 feljött csaknem 29 százalékra, legalábbis azon felhasználók körében, akik hajlandóak részt venni az adatgyűjtési programban. Ez mindenképpen komoly javulást jelent, hiszen egy hónappal korábban még 28 százalékhoz volt közelebb az új verzió, bár azt is érdemes rögtön megjegyezni, hogy más felmérésekben ennél jóval alacsonyabb számokat látunk, vagyis sok múlik azon, hogy a teljes tábor mely szegmensén belül végzik el az összegzést.


A PCWorld eközben hosszabb videót tett közzé, arról értekezve, hogy mennyiben van szükség az új operációs rendszerre a nagyobb sebesség elérése érdekében. Méréseikben meglehetősen vegyes eredményeket látunk, hiszen egyes feladatoknál már kifejezetten jobban teljesít a Windows 11, más területeken azonban még mindig az előd, vagyis a Windows 10 szerepel sokkal jobban. A Microsoft korábbi ígéretei ellenére tehát még továbbra sem jelenthetjük ki, hogy az új változat minden területen egyértelműen gyorsabban fut, illetve hatékonyabban használja ki a meglévő konfigurációk erőforrásait, azok hardveres komponenseit.

A hardver terén amúgy a Steam decemberi számai ismét a 16 GB memóriával, valamint a GeForce GTX 1650 és GTX 1060 kártyákkal ellátott rendszereket villantják fel a legnépszerűbb megoldásokként, míg a felbontásnál egyértelműen az 1920 x 1080 pixel vezet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #11
    Majd hozzálassítják a w10-et is. Az XP-t is belassították anno a végére a gusztustalan vista tempója alá. Szerencse, hogy akkor már volt win7.
  • Ellaberin #10
    Konzekvencia kb. annyi, hogy a GUI alaprészét meg néhány szegmensében a rendszert már sikerült kikalapálni a Win10-nél jobbra (már, ha a GUI változást jobbításnak ítéljük - személy szerint én nem váltanék, nekem nem jön be).
    Azaz kb annyi a Win11, hogy régebbi gépekre már nem mászik fel + némi service pakk - nem mintha bármi több várható lenne tőlük. Csak most direktbe (még) nem cseszegtetnek, meg egy idő után nem váltják le a Win7-t a gépeden akaratod ellenére. Most legalább definiálták azt a minimális kört, akit b.sztathatnak.
  • kvp #9
    A windows-ok verziovaltasi uteme mara beallt arra, hogy aki az elso par het/honap utan nem valt, az max. akkor fog, amikor gepet cserel. Tehat a kezdeti felfutas utan a terjedesi rata beall az uj gepek eladasi utemere, amik mar eloretelepitve csak az uj rendszerrel kaphatoak. A laptopok korabbinal nagyobb aranya a pc-s szegmensen belul es a desktop-okhoz kepest jelentosen rovidebb elettartalmuk sokat segit a frissebb windows-ok terjedeseben.

    "Nem tudom mi bajuk volt az XP-vel, Kis fejlesztessel most is jo volna."

    Alapvetoen a mai windows-ok is windows nt alapuak es az operacios rendszeren magan csak kis inkrementalis fejlesztesek zajlottak 1993 ota. Jelenleg a windows 11 valojaban egy windows 10 service pack-kent mukodik. https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT
  • wraithLord #8
    Ja, meg el van rejtve a régi jobb gombos előugró menü az új kerek csili-vili előugró menüben. Igaz, most már sikerült megoldani, hogy az a "további lehetőségek" is úgy nézzen ki, mintha a 11 része lenne, és nem valami előző GUI-kból összegányolt kiméra izé. :D Merthogy eredetileg az egy-az-egyben a Windows 10 panelje volt.

    Vajon a Windows 12-ben a 11 GUI-ja is egy új "GUI-héjba" lesz rejtve? Mert kb. ezt csinálják. A Vista/7 GUI dizájnjára ráhúzták a 8/10 GUI-ját, a 10-re meg a 11-et. És mindegyik szépen elő lehet bújtatni, pl. ha 10-ben a gépház helyett inkább vezérlőpultot szeretnéd látni, akkor előjön a 7 (vagy akár XP/2000/98/95), ha nem a retard ikonokkal akarsz szórakozni a jobbgombos menüben, akkor meg előjön a 10 (vagy ahogy írtam, jött, már csak a menüpontok emlékeztetnek rá, a kinézet nem.)

    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2023.01.08. 17:32:21
  • Tetsuo #7
    Hát, nem tudom. Sorszámozni sem tud, alap dolgokat sem lehet benne automatizálni. És durva, hogy egy megavállalat termékéről beszélünk, aminek egy-egy funkcióját hobbiprogramozók leköröznek évtizedek óta...
    (A W11 nálam - közepes gépen - nem szaggat.)
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Szerintem W10-es elég jó, tud olyan hasznos dolgokat, amit más nem nagyon. Legalábbis kép és videó preview-t alternatív opciók nem kezelik jól. Win11-es meg szaggat 10. gen I7-en.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.01.08. 10:25:18
  • Tetsuo #5
    A fájlkezelő, amióta Windows létezik rossz benne. Szerintem a névjegyük része.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    A brutálisan rossz fájlkezelőről ne feledkezzünk meg, azt javították már?
  • zola2000 #3
    "míg a felbontásnál egyértelműen az 1920 x 1080 pixel vezet"

    Az durva 2023ban, ennyit a pc master raceről :)
  • duke #2
    Nem tudom mi bajuk volt az XP-vel, Kis fejlesztessel most is jo volna.