Berta Sándor

Városi harchoz fejlesztettek ki egy új izraeli drónt

A gyors, önmegsemmisítésre képes kopter felderítésre és csatákban is használható.

Az Elbit Systems mérnökei által megalkotott LANIUS robotrepülőgépet házról-házra történő városi csatákhoz tervezték. A cég a számítógépes játékokra emlékeztető, akciódús promóciós videóban mutat be néhány olyan helyzetet, amelyben az új drón alkalmazható. A LANIUS a versenyekre készített pilóta nélküli légi járműveken alapul, ami lehetővé teszi, hogy a kvadkopter nagy sebességet érjen el és a manőverezhetősége miatt beltérben is használható legyen.

A robotrepülőgép akár 72 kilométer/órás sebességre is képes, a maximális felszállótömege 1,25 kilogramm és 15 dekagramm hasznos terhet tud szállítani. A hátránya azonban, hogy a maximális repülési idő csak 7 perc. A kommunikáció WLAN-on vagy szoftveralapú rádiókapcsolaton keresztül történik. Számítási egységként az NVIDIA Jetson TX2 chipje szolgál. A LANIUS számos kamerával, érzékelővel és mesterséges intelligencia képességekkel is fel van szerelve.


A drónt nem halálos fegyverekkel vagy robbanóanyaggal is fel lehet szerelni, a vállalat azonban nem közölte, hogy a rendszerhez melyik konkrét fegyverrendszerek használhatók. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a drónt robbanóanyaggal töltik meg, ahogy a nyilvánosságra hozott videón is látható és egyszerűen felrobbantják a célpont közelében. A robbanótöltettel a LANIUS akár zárt ajtók felrobbantására is használható. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a halálos robbanótöltet helyett kábítótöltetet vagy nem halálos, irritáló gáztöltetet lehet alkalmazni például az emberek figyelmének elterelésére vagy annak elérésére, hogy megadják magukat.

Amennyiben a pilóta nélküli légi járművet felderítésre használják, akkor 3D-s térképeket készíthet az épületekről, így túszejtés esetén is bevethető. Ilyen esetben a terrorelhárító egységek a kamerák és érzékelők segítségével képet kaphatnak a szituációról, majd a robotrepülőgép által készített alaprajz alapján tájékozódhatnak.

A LANIUS teljesen önállóan képes előre meghatározott útvonalakat repülni anélkül, hogy bárki is irányítaná. A mesterséges intelligencia segítségével különbséget tud tenni barát és ellenség, illetve civilek és katonák között. Természetesen ez felveti a kérdést, hogy mennyire megbízható ez a megkülönböztetés és hogyan kezelik az autonóm küldetések során. Lőszerek vagy robbanóanyagok kilövése csak emberi megerősítés után történik. A gyártó ezzel valószínűleg a teljesen autonóm fegyverrendszerrel kapcsolatos kritikákat akarta megelőzni. A mesterséges intelligencia funkcióinak hangsúlyozása azonban arra utal, hogy a LANIUS a jövőben emberi beavatkozás nélkül fog működni.


Az Elbit ügyfeleinek vágyálma szerint több drónt feltehetően egyszerűen a "Kutasd fel és semmisítsd meg" paranccsal indítanak majd útnak, amikor egy egység tűz alá kerül. A pilóta nélküli légi járművek átkutatják a területet és maguktól elpusztítják az ellenséget. A LANIUS rajtaütéses funkciója szintén arra utal, hogy a mérnökök teljesen autonóm funkciót terveznek. A videón látható, ahogy a robotrepülőgép egy zárt ajtó előtt landol. A kamera és a mesterséges intelligencia érzékeli, hogy az ajtó kinyílik és egy fegyveres férfi lép ki rajta. A drón automatikusan felemelkedik és egy katona megnyomja a távirányítón a detonáció gombot.

A LANIUS hatótávolságának növelése érdekében a pilóta nélküli légi járművet egy nagyobb multikopterrel lehet a bevetés helyszínére eljuttatni. A promóciós videóban három LANIUS robotrepülőgép látható, amint egy ilyen multikopterről szállnak fel. Ugyanakkor az is megfigyelhető, amint egy katona kivesz egy drónt a hátizsákjából és elindítja, amivel a védelmi vállalat a rugalmas bevetési lehetőségeket hangsúlyozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #4
    Gondolom nem akarnak egy katonai drónról minden adatot kiadni még csak megközelítőleg sem, már ha a piacon is értékesíteni akarják. Ala mielőtt minden paraméterét lekopizva hamarabb jelenik meg féláron a feketepiacon.

    Amúgy nekem kicsit a HL2 igazoltató drónjai jutottak róla eszembe. Illetve az, hogy már mióta használhatják a különböző fajtáikat valódi bevetéseken, ha most már hivatalosan is piacra lépnek velük.
  • kvp #3
    Azert felrakhattak volna egy eles teszt anyagait is, a video nagyresze ugyanis gyenge photoshop, belertve a repulo dronos jelenetek nagyreszet.
  • Sir Cryalot #2
    Vagy inkább jobban adaptálódnak fiatalok a szir szar displayekhez amikkel ezeket a viewer-jeiket telipakolják és amihez egyébként nem is lehetne ( csak úgy mint ahogy CRT-ről irodai LCD-re "sikerült" átállni és meglátszik játékokon hogy mekkora "átéléssel" megy a játékfejlesztés az irodában).
  • Cat #1
    Néztem régen pár drónverseny videót, pl. egy mélygarázsban, oszlopok között szlalomoztak eszméletlen sebességgel, külső szemlélőnek teljesen élvezhetetlen, nem látni belőle semmit. A végén arról beszéltek a 16 éves gyerekek, hogy már kiöregedőfélben vannak, mert a 13 éveseknek sokkal jobbak a reflexeik.