Berta Sándor

Robot vadászhatja le a csótányokat

A megoldás hosszú távon csökkentheti a növényvédő szerek használatát.

A skóciai Edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói mesterséges intelligenciával és lézerrel szereltek fel egy robotot és arra tanították be, hogy csótányokat pusztítson el. Ildar Rakhmatulin kutatócsoportja azt reméli, hogy az új fejlesztés csökkentheti a növényvédő szerek, különösen a rovarölő szerek használatát.

A csótányok nagyon ellenállóak és alkalmazkodóképesek. Többek között rendkívül ellenállónak számítanak a sugárzással szemben. Sokáig az volt a legenda, hogy túlélnének egy nukleáris háborút. Tény: valószínűleg a legnagyobb túlélési esélyekkel rendelkező élőlények közé tartoznak. E rugalmasságuk miatt és mivel milliós populációkban is élhetnek, hagyományos eszközökkel nehéz őket megfékezni. A rovarölő szerek hosszú távú használata immunissá teszi a csótányokat, miközben a mérgező anyagok káros hatással vannak az emberre. Ezért már jó ideje folynak kutatások, hogy más módszereket találjanak a kártevők elpusztítására.

Az Oriental Insects című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a skót kutatók azt állítják, hogy olcsó és hatékony rendszert találtak. A két beépített kamerának köszönhetően a csótányok 1,2 méteres távolságból is érzékelhetők. Az 1600 milliwattos lézer a kamerák által továbbított helymeghatározási információk alapján irányítható. A speciálisan képzett mesterséges intelligencia-algoritmusok feladata, hogy felismerjék, hogy a rovarok mozognak-e. Alacsony hőfokozatra állítva a lézernek még arra is képesnek kell lennie, hogy előcsalja a csótányokat a sötét rejtekhelyekről, ahogy azt Rakhmatulin és csapata kísérletei kimutatták. Nagyobb teljesítményre állítva a csótányok távolról is elpusztíthatók.


A Futurism azt írja, hogy a tudósok számára a robot, amely még némi fejlesztésre szorul, környezetbarát módja a kártevők elleni küzdelemnek. A jövőben a lézert úgy fogják beállítani, hogy még hatékonyabban pusztítsa a csótányokat. A mesterséges intelligencia előnye, hogy más rovarok, például a szúnyogok esetében is alkalmazható. A legnagyobb problémát ugyanakkor az jelenti, hogy a rendszer nem alkalmas a normál háztartásokban való használatra, mivel a lézer elvakíthatja a lakókat. "Sajnálom azokat az embereket, akiknek csótányokkal kell együtt élniük az otthonukban. De számukra nem ez a megoldás" - jelentette ki Rakhmatulin. A szakemberek inkább az ipari vagy mezőgazdasági szektorban látnak potenciális alkalmazási lehetőségeket. Rakhmatulin a New Scientistnek elmondta, hogy a rendszer nagyon olcsó a növényvédő szerekhez képest, mivel a lézerek ára nem magas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #3
    Városi probléma :D Csótány? Életemben nem láttam még.
  • noland #2
    Hát majdnem mindegy...csak ne kelljen megenni. :) Azoknak akik a tehénfingtól féltik a Földet, szerintem ez a nüansz nem éri el az ingerküszöbüket.
  • Tetsuo #1
    1600 milliwattos lézer? Inkább 1,6 wattos, nem?